Mooi mediterraan: heerlijke hotspots op Malta en Gozo

Mdina Beeld

Net onder de hak van Italië tref je Malta en Gozo. De twee eilanden zijn een mediterrane mix van alle landen om hen heen, maar dan met de georganiseerdheid van de Britten. De connectie tussen Malta en Groot-Brittannië is sterk, het eiland is zelfs de favoriete vakantiebestemming van Queen Elizabeth. Logisch, want Malta en Gozo hebben heerlijke hotspots in huis. 

Lees verder onder de advertentie
Marsaxlokk Beeld
Mdina Beeld

3 uur vliegen

In drie uur vliegen met Air Malta zet je voet op Maltese grond. Met het kleine zusje Gozo is een ferry-verbinding die 24 uur per dag vaart. Door de ligging is het er altijd aangenaam warm, zelfs in december tikt de thermometer regelmatig de 20 graden aan.

Must see op Malta

De Maltezen zijn trots op de historie van hun eiland en dat is logisch, want de archeologische vondsten stammen zelfs tot ver voor Christus. Begin met het ontdekken van Malta in Mdina, de vroegere hoofdstad van het eiland. Dwaal door haar oude straten met gekleurde deuren en maak een stop bij het uitzichtpunt. Het is alsof je even teruggaat in de tijd.

In het vissersdorp Marsaxlokk dobberen de kenmerkende, vrolijke vissersboten rustig in de baai. Het water is doorzichtig blauw en op een paar meter afstand trekt een Maltese visser zijn vangst aan boord. Voor het meest spectaculaire uitzicht over de haven van Valletta maak je een stop bij de Upper Barakka Gardens. Bemachtig een plaats op één van de banken en neem het uitzicht in je op.

Birgu Beeld
Birgu Beeld

Steek van Valletta per traditionele houten boot over naar The Three Cities, waar het oude Birgu er één van is met haar smalle straten, gezellige pleinen en sprookjesachtige trappen. Als je Malta in oktober bezoekt dan heb je kans dat het BirguFest is. De oude straten worden dan verlicht met duizenden kaarsen en dat is een magisch gezicht om te zien.

Underground Valletta Beeld
St. Johns Cathedral Beeld
Kust Valletta  Beeld

To do op Malta

In Valletta is het makkelijk om je te vermaken. Onder de stad loopt een indrukwekkend gangenstelsel, waar de Maltezen zelf jarenlang woonden in de oorlog. Underground Valletta is nog maar sinds kort open voor het publiek en geeft een bijzondere inkijk in de geschiedenis van het eiland. Je wandelt ondergronds door de straten rondom St. John’s Co-Cathedral, die je zeker niet mag overslaan bij een bezoek. De schilderingen op het plafond van de kathedraal zijn zo kunstig, dat zie je zelden. Net als de vergulde pilaren met goud. In de St. John hangt ook een groot werk van Carravaggio dat levensecht lijkt.

Straten van Valletta Beeld
Casa Rocca Piccola Beeld
Casa Rocca Piccola Beeld

Als je door de straten van Valletta met haar karakteristieke balkons dwaalt, dan zou je het liefst even ergens stiekem binnenkijken. En dat kán. Casa Rocca Piccola is namelijk open voor publiek. Elke ruimte in het typische Maltese huis is ingericht met kunst en antiek. Aan de kaptafel in de slaapkamer staat zelfs een krukje waarop de gasten bij de doop van Queen Elizabeth nog zaten.

Blue Grotto Beeld
Ta’Betta Beeld

Als je Valletta achter je laat, dan ontdek je nog veel meer hotspots van Malta en Gozo. Neem nou de uitgestrekte wijngaarden van Ta’ Betta Wine Estates, waar je na de rondleiding natuurlijk ook mag proeven. Of pak een originele houten boot naar de Blue Grotto. De metershoge grotten omarmen daar het turquoiseblauwe water. Natuurlijk maak je vanaf Malta ook de oversteek naar het eiland Gozo, de knussere en kleine zus van het mediterrane eiland.

LEES OOK
Eilandgids: heerlijke hotspots op Rhodos

Gozo  Beeld

Geweldig Gozo

Met de ferry vanaf Cirkewwa sta je binnen 20 minuten op het kleinere eiland Gozo. Het heeft net zo’n mediterraan karakter als Malta, maar dan rustiger. Bij een bezoek aan het eiland zijn er een paar adressen die op de afvinklijst mogen. Neem nou Ta’ Mena, een winkel langs de doorgaande weg waar eigenlijk alles naar meer smaakt. De wijnen komen uit de eigen wijngaard, de likeuren zijn huisgemaakt en ze verkopen de beste tomatenspread voor op je ftiri. En dan noemen we de kaas van Gozo nog niet eens. Het enige risico is dat je álles wilt proeven en mee naar huis wilt nemen.

Ta’ Betta Wine Estates Beeld
Zoutvlaktes Gozo Beeld
Inland Sea Gozo Beeld

Wist je dat je ook zout hebt op Gozo? Bij een bezoek aan de Xwejni Salt Pans koop je handgeschept zout van de man die dit nog dagelijks doet. De uitgestrekte zoutpannen aan zee vormen een bijzonder gezicht. Over zee gesproken, Gozo heeft haar eigen inland sea. In de baai van Dwejra golft de zee door de enorme opening van de rotsen heen. Met één van de Maltese boten is het natuurlijk ook mogelijk om dit van dichtbij te zien, al is het net zo lekker om met je voeten in het water door de natuurlijke poort richting zee te kijken.

Citadel Rabat  Beeld
Gozo Beeld
Klif Gozo  Beeld

En ben je op het eiland, dan is de citadel in Rabat één van de absolute hotspots van Malta en Gozo. Het kan zijn dat de locals het hier hebben over Victoria, zoals de stad vroeger heette. Vanaf de Citadella is het uitzicht over de oude stad indrukwekkend. De rechtbank binnen de muren is nog steeds in gebruik en de Maltezen komen zelfs zelf naar Gozo voor een lunch bij Ta Rikardu dat naast de kathedraal ligt.

Ftiri  Beeld
Fontanella Tea Garden Beeld
ftiri en pastizzi  Beeld

Zo smaakt Malta

Terug naar Malta, waar samen eten waarschijnlijk het belangrijkste moment van de dag is. Hier nemen de Maltezen uitgebreid de tijd voor. In Mdina eet je een verrukkelijke ftiri of taart bij de Fontanella Tea Garden. De geliefde ftiri en pastizzi zijn trouwens op elke straathoek te krijgen en iedereen geeft er een eigen draai aan. De enige regel bij een pastizzi is dat de buitenkant van filodeeg is en de binnenkant gevuld met kaas of spliterwten. De ftiri is officieel een boerenbroodje, waarbij de boer op het brood deed wat er maar voor handen was. Allebei een must om te proeven als je op het eiland bent.

Een liefhebber van koffie? Die drinkt elke zichzelf respecterende Maltees bij Café Cordina. Dit is dé plek waar iedereen elkaar treft in Valletta. Voor de lunch maak je een stop bij D’Office Bistro, want de mosselen, inktvis én tomatensalade moeten gewoon geproefd worden. Wel even met wat brood in de saus van de mosselen dippen, want die zou je bijna oplepelen zo lekker.

Barakka Gardens Beeld

Voor uitzicht op de haven van Valletta ga je naar Panorama

Wil je uitzicht op de haven van Valletta? Bij Panorama zit je op de eerste rij, ook al vermoed je dat niet als je buiten voor de deur staat. Vanaf het balkon zie je rechts de Upper Barakka Gardens en recht vooruit de Three Cities van Malta. Als je de stad even achter je wil laten, dan is Wijnbar Cent’Anni een hidden gem van de Maltezers. De eigenaar voorziet je van het beste advies over de lokale wijnen en serveert een uitstekende Maltese borrelplank met lokale gerechten.

beeld vtwonen Beeld

The Phoenicia Malta

beeld vtwonen Beeld

Corinthia in St. George’s Bay

beeld vtwonen Beeld

Rosselli & John

Lekker logeren: hotspots op Malta en Gozo

Natuurlijk blijf je slapen op Malta, maar waar? De adressen zijn net zo uiteenlopend als het eiland zelf. Voor superdeluxe stap je binnen bij het beroemde Phoenecia middenin de stad. Liever aan zee logeren? Het Corinthia in St. George’s Bay ligt pal aan zee en heeft de mooiste zonsondergangen in huis. 1926 in Sliema is perfect voor wie niet kan kiezen tussen de reuring van de stad en de rust van de kust. Je hoeft alleen maar even naar de infinity pool te kijken om daar een voorstelling bij te maken. Voor wie Valletta als citytrip aandoet, wat heel goed kan, is Roselli & John het perfecte logeeradres. Al is het alleen maar vanwege dat dakterras.

Bron: Tekst en foto's Adeline Mans | Overig beeld: verschillende hotels op Malta

Lees verder onder de advertentie