Liefde voor Leuven: een citytrip naar de échte stad van de liefde

Als iemand een citytrip naar België zegt, dan denk je al gauw aan Antwerpen, Gent, Brugge of Brussel. Wat dacht je van een stad die iets minder voor de hand ligt maar zeker de moeite waard is? Een citytrip Leuven is namelijk een uitstekend plan.

Begijnhof

Heel veel hotspots

Leuven is een geliefde studentenstad, waardoor het er – bijna automatisch – wemelt van de hotspots. Je struikelt over de concept stores, wijnbarren en fijne restaurants. Dit alles in een Leuvens jasje, want de stad bulkt van de geschiedenis, kunst en cultuur. Het centrum strekt zich twee kilometer uit binnen de ring en waardoor alles goed te bewandelen is, al pakken de locals in Leuven graag de fiets. 

Reservering a.u.b

Voor je naar Leuven vertrekt staat je eigenlijk maar één ding te doen: reserveren bij de favoriete adressen van de stad. De inwoners van Leuven gaan zelf vaak en veel op pad, dus de beste restaurants en gezellige barren vullen zich zeker in het weekend vlot. ‘Op café’ of restaurant’, zoals ze zelf zeggen. Bar Jerome is in ieder geval verplicht als je op citytrip naar Leuven gaat. Hier serveren ze misschien wel de lekkerste lunch van Leuven en zonder reservering maak je weinig kans. Bestel de aubergine óf de salade van groenten met burrata óf proef de zalige bao buns. Wie het echt slim aanpakt, neemt mensen mee en bestelt al die gerechten om te delen. Het leuke is dat de traîteurzaak ín de winkel van Bar Jerome zit. Na zo’n lekkere lunch is het dus extra verleidelijk om nog iets smakelijks mee te nemen voor thuis. Een citytrip Leuven draait om jezelf in de watten leggen. Vergeet daarom niet te boeken bij Taste, daar is tafelen in Leuven op z’n best. Zo haute cuisine als het eten is, zo ontspannen is de sfeer. Dat komt absoluut door de gastvrijheid van Dorotée, die trouwens ook een puike neus voor goede wijn heeft. Chef Bart maakt ondertussen de meest geweldige gerechten bij die wijnen voor je klaar. Op de vraag of je alle kazen van de kaasplank wilt proeven is maar één goed antwoord: ja! Het is alsof je in de huiskamer zit en verrukkelijk te eten krijgt, maar dan op hoog gastronomisch niveau. Net zo’n fan van de kazen bij Taste als wij? Bijna alle kazen komen van Elsen Kaasambacht, de beroemde kaaswinkel aan de Mechelsestraat. Schrijf dus zeker even mee als de chef-kok vertelt welke kazen je voorgeschoteld krijgt.

Bar Jerome
Taste

Voor wie wil eten als de locals uit Leuven zelf is Gloria een aanrader. In de oude sigarenfabriek aan de rand van het centrum – waar ze vroeger de Gloria-sigaren rolden – tref je tegenwoordig één van de populairste restaurants van de stad. Het eten is erg goed maar betaalbaar, de bediening is ontzettend gastvrij en vriendelijk en het restaurant is elke avond tot de laatste tafel gevuld met gasten. Tip: bestel de witlofrolletjes, steak tartare en sliptong. Nog een hotspot die buiten het centrum ligt, is: Florida Foodbar aan de Vaarkom. De wijk is in opkomst en dat zie je aan de horeca. Hier kwam de oude Stella Artois-brouwerij de stad vroeger letterlijk binnen. Het interieur is geweldig: van de zeegroene muren tot de centrale bar van hout met mozaïek. De menukaart heeft trouwens niets met Florida te maken, maar doet juist denken aan de mediterranée. Hier eet je een verrukkelijke pita, de beste gepofte aubergine en kaascrackers met labneh.

Florida Foodbar
Florida Foodbar

Zonder reservering aanschuiven

Hoe leuk het ook is om je alvast voor te bereiden op die citytrip Leuven, gewoon ergens binnenlopen is soms ook fijn. Sla het ontbijt in het hotel een keer over en wandel richting Nosh Bagels & Pancakes aan de Naamstraat in het verlengde van de Grote Markt. De koffies hier zijn goed, de sfeer is ontspannen en de bagel met huisgemaakte eiersalade is een aanrader. Voor het betere borrelen en eten ga je richting De Optimist aan de Vismarkt. Met stip één van de leukste plekken van de stad. Dit is zo’n etablissement waar je de tijd vergeet en blijft hangen. Bestel een goed glas Belgisch bier en pak een spelletje uit de kast. Met het juiste gezelschap en eten verdwijnt hier de tijd gewoon. 

Winkelen op je citytrip Leuven

Het is verleidelijk om van ontbijtbar naar lunchcafé en door naar een restaurant te gaan, maar ook de winkels zijn meer dan de moeite waard. We lieten de Mechelsestraat net al even vallen en dit is – wat ons betreft – de leukste winkelstraat van de stad. De straat heeft meerdere fijne adressen, maar Animaux Speciaux is waarschijnlijk de meest opmerkelijke. Je vindt hier alles wat je niet verwacht, van bijzondere boeken tot ongewone kunst. Maak ook een stop bij De Tafel van Feliz, hier haal je alles om de mooiste tafels te dekken. Grasshopper is de speelgoedwinkel waar je niet uitgekeken raakt en bij Mirte beland je in een bloemenwalhalla. Het is iets uit de route van het centrum, maar inLevel5 aan de haven is de wandeling waard. Dit is de heilige graal onder het duurzaam winkelen in Leuven. Denk: tassen van Matt&Nat, handgemaakte juwelen en kunst. Combineer het met je bezoek aan Florida Food Bar, dat zit slechts een paar panden verderop. 

Animaux Speciaux

Logeren in Leuven

Natuurlijk blijf je langer dan een dag en daarmee begint de voorpret van een overnachting zoeken nu al. Hebben locatie en luxe jouw voorkeur? Boek een kamer bij het Martins Klooster in hartje centrum voor je citytrip Leuven. Het hotel heeft een goed ontbijt (ga vooral vroeg), propere kamers en overal waar je kijkt zie je de grandeur van vroeger nog terug. Het absolute pluspunt van Martins Klooster is dat je in een nanoseconde overal met je neus vooraan staat. Voor wie van schoon, strak, goed bereikbaar overgoten met wat historie houdt, is het Begijnhofhotel een ideale uitvalsbasis. Het ligt net buiten het rumoer van het centrum en in vijf minuten loop je via het ommuurde Begijnhof door de Parijsstraat naar het gezellige centrum. Extra handig: er is eigenlijk altijd een parkeerplaats beschikbaar bij het hotel. Eén keer per jaar is hier Groot Begijnhof bij Kaarslicht, een aanrader als je in december op citytrip naar Leuven gaat óf een goede reden om later terug te komen. 

Voor als je tijd over hebt

Alles afgevinkt en nog tijd over in Leuven? Bij Madmum drink je de lekkerste koffie van de stad, Museum M Leuven is zeker een middag waard om je te vergapen aan kunst van vroeger en nu, vanaf de toren van de Universiteitsbibliotheek heb je een spectaculair uitzicht over de stad en de Sint-Pieterskerk is zeker de moeite om binnen te stappen.

Museum M
nog meer: Hotspots