Denk je aan Kroatië, dan denk je vaak aan een lange, warme zomervakantie. Maar Dubrovnik is juist ideaal om een paar dagen of weekje rond te struinen. Of wat dacht je van een combinatie met het strand of een roadtrip? Binnen de stadsmuren is genoeg te doen en tegenover de haven ligt het idyllische eiland Lokrum op je te wachten. Hier kun je heerlijk wandelen. Op een warme zomerdag pakken de Kroaten zelf ook vaak de ferry, die er maar tien minuten over doet, om een dagje te recreëren. Net naast de haven van het eiland drink je goede koffie en de eigenaar vertelt je met liefde iets over zijn kleine eiland.
Perfecte reistijd voor Dubrovnik
De ideale reistijd voor Dubrovnik is april, mei én oktober. In de zomer loopt de temperatuur stevig op, dus in het vroege voorjaar en late najaar is de temperatuur stukken aangenamer. De stad is trouwens wereldwijd geliefd, dus is het sowieso een goed idee om het drukke hoogseizoen te omzeilen. Door het succes van de populaire serie Game of Thrones wil iedereen de stad in het echt zien. En geloof ons, in het echt is Dubrovnik misschien nog wel mooier dan op de beeldbuis.
Doen op je citytrip Dubrovnik
Reserveer wat van je budget om de hoogtepunten van de stad te zien én doen. De prijzen voor een ritje met de kabelbaan en wandeling over de stadsmuur zijn niet mild, maar je was eigenlijk niet in Dubrovnik zonder deze uitstapjes. Pak de kabelbaan naar boven net iets voor zonsondergang. Een mooier uitzicht dan de bijna goudkleurige stad met daarachter de zon die in zee zakt krijg je niet. De wandeling over de stadsmuur plan je juist weer in de ochtend om de drukte te ontlopen. Het uitzicht vanaf de stadsmuur over de stad én zee is verbluffend mooi en de stadsmuren lijken soms bijna warm goud van kleur. Tip: boek je tickets zoveel mogelijk vooraf, dat scheelt in de rij staan. Duik ook de kruip-door-sluip-door-straten in, want daar tref je die ene leuke wijnbar, een straat gevuld met wasgoed en dat mooie uitzicht op de stad.
Als je in Dubrovnik bent, dan is een bezoek aan het Franciscanerklooster een must. Dit is ook het thuis van de oudste apotheek van de stad, die nog steeds in bedrijf is. Maar vooral het binnenplein is wonderlijk om te zien met de lange banken, groene doorkijkjes en geblokte tegels in de gangen. Met een beetje geluk struint er nog een oude pater door het klooster. Wil je Dubrovnik echt tot de laatste steen leren kennen? Boek de Nederlandstalige gids Ivo Medo, hij vertelt je de meest bijzondere verhalen over de stad. Zoals het verhaal over het weeshuis, waar de ongetrouwde adelijke vrouwen voor de vondelingen zorgden.
Eten en drinken in Dubrovnik
Van wijnbar tot spectaculair terras of traditionele binnentuin, binnen de stadsmuren van Dubrovnik bulkt het van de hotspots. Als de Kroaten íets goed kunnen, dan is het smakelijk eten en drinken. In een zijstraat van de Stradun, de belangrijkste straat van de stad, vind je restaurant Lucin Kantun. De letterlijke vertaling is plek op de hoek, wat accuraat is. En wat voor een plek. Bestel hier vooral geen gerechten voor jezelf alleen, maar deel. Het is namelijk zo lekker dat je alles wilt proeven. In de hummus blijf je brood dippen en de zwarte risotto met kaasijs is fenomenaal. Ja echt, kaasijs. Bestel daar ook maar meteen de spinazierolletjes met basilicumsaus bij.
Wie met uitzicht op de bedrijvige haven wil eten schuift aan bij Gradska Kavana, ook wel Arsenal-restaurant genoemd. Een lieveling van de locals, dat is wel te zien aan de hoeveelheid Kroaten die hier in het weekend aanschuiven. De gnocchi in bourbon is een favoriet van de ober. Met een beetje geluk heb je een tafel vooraan en let dan vooral even op de enige deur in de stadsmuur aan de rechterkant. Dit was vroeger voor de zeelui de kortste route naar het huis met dames van lichte zeden en de doorgang bleef al die jaren goed bewaard.
Op een citytrip Dubrovnik mag je natuurlijk de lokale specialiteiten niet overslaan. Met een diner bij Rudjer restaurant zit je goed. De eetgelegenheid zit pal aan de meest historische plaats van de stad en heeft ook alweer zo'n heerlijke binnentuin. Hier eet je verse oesters uit het naburige Ston, een verbazend lekkere burrata en natuurlijk de mosselen a la Bouzzara, een lokale specialiteit. Het draait bij Rudjer om tradities in ere houden en dat smaakt naar meer.
De nachten in Dubrovnik
In elke straat van de Kroatische stad zit wel een wijn- of cocktailbar verstopt. M'arden Wine Bar is op dit moment favoriet bij de inwoners. Het dakterras is een oase van rust en groen in de bedrijvige stad. Dé plek om van een goed glas lokale wijn te genieten.
Na een dag lang de stad ontdekken is het natuurlijk zaak dat je een beetje lekker slaapt. Het beste adres met het mooiste uitzicht op de stad ligt nét buiten de stadsmuur. Onderweg van het hotel naar de stad kom je ook meteen het dichtstbijzijnde strand van Dubrovnik tegen. Ideaal voor een duik na een dag ontdekken. Bij Hotel Excelsior check je in en het liefst wil je nooit meer weg. Het ontbijt is zó vers en in de pianobar drink je iets lekkers op het terras, terwijl Dubrovnik zich van haar knapste kant laat zien. En dan hebben we het nog niet eens over de kamers. Dit is een traktatie voor jezelf. Zit je liever downtown in het oudste hotel van Dubrovnik? Dat kan natuurlijk ook. De kamers van het Pucic Palace Hotel zijn wat klassieker, maar aan het eind van de straat zie je de bekendste trap van de stad al liggen.
Op afstand van de stad
De stad wél ontdekken, maar wil je iets meer afstand? Het kleinere Cavtat is de ideale uitvalsbasis. Elk half uur vertrekt er een boot richting Dubrovnik, wat natuurlijk veel leuker reizen is dan de bus. Hotel Supetar is een origineel en kleinschalig boetiekhotel áán zee. Het leuke is dat restaurant Leut in Cavtat zit en dat is het beste visrestaurant in de wijde omtrek. Als je een visliefhebber bent, dan zoek je zeker een verse in de vitrine naast de voordeur uit.
Extra fijn: de tickets voor het voorjaar zijn nu heel zacht geprijsd. Iemand nog een goed kerstcadeau nodig?
LEES OOK
Hotspots Gorinchem: shop, proef en logeer in 'de mooiste vestingstad van Nederland'