16 redenen om op citytrip te gaan naar zinderend Zagreb

Zagreb bruist, zindert en is bij uitstek geschikt materiaal voor een citytrip. Laat de gebaande stedentrips achter je en ontdek deze nieuwe, maar toch ook zo oude stad. Het is net alsof de hoofdstad van Kroatië staat te trappelen om zichzelf aan stedentripliefhebbers te laten zien. Dit zijn de zestien hotspots in en rondom Zagreb, om sowieso af te vinken.

Reizen naar Zagreb

Op de eerste januari van 2023 treedt Kroatië officieel toe tot de Schengenlanden, waardoor reizen vanaf Nederland en België stukken makkelijker wordt. Met de toetreding als Schengenland zegt Kroatië ook de lokale Kuna gedag en doet de Euro haar intrede. Geen geld wisselen én geen paspoortcontrole, dat maakt een citytrip Zagreb nog aanlokkelijker dan het al was.

Twee delen van Zagreb

Zagreb bestaat uit twee delen, downtown en uptown of: Donji Grad en Gornji Grad. De smalle straten en indrukwekkende trappen sturen je langs fraaie bouwsels van laag naar hoog door de stad. Vanaf het hoogste punt van de stad heb je een magnifiek uitzicht over de wijken van Zagreb en goed zicht op de herkenbare, spitse torens van de Sint Stefanuskathedraal. Hier gaat elke dag om twaalf uur precies bij de Lotrščak-toren een kanon af, zodat de inwoners van Zagreb weten hoe laat het is. De toren staat ook bekend als de dieventoren, omdat men hier vroeger het signaal gaf om de stadspoorten ’s avonds te sluiten. Volgens de locals heeft de bediener van het buskruitkanon de beste baan in de stad. Het is trouwens geen halfzachte ontploffing voor de vorm om toeristen te vermaken, maar een flinke explosie die tot in de verste hoeken van de stad te horen is. Geen zin om dezelfde weg naar beneden af te leggen? Dat hoeft ook niet. Vanaf de toren gaat de kortste kabelbaan ter wereld. Een blauwgekleurde wagon vervoert je van boven naar beneden en weer terug. Knipper niet te vaak met je ogen, want de 66 meter is zo voorbij. Tip: het gebruik van de kabelbaan is inbegrepen bij aanschaf van de Zagreb-pas.

Kabelbaan
Kasteel in regio Zagorje

Bijzondere gebouwen

Wie in Zagreb is, wandelt zeker ook door de bijzondere Stenen Poort met haar kaarsen en de beeltenis van Maria. Let wel even op en loop altijd langs de zijkanten en niet door het midden van de doorgang. Volgens de Kroaten brengt dit ongeluk. Wie denkt dat niemand zich hier iets van aantrekt moet zich maar even opstellen na de poort. Hier zie je goed hoe de locals een uitwijkende beweging maken, om maar niet door het midden te hoeven lopen. In de stenen poort is een kleine kapel ter verering van het schilderij van Maria dat daar hangt. Een schilderij dat als enige bijna intact bleef na een verwoestende brand in de stad. De doorgang met het kaarslicht en alle geuren doet mystiek aan en is de moeite waard om in je op te nemen. Als je de Stenen Poort achter je laat wandel je richting de mooie Sint Marcuskerk. Het stads- en staatswapen spatten van het dak van de kerk af in bonte kleuren. De kerk is een vrolijk gezicht op het plein tussen de parlementaire gebouwen in.

Uitzicht over Zagreb
St. Marcuskerk

Heerlijk eten in Zagreb

Was je wel echt in Zagreb als je geen strukli at? Elke familie heeft een eigen recept om deze lokale lekkernij klaar te maken. Het baksel is trouwens multifunctioneel, want in Kroatië is het toegestaan om het als voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en tussendoortje te eten. Ga naar Restaurant Vinodol in het centrum van Zagreb om de lekkerste strukli van je leven te proeven. De rest van het menu is trouwens ook een vermelding waard. Bestel als voorafje een visplank, zodat je de traditionele Bakalar meteen probeert. Deze kabeljauwpaté is één van de lievelingsgerechten van Kroaten en het smaakt overal anders, maar mínstens zo lekker. Wil je zelf proberen om strukli te maken? Op een uur rijden van Zagreb ligt Ventek Vila Zelenjak Restaurant, waar je in het typisch Kroatische familierestaurant een heuse workshop strukli maken volgt. De methode lijkt op het maken van strudel, waarbij je de hele tafel bedekt met het deeg. Een indrukwekkend gezicht en een flinke uitdaging om zelf voor elkaar te krijgen. Het restaurant ligt in de streek Zagorje, dat alleen door een berg wordt gescheiden van Zagreb, waar het wemelt van de wijngaarden, bijzondere kastelen en wellness hotels. Als je een uitstap naar deze regio maakt, dan is een bezoek aan de Vuglec Breg Wintery eigenlijk verplicht. In het restaurant en de wijnkelder van het landgoed proef je de beste wijnen van Kroatië. Fijne bijkomstigheid: de innemende gastheer raakt niet uitgepraat over zijn wijn.

Strucli en Bakalar bij Vinodol
Vis bij Restaurant Mandrac

Traditionele keuken

Naast een rijke geschiedenis heeft Zagreb ook een rijke gastronomie. Koffiedrinken, wijnen proeven en genieten van de traditionele keuken doen ze vaak en het liefst ook veel. Aan de kust eet men vooral vis, in het binnenland staat er meestal vlees op het menu. Zo heeft elke viering wel een traditioneel voorgeschreven gerecht dat daarbij hoort. Begin je de dag graag met goede koffie en een stevig ontbijt? Koers in Zagreb dan meteen op het Melt Café af. Hier doet heel hip and happening Zagreb zich tegoed aan de meest prachtige pancakes. Een tafel krijgen vergt geduld, maar dat wordt beloond. Wie graag de lokale keuken probeert, maar dan het liefst met een Aziatische twist en onder begeleiding van 60 wijnen gaat naar Sopal. Een klein en knus wijnrestaurant, waar je aan de bar zo in de pannen van de chefkok kijkt. 

Mercato Restaurant Mandrac
Wijnkelder Vuglec Breg Wintery

Zagreb in de winter

Voor wie denkt dat Zagreb of Kroatië alleen leuk is in de zomer; dat ontkrachten we meteen. Zagreb sleept al jaren op rij de prijs voor mooiste kerstmarkt van Europa binnen. Op elk plein in de stad is weer een ander onderdeel. Daarnaast drink je hier goede glühwein en geniet je in de buitenlucht van livemuziek. Een citytrip naar Zagreb in de winter is dus zeker ook de moeite waard. 

De kust van Zagreb

Vooruit, een laatste tip buiten Zagreb mag niet ontbreken. Heb je een voorliefde voor de kust en vang je graag een glimp op van de zee als je op reis bent? Plak dan een paar dagen vast aan je citytrip Zagreb en breng een bezoek aan de charmante plaats Opatija. De kustplaats heeft een promenade van kilometerslang langs zee. Het water is onwerkelijk helder en blauw en de inwoners van Opatija zijn bijzonder gastvrij. Wie zichzelf graag in de watten legt logeert bij Hotel Ambassador pal aan zee. Dit is op maar een paar honderd meter van Yacht Club Opatija, waar ze een verrukkelijke pljukanci serveren. Een lokale pasta die uitstekend smaakt met gamba’s. Bezoek ook zeker het naastgelegen pittoreske Volosko en lunch aan de haven bij Trattoria Mandrac. Het restaurant heeft een kleine mercato, waar de lekkere Teranino-likeur te koop is. 

Het is duidelijk, in Zagreb is het citytripleven nog maar nét begonnen en de stad belooft nog veel meer.

nog meer: Hotspots