Smullen geblazen: hotels met de beste restaurants in Nederland

Natuurlijk is het heerlijk om kleine, achteraf liggende straten in te duiken op zoek naar onontdekte bistro’s en wijnbarren. Maar soms wil je gewoon een hotel waar je ook goed kunt eten. Geen jas aan of op tijd weg maar direct vanuit de hotelkamer aan een tafel vol lekkers aanschuiven. Gelukkig bestaan ze, van die heerlijke hotels met een goed restaurant. Perfect voor een nacht weg en extra leuk als je iets te vieren hebt. Fijne bijkomstigheid: een goed diner betekent meestal ook een verrukkelijk ontbijt. Win-win.

Conservatorium Hotel, Amsterdam

Eten en slapen in Amsterdam

Laten we beginnen in de hoofdstad, waar op elke straathoek wel een fijn restaurant zit. Als hotel moet je dan wel je best doen. Het Conservatorium Hotel heeft een restaurant in huis waar élk gerecht een speciale vermelding waard is. Bij Taiko Amsterdam is je avond één grote belevenis: van kunstige cocktails tot sushi en oesters met wagyu. Liefhebbers van contemporary Asian cuisine logeren bij het Conservatorium Hotel en gaan aan tafel bij Taiko. Het hotel ligt om de hoek van het Museumplein en de gezellige Van Baerlestraat. Al begrijpen we het helemaal als je het hotel niet verlaat, de holistische wellness is uitzonderlijk goed. 

Weg naar de wadden

Zodra je de boot op stapt in Den Helder is het al vakantie. Texel heeft strand, bos, gezellige plaatsen én een hotel met een wáánzinnig goed restaurant. Net buiten het rustige Oosterend ligt Op Oost. Twaalf suites, vlakbij de Waddenzee met restaurant Kook Atelier waar de natuur altijd het laatste woord heeft. Het lekkers komt uit eigen tuin, van de eigen bijen en uit de ‘eigen zee’. Bij het Kook Atelier hanteren ze, van kop tot graat. Iets waar je als visliefhebber meteen al nieuwsgierig naar wordt. De suites zijn trouwens met zoveel smaak ingericht dat je direct een ander interieur voor je eigen huis overweegt.

Aan de rivier

Wie van wandelen, goed eten én lekker slapen houdt gaat richting Mooirivier in Dalfsen. Bij dit boutique hotel raak je simpelweg niet uitgegeten. Restaurant Aan de Oever duikt niet voor niets met regelmaat op in de Lekker 500. Het restaurant geeft een prachtig uitzicht op de tuin én de rivier en elke gang is een kleine ode aan de ingrediënten uit de omgeving. Sla zeker ook de wijnkaart open, die is met zorg samengesteld. Na het eten loop je zo richting je kamer of suite in het hotel. Al is een afzakkertje bij de open haard in de lobby ook een fijne afsluiter van de avond. Eigenlijk mag je de lobby niet eens zo noemen, het is er mínstens zo knus als in de gezelligste woonkamer. Rond Kerst zit je zelfs ónder de boom, het hotel en restaurant krijgen dan een feestelijke make-over. 

Het hotel in Zeeland waar je verrukkelijk kunt eten

Een hotel waar je ’s morgens meteen het Zeeuwse strand oploopt en waar je ’s avonds een keuze maakt uit twee van de beste restaurants van Nederland. Dát is een adres om op te slaan. Voer Strandhotel Cadzand-Bad maar alvast in op de navigatie. Dit is misschien wel het best bewaarde geheim van Zeeland. Eten doe je bij beach brasserie AIRrepublic of Restaurant Pure C. Beide zijn onderdeel van de Sergio Herman Group en bij die laatste staat Michelin-chef Syrco Bakker achter de pannen. Als je op één plek Zeeland ziet, ervaart en proeft zoals het hoort te zijn, dan is het hier. En dan hebben we het nog niet eens over de inrichting van het hotel. Het is alsof al het moois uit de Zeeuwse natuur is doorgetrokken tot in de hotelkamers. Een aanrader om te logeren.

Lekker eten en logeren in Limburg

Limburg voelt altijd alsof je Nederland verlaten hebt. Eén dag en nacht eten en logeren in Kasteeltje Hattem voelt als een week vakantie in het buitenland. Toch is dit het kleinste kasteel van Nederland mét een van de lekkerste restaurants van ons land. Kasteeltje Hattem ligt middenin het stadspark van het gezellige Roermond, dat bekend staat om nog zoveel meer dan die grote verleidelijke outlet. Met maar acht suites is het kasteel een klein maar fijn logeeradres, waar je dus ook smakelijk dineert. Op het bord krijg je klassiek met een moderne inslag van eerlijke en locale producten. Vergeet vooral niet om het diner af te sluiten met de kazen van het Keesheukske mét Limburgse appelstroop. 

In het oude westen

Nog even terug naar de hoofdstad. De locals roemen Morgan & Mees om de brunch in het weekend en dat belooft veel goeds voor het ontbijt en diner. Dit charmante hotel zit om de hoek van de Nassaukade en de Bloemgracht, op maar een paar honderd meter van de gezellige Jordaan. Een toplocatie dus. Het schijnt dat je de oesters niet over mag slaan als aperitief, die buitengewoon goed samen gaan met één van de nauwkeurig gemaakte cocktails of een goed glas wijn. Naar bed gaan is al minstens net zo’n feest: je slaapt op een echt Coco Mat-bed. Tip: boek ruim op tijd, want de gasten vechten om de drie suites op deze geweldige plek.

Dubbelop genieten

Men neme een restaurant en telt daar een hotel bij op en je hebt een heerlijk toevluchtsoord in Den Haag. Dit is letterlijk aan de hand met La Paulowna Boutique Hotel en Bayonne Restobar aan het Anna Paulownaplein. Boven tref je het elegante boutique hotel en beneden schuif je aan in de gezellige restobar voor de lekkerste tapas en pintxos. Dit alles ligt ook nog eens om de hoek van het bruisende Haagse centrum én het Scheveningse strand, dus dat maakt je overnachting meteen af. Alle negen suites van La Paulowna zijn anders, dus je hebt acht goede redenen om terug te komen.

nog meer: Hotspots