Klaar voor de kerst met deze 10 natuurlijke DIY’s

Tussen het boodschappen doen, cadeaus inpakken en het (proef)koken door óók nog eens het hele huis in kerststemming brengen? Geen probleem als je met wat vers groen en deze DIY-ideeën aan de slag gaat.

Polyester eetkamerstoelen Tulip, per stuk € 395,-, glazen karaffen Mosterd Wave, per stuk € 39,-, glazen Mosterd Wave, per stuk € 6,50 (householdhardware). Walnoothouten eetkamerbank Rikke van Sav & Økse € 685,- (demachinekamer). Plaid Exotan € 69,- (vtwonen). Bouclé kussen € 22,95 (karwei). Messing kandelaar small, per stuk € 19,95, messing kandelaar medium, per stuk € 21,50 (weldaad). Dinerborden Nara, per stuk € 8,95, schalen Alva, per stuk € 3,75, bestek Noma, per set € 39,95, dinerkaarsen, per stuk € 3,95 (loods5). Linnen doek, per meter € 20,- (karteris).Overig privébezit.

Groene wolk

Een hoog plafond is heerlijk, maar tijdens het kerstdiner mag het allemaal wat intiemer. Deze wolk van dennengroen doorbreekt de hoogte, waardoor het gezelliger en knusser aanvoelt.

Dit heb je nodig

Zo maak je het

Schilder de tak wit en laat drogen. Bevestig de twee cipres takken met het sisaltouw aan de tak. Bind het dikke touw aan de uiteindes van de tak en hang daarna op.

kerst diy's
Grof linnen lap stof, per meter € 90,- (evertgroot). Dik spandraad € 20,99 (brico).

Sierletters

Je kunt ze zo groot maken als je wilt, deze letters. Leuk om er een kerstkaart van te maken door ze te fotograferen of om ze aan touwtjes in de hal te hangen.

Dit heb je nodig

Zo maak je het

Buig het dikke ijzerdraad in de vorm van de letters. Knip dennentakken op maat en bevestig deze met het dunne ijzerdraad aan de letters. Steek er hier een daar een sneeuwbesje tussen.

LEES OOK
Zo haal je de kerstsfeer in huis zonder kerstboom

Dinerborden Nara, per stuk € 8,95, schalen Alva, per stuk € 3,75, bestek Noma, per set € 39,95 (loods5). Linnen servet, per 2 € 9,99 (h&m). Karaf Mosterd Wave, per stuk € 39,-, glas Mosterd Wave, per stuk € 6,50, polyester stoelen, per stuk € 395,- (householdhardware) Linnen doek, per meter € 20,- (karteris).

Instant kerst

Voor een feestelijk gedekte tafel is een shopsessie vooraf overbodig: gebruik wat er in de kast staat. Combineer kleuren en materialen, zodat een warm geheel ontstaat. Met kaarslicht en een tak eucalyptus neemt alles wat bekend en ‘gewoon’ is in één keer een kerstgedaante aan.

Dit heb je nodig

 • linnen servetten
 • goudkleurig lint
 • takken conifeer
 • eucalyptus

Zo maak je het

Rol de linnen servetten op, bind het lint eromheen en steek daar een tak conifeer en eucalyptus tussen.

Cadeaupapier, per rol € 2,99 (alternote). Kaftpapier Kraft, per 3 rollen € 2,- (hema). Lint prijs op aanvraag (jandegrotekleinvakman, , karteris). Takken eucalyptus, cipres, nobilis en goud gespoten besjestakken via bloemist of tuincentrum.

Inpakken en weggeven

Of niet, want lege doosjes zijn mooi ingepakt ook fijne styling-items. Leuk onder de boom, in de vensterbank of net naast de deur. Zin in blije gezichten? Dan zorg je natuurlijk voor echte cadeaus, minstens zo mooi ingepakt.

Dit heb je nodig

 • inpakpapier
 • diverse linten
 • kerstgroen: eucalyptustakken, cipres en besjestakken
 • schaar
 • plakband

Zo maak je het

Pak de cadeaus in en versier de pakjes met lint. Steek steeds een takje eucalyptus, cipres of een besjestak tussen het lint.

Eucalyptustak (intratuin). Metalen mistletoe guirlande, per stuk € 17,95 (weldaad). Overig privébezit.

Groen met glamour

Versier groene takken met goud. Een klein beetje glamour maakt zo’n toef groen onweerstaanbaar.

Dit heb je nodig

 • grote eucalyptus- tak
 • vaas of jeneverkruik
 • metalen guirlandes

Zo maak je het

Zet de eucalyptustak in de vaas, hang er een metalen guirlande in en leg wat guirlandes rond de vaas. Simpel maar oh zo mooi.

Glazen kerstballen, per stuk €1,89 (intratuin). Lint, per meter  € 1,50 (karteris).

Gevulde kerstballen

Vang groen in een glazen kerstbal. Een mooi lint eraan maakt het plaatje af en zorgt voor een ware belle of the ball.

Dit heb je nodig

 • kerstballen van helder glas
 • takjes olijf, eucalyptus en conifeer
 • goudkleurig lint

Zo maak je het

Haal het kroontje met de veer voorzichtig van de kerstbal. Vul de bal met een kleine tak groen. Zet het kroontje weer op de bal en knoop een stuk lint door het oog.

LEES OOK
Zo stop je oude kerstballen in een trendy nieuw jasje

Metalen ring € 44,35, plaid € 94,50 (bol). Linnen dekbedovertrek groen, 240×220 cm € 99,-, linnen dekbedovertrek wit, 240×220 cm € 99,- (hm). Bouclé kussens, per stuk € 22,95 (karwei). Karaf van Serax € 28,05, glas van Serax € 18,25 (vtwonen). Overig privébezit.

Kerstkrans nieuwe stijl

Mag het licht vanavond blijven branden? De moderne krans boven het bed heeft zo’n magisch effect dat je ernaar wilt blijven kijken. Met kussens en plaid die meekleuren met het goudkleurige lint om de ring, krijgt de slaapkamer een extra warme look.

Dit heb je nodig

Zo maak je het

Knoop het lint aan de ring en omwikkel ongeveer de helft van de ring met het lint. Eindig met een knoop. Bekleed de rest van de ring met takken conifeer en zet ze vast met ijzerdraad. Knoop het fluwelen lint aan de bovenkant van de ring en hang op.

Walnoothouten bank Rikke van Sav & Økse € 685,- (demachinekamer). Vaas € 24,90 (nijhofbaarn). Colbertjas € 39,95, suède sloffen € 29,99 (zara). Kerstballen vanaf € 1,89 (intratuin).Overig privébezit.

Mini-kerstboom

Leuk in de hal als welkom voor de gasten en natuurlijk voor jezelf: een flinke tak in een vaas doet niet onder voor een levensgrote kerstboom. Deze eyecatcher heeft maar een paar ballen nodig om goed tot zijn recht te komen.

Dit heb je nodig

 • snoeitak van pijnboom
 • Chianti fles
 • kerstballen

Zo maak je het

Zoek in de tuin of het bos een tak van een pijnboom. Zet de tak in de fles en hang er hier en daar een kerstbal in. Niet te veel, drie of vier ballen zijn waarschijnlijk al genoeg.

Takken dennengroen nobilis (bloemist of tuincentrum). Lint € 1,50 (hema). Overig privébezit.

Hertenstel

Combineer vintage beelden met vers groen en het is december

Dit heb je nodig

 • dennentakken
 • goudkleurig lint
 • kerstverlichting
 • houten herten of andere objecten

Zo maak je het

Bind enkele dennentakken aan elkaar met goudkleurig lint en leg deze op de vensterbank. Verdeel er een streng met kerstlichtjes overheen. Maak het tafereel af met de houten objecten.

Modulaire bank Ulla van Sav & Økse € 2155,- (demachinekamer). Vloerkleed Lucca € 199,-, groen bouclé kussen € 19,95 (karwei). Acaciahouten schaal € 44,95 (kinta). Overig privébezit.

Guirlande 2.0

Grote takken eucalyptus langs de deurposten.

Dit heb je nodig

Zo maak je het

Bevestig de takken aan elkaar met het ijzerdraad. Maak een korter stuk voor boven de deur en een langer stuk voor de zijkant. Bevestig de guirlande met wat spijkers of powertape langs de deurpost.

HANDIG VOOR IEDERE KLUS
1. Rolmaat
2. Accuboor
3. Kwastenset
4. Gereedschapskoffer
5. Afdekvilt
6. Werkhandschoenen
7. Grondverf

nog meer: diy