Energie besparen: tips

Wist je dat energie besparen helemaal niet moeilijk is? Er is namelijk van alles wat je kunt doen om je energieverbruik te verminderen. Er zijn grote en kleine stappen die je kunt nemen. Van zonnepanelen tot de verwarming lager zetten of zuinig de was doen. Wij geven hier de beste energie besparen tips.

energie besparen tips

Isoleren

Met een goede isolatie kun je veel energie besparen. Er is dan namelijk veel minder nodig om je huis te verwarmen en warm te houden. Isoleren klinkt als een dure onderneming, maar zelfs tochtwering bij deuren en ramen kan al verschil maken. Zo voorkom je namelijk dat koude lucht naar binnen waait. Natuurlijk kun je het ook groots aanpakken door bijvoorbeeld vloerisolatie of dubbele beglazing te installeren. Met isolatie kun je de grootste winst behalen wat betreft energiebesparing, het is dus de belangrijkste van de energie besparen tips. Zo voorkom je namelijk dat warmte uit je huis ontsnapt en dat kan tot wel honderden euro’s per jaar verschil maken. Het is dus zeker de moeite waard om er eens over na te denken. In dit artikel lees je meer over muurisolatie.

Ketel vervangen

Heb je wel eens gekeken wat voor verwarmingsketel je hebt? Oude cv-ketels werken vaak niet zo energiezuinig. Misschien is het tijd om je ketel te vervangen. Kies dan voor een hoogrendementsketel (HR-ketel), dit is namelijk de zuinigste in zijn soort. Deze ketel behaalt zijn hoge rendement door het vocht uit verbrandingsgassen te gebruiken voor verwarming van het cv-water. (zie ook: ketelweetjes) Overstappen op een HR-ketel kan een gemiddeld huishouden wel €200 tot €400 per jaar opleveren. En dan is er nog de combiketel – die ook water verwarmt – die voor een nog grotere besparing kan zorgen. Maar het kan nog zuiniger: op sommige combiketels kan namelijk ook een zonneboiler worden aangesloten. Deze verwarmt het water met behulp van de zon.

Wek zelf energie op

Heb je de mogelijkheid om te investeren, dan kun je kiezen om zelf je energie op te wekken. Bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. Op de lange termijn kun je daar veel mee besparen. Natuurlijk zijn ze zeer energiezuinig, omdat je zelf energie opwekt met behulp van zonlicht. Heb je niet de mogelijkheid om zelf zonnepanelen te plaatsen dan kun je ook investeren in een project met duurzame energie en daar profiteer jij dan van.

Verwarming lager

Een makkelijke manier om veel te kunnen besparen is door zuiniger om te gaan met de verwarming. Zet hem ’s nachts altijd uit en overdag eventueel ook een graadje lager; je kunt best een warme trui aantrekken. Draai de thermostaat al een uur voor je gaat slapen naar beneden, zo snel koelt het namelijk niet af. Daarnaast is het slim om alleen de ruimtes waar iemand zich bevindt te verwarmen. Zo verspil je geen warmte. Lees meer energie besparen tips in ons blog Stook jij voor de mussen?

Wees zuinig met water

Water is kostbaar en we moeten er dus verstandig mee omgaan. Vooral door minder warm water te gebruiken bespaar je energie. Maar ook het besparen van water merk je natuurlijk om je waterrekening. Wist je dat bijna 20 procent van het gasverbruik op gaat aan het verwarmen van water voor de badkamer en de keuken? Douche dus minder vaak en korter, dat kan al een hoop schelen. En kook met koud water, dat is zuiniger dan wanneer de ketel moet opwarmen om het water te verwarmen.

Apparaten: weg met energieslurpers

Ook apparaten kunnen de boosdoeners zijn van een hoge energierekening. Kijk maar eens in je huis rond, gebruik je veel apparaten? Misschien zitten er wel energieslurpers bij zoals een waterbed. Doe deze energieslurpers het huis uit. Je kunt met een energiemeter meten hoeveel stroom er door een apparaat wordt verbruikt, zo kun je die grootverbruikers gemakkelijk herkennen. Probeer daarnaast zo min mogelijk met elektrische apparaten te doen, want heb je ze echt allemaal nodig? En dan is er nog het onzichtbare verbruik. Apparaten die in stand-by staan of die in het stopcontact blijven zitten kunnen soms ongezien veel stroom gebruiken. Vooral oude opladers slurpen vaak energie. Trek daarom liever de stekker eruit!

Verlichting

Nog een van de energie besparen tips is: probeer je huis slim te verlichten. Vervang gloeilampen en halogeenlampen door bijvoorbeeld spaarlampen. Dat is zeker de moeite waard. Zet de verlichting verder alleen aan als het echt nodig is.

Slim wassen

Ook met zuinig wassen kun je energie besparen. Was bijvoorbeeld altijd op 30 of 40 graden, de meeste wasmiddelen wassen ook op deze temperaturen al goed schoon. Daarnaast kun je kiezen voor een wasmachine met een A-label. Laat de was liever drogen aan de waslijn, in plaats van een wasdroger te gebruiken.

Gebruik een energieverbruiksmanager

Met bovenstaande tips kun je al veel doen. Maar wil je actief aan de slag met het besparen van energie, dan is het prettig om te kunnen zien of wat je doet ook effect heeft. Daarom is een energieverbruiksmanager een uitkomst. Deze geeft namelijk goed inzicht in jouw energieverbruik. Dat kan helpen om te zien wat je nog kunt doen om je verbruik te verminderen en hoe goed je al bezig bent. Op onze website kun je meer lezen over de energieverbruiksmanager en hoe je er een kunt aanschaffen.

Meer energie besparen tips

Naast deze tips zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om energie te besparen. Voor meer energie besparen tips lees je ook het artikel geld besparen voor nog meer duurzame tips die je merkt in de portemonnee.

Bespaar op je energierekening

Besparen op je energieverbruik is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook prettig voor je energierekening. Op de kosten van energie kun je ook heel goed besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier.

Bron: Kamernet

nog meer: Duurzaam