Dubbel glas

De meeste nieuwbouwwoningen hebben tegenwoordig dubbelglas, soms zelfs driedubbelglas. Dit zorgt voor een goede isolatie van de woning en dus voor een lagere energierekening. Heb jij nog enkelglas in je kozijnen? Dan is het wellicht een goed idee om over te stappen op dubbel glas. 

dubbelglas

Voordelen dubbel glas

Warmteverlies, tocht, geluidsoverlast en een te hoge energierekening kunnen redenen zijn om je enkele glas te vervangen door dubbele beglazing. Tussen de twee glasplaten zit een ruimte waar stilstaande lucht in staat. Lucht dat stilstaat, geleidt geen warmte, kou of geluid. Hierdoor blijft de koude lucht buiten en houd je je gestookte, warme lucht waar je het wilt hebben: in je huis.

Het (laten) plaatsen van dubbele beglazing kost geld, maar dit verdien je binnen enkele jaren weer terug op je energierekening. Goed voor je portemonnee én goed voor het milieu.

HR++ glas

De letters HR staan voor een hoog rendement. Dit houdt in dat het glas met de HR++ aanduiding twee tot drie keer beter isoleert dan normaal dubbel glas. Bij regulier dubbel glas is de ruimte tussen de twee ruiten gevuld met lucht. Bij HR++ glas is deze ruimte gevuld met edelglas. Dit zie je niet, maar zorgt wel voor een betere isolatie. De aanschaf van HR++ glas is duurder dan gewoon dubbel glas, maar dat haal je er binnen twee jaar uit op je energierekening.

Subsidie dubbel glas

Door de gemeentes en de overheid wordt er van alles bedacht om duurzame aanpassingen aan je woning te stimuleren. Zit je er aan te denken om dubbelglas te laten plaatsen? Doe dat dan nog in 2014. Dit jaar geldt nog steeds het verlaagde btw tarief voor verbouwingen aan je woning. In 2014 is dit btw tarief 6%, in plaats van het oorspronkelijke 21%. Dit scheelt al gauw een tientje per vierkante meter.

Alle gemeentes hebben in 2013 een pot gekregen voor het energiebesparingsfonds. Hieruit worden subsidies betaald voor duurzame aanpassingen aan je woning, zoals het plaatsen van dubbel glas. Informeer bij je gemeente of kijk op de Energie Subsidiewijzer of jouw gemeente nog geld heeft voor een dubbel glas subsidie.

Dubbel glas plaatsen

Dubbelglas plaatsen is een secuur klusje die je misschien het beste aan een professional over kunt laten, wil je zeker weten dat het goed gaat. Ben je een ervaren klusser en wil je het zelf proberen? Lees dan het handige stappenplan van Kwieq. Hier staan een paar handigheidjes en punten waarop je moet letten in.

Driedubbel glas

Wil je je huis optimaal isoleren tegen warmteverlies en geluid? Ga dan voor driedubbel glas. Driedubbel glas bestaat, zoals de naam als zegt, uit drie lagen glas. Hiertussen zitten twee lagen droge, stilstaande lucht. Dit isoleert de ruimte nóg beter tegen warmteverlies en geluid dan enkel- of dubbelglas.

nog meer: Duurzaam