4 hotspots in Antwerpen en Gent om 2019 goed in te zetten

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1,…Gelukkig nieuwjaar! Na een hele avond tafelen, gooien wij graag onze benen los. Ja, dat kan in het bruine café om de hoek of in de lokale parochiezaal, maar het oog wilt ook wat, toch?

Vooruit

De Vooruit’ is een begrip in Gent. Het statige gebouw in de Sint-Pietersnieuwstraat werd in 1913 door de Coöperatieve Maatschappij Vooruit opgetrokken. Voor de duidelijkheid voegden ze het woord ‘Feestlokaal’ toe op de voorgevel. Dat werd het ook: een cultuurtempel en één van de drukstbezochte bioscopen van de stad. Anno 2018 is dat niet anders. De Vooruit is een drukbezocht kunstencentrum en een leuke plek om af en toe je benen los te gooien. In stijl. Art-nouveaustijl om specifiek te zijn.

Perfect voor oudejaarsavond! Dan vinden er niet één, maar twee feestjes plaats: POPLIFE (een extravagante, kleurrijke en carnavaleske New Year’s Eve carnival) en Hindu Nights (rock-’n’-rollmuziek van de jaren 60 tot nu).

Adres: Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Amigo

Amigo is gloednieuw in Gent. Buiten het centrum, aan de Oude Dokken, openden de jongens achter het pop-upconcept KERK (op de oude Sidaplaxsite in Gentbrugge en in Bar Wilson in Nest) een permanente stek. Mensen samenbrengen was altijd de rode draad van KERK en met Amigo is dat niet anders.

‘Know your A-B-C-D’ staat er op de website van Amigo te lezen. Vóór je naar de hipste plek van ’t stad trekt, moet je dit dus eerst onder de knie hebben. De A staat voor amigos (vrienden komen op de eerste plaats), de B voor (culinaire) bar, de C voor café en de D voor disco. Op oudejaarsavond is het in die stijlvolle disco dat je moet zijn.

Adres: Stapelplein 31, 9000 Gent

Tip: een klassieker die op oudejaar niet mag ontbreken: vuurwerk! Afspraak om middernacht aan de Wiedauwkaai 49 voor het beste zicht op het lichtspektakel.

Meatpack

Beeld je het Meatpacking District in New York in. Trendy, creatief, rauw, bruisend. Verplaats dat beeld in je hoofd nu naar Antwerpen. Het resultaat? Meatpack, het walhalla voor al wie van kunst, foodtrucks en feestjes houdt, maar dan in de Antwerpse Damwijk. Op Oudejaarsavond is dat niet anders. Beleef de eerste uren van 2019 in deze kunstige fabriekshallen.

Adres: Samberstraat 40, 2000 Antwerpen

Plein Publiek

Circulair Zuid. Onder die naam ontwikkelde de Antwerpse wijk ‘Nieuw Zuid’ zich tot het epicentrum van de duurzaamheid. Plein Publiek bevindt zich middenin dat hernieuwbare experiment van Stad Antwerpen en doet dus lekker mee. Hoe? Door planten te kweken met pesticide-vermijdende technologie, met een zero-waste restaurant of een shop met gerecycleerde jeans en milieubewuste zonnebrillen. Milieubewust, innovatief en circulair staan hier centraal.

Is jouw goed voornemen om in 2019 een tikje milieubewuster te leven? Dan is deze plek perfect! Kom hier oudejaar vieren in de ondertussen iconische serre. Omringd door het grootste 360° projectiescherm van België. Op de witte zeecontainers word je ondergedompeld in een panoramisch visueel landschap.

Adres: D’Herbouvillekaai 19, 2020 Antwerpen

Tip: glijd het nieuwe jaar in op de schaatsbaan op het Steenplein. De schaatsbaan is geopend tot middernacht.

Tekst: Isa Naeyaert

nog meer: Hotspots