Belgische ontwerpers op de Salone del Mobile in Milaan

Vorige week was het in Milaan tijd voor het alombekende Salone del Mobile. Wat ooit begon als een kleine meubelbeurs is nu uitgegroeid tot dé plek voor interieur- en designliefhebbers. Naast de grote beurshallen buiten de stad vind je ook in het stadscentrum tal van events. Milan Design Week is hotter dan hot! Maar niet alleen internationaal bekende namen krijgen er aandacht, ook klein en opkomend talent krijgt gelukkig een kans. Ik ging op SaloneSatellite 5 jonge Belgische ontwerpers spotten die hun krachten bundelen op de stand van Belgium is Design.

Amorce Studio – Amar en Rack

Amorce Studio is een jonge ontwerpstudio uit Brussel. Wanneer hun kruk Amar niet gebruikt wordt, kan ze volledig opengevouwen en opgeborgen worden. Het meubel kan ook als opbergmand dienen. Hun andere ontwerp, het rek Rack, is geïnspireerd op een industrieel rek uit de jaren 70, maar ziet er bijzonder hedendaags uit dankzij z’n vormgeving en lichte houtsoort.

Hun favoriet op SaloneSatellite: Rust Harvest van Yuma Kano, een interessant project met verschillende roestpatronen op acryl meubels.

Laurent Verly – dÖt

dÖt is een nieuw wandsysteem ontworpen door Laurent Verly. Het is een systeem op basis van dots, waarmee je dozen, rekken, kledinghangers en zelfs een bureau kan bevestigen aan de muur. De dots zien er leuk uit an sich, maar zijn dus ook echt nuttig. Ze bestaan bovendien in verschillende kleuren. Prachtig én praktisch!

Zijn favoriet op SaloneSatellite: Hayato Kawauchi’s plooibare stoel, een prachtig, sober en houten exemplaar.

Gewoon David – Table Hulot

Met Table Hulot brengt David een ode aan Monsieur Hulot, het bekende personage van Jacques Tati. De tafel is een groot bord op poten, waarmee je gezellig een portie spaghetti met vrienden kan eten. Àls je openstaat voor een originele manier van dineren natuurlijk! David Degreef houdt van verhalen en – zoals je vast al wel kon raden – ontwerpt hij graag zaken met een knipoog.

Zijn favoriet op SaloneSatellite: de Inside Out chair van Tianyi Shi, een stoel waarbij materiaal dat normaal aan de binnenkant van het meubel zit, nu de buitenkant bekleedt.

Paulineplusluis – Luciole

Pauliene en Luis zijn een koppel uit Frankrijk en wonen ondertussen al enkele jaren in België. Samen ontwerpen ze verlichting met een luchtige en speelse touch. Hun ontwerp Luciole (Frans voor vuurvliegje) is een lamp die schijnt op een dun stukje stof dat boven de armatuur zweeft. Pauline en Luis houden van het veranderlijke aspect van licht en de omgeving errond en dat merk je in hun ontwerpen.

Hun favoriet op SaloneSatellite: Hiroto Yoshizoe’s installatie die leek op een prachtige himmeli.

Leila Boukhalfa & Ief Spincemaille – Rope

Rope is een project van Leila en Ief en is een gigantisch blauw koord van 65 meter lang, 30 cm dik en 196 kilo zwaar. Het koord reist de wereld rond en lag al in steden als Firenze, Berlijn en Leuven. Je kan Rope gebruiken voor wat je maar wil. Vooral als zitplaats voor grote groepen is het erg populair, omdat je op een hele andere manier met elkaar leert communiceren. Op SaloneSatellite stelden Leila en Ief hun Rope op maat voor, dat net zoals het originele stuk volledig met de hand wordt gemaakt.

Hun favoriet op SaloneSatellite: Felicia Arvid met een sofa waarvan de zitting bestaat uit rolletjes.

Over Anne-Catherine van CLO CLO

Goedlachs, enthousiast, ambitieus én met een serieuze verslaving… aan interieur! Anne-Catherine Gerets startte in de zomer van 2014 haar blog CLO CLO en deelt sindsdien alles wat haar inspireert. In het weekend vind je haar meestal terug op een of andere markt, waar ze verse bloemen en planten koopt. Onder het motto ‘het leven is een feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen’, gaat ze voor vtwonen aan de slag met haalbare DIY-ideeën die smaken naar meer. Veel meer. Graag een workshop volgen van Anne-Catherine? Hou dan CLO CLO Studio in de gaten!

Bron: Tekst en fotografie Anne-Catherine Gerets

nog meer: Hotspots