Een creatieve kerst: DIY kerstballencollage

Eens iets anders dan de standaard adventskandelaar of kerstkrans: maak een collage van kerstballen! De perfecte decoratie voor aan de wand of deur tijdens de kerstperiode. En je kunt zo’n kerstballencollage ook nog eens heel makkelijk zelf maken. Aan de slag!

Kerstballencollage maken

Als je nog dozen vol kerstballen hebt staan, die dit jaar geen plekje in de boom krijgen, dan is deze DIY perfect voor jou. Met de kerstballen die je overhoudt kun je namelijk een mooie kerstballencollage maken. De perfecte toevoeging voor een heerlijke kerstsfeer in huis. Dus verzamel alle spullen bij elkaar en maak je klaar voor een creatieve middag! 

LEES OOK
Het hele jaar kerst: deze versiering laat je gewoon hangen

Wat heb je nodig?

 • (oude) kerstballen en andere kerstige accessoires
 • Een dik stuk karton, stuk hout of steekschuim
 • Lijmpistool
 • IJzerdraad of visdraad

LEES OOK
Verhoog de sfeer met een van deze vijf kerstplanten

Zo krijg je het voor elkaar

 1. Bepaal de vorm van de kerstballencollage. Je kunt kiezen voor een klassieke ronde vorm, of om in de kerstsferen te blijven: de vorm van een ster. Extra lieflijk maak je het met de vorm van een hart. Je zou er zelfs op deze manier een kerstballenkrans van kunnen maken. Weer eens wat anders dan de klassieke kerstkrans. 
 2. Snij, knip of zaag het stuk karton, steekschuim of hout in de gewenste vorm.
 3. Maak alvast de collage van kerstballen en -accessoires door ze in de gewenste vorm te leggen, zonder deze direct te bevestigen. Op deze manier kun je kijken of alles mooi bij elkaar past en of het op alle plekken even gevuld is. Wissel af tussen kerstballen, stukjes slinger, veren en pluimen. Je kunt ook leuke kerstfiguren gebruiken in de collage. Denk aan lieflijke vogeltjes of ijsberen. Ook natuurlijke items kunnen worden toegevoegd. Kersttakken bijvoorbeeld, of dennenappels.
 4. Als de kerstballencollage naar wens gevuld is, kan het vastmaken beginnen. Gebruik hiervoor een lijmpistool, dan blijven de kerstballen het best zitten. Je kan de kerstballen met behulp van de lijm aan de basis bevestigen. Eventueel kan je de kroontjes verwijderen om het plakken een stuk makkelijker te maken.
 5. Gebruik je steekschuim? Dan kun je de ballen er met behulp van ijzerdraad gewoon doorheen prikken. Hetzelfde geldt voor karton. Prik met het ijzerdraad een gaatje door de achterkant en maak de kerstballen vast. Zo heb je geen geklungel met lijm én kan je de kerstballen weer hergebruiken.
 6. Voor een vol effect kan je ook een aantal kerstballen bij elkaar knopen met behulp van ijzer- of visdraad. Haal het draad door de ogen van de kerstballen en knoop deze stevig bij elkaar, zodat er een soort ‘boeket’ van kerstballen ontstaat. Bevestig deze met behulp van het ijzerdraad of lijm ze vast aan de basis van de collage.
 7. Voor een 3D-effect kan je de kerstballen ook deels op elkaar bevestigen. Doe dit met behulp van een paar dotten lijm. Zorg dat de klodders niet te dik worden om er geen kliederboel van te maken en een nette finish te waarborgen.
 8. Laat de lijm goed opdrogen en check of alles goed bevestigd is, voordat je de kerstballencollage een mooie plek in huis geeft. Je kunt ervoor kiezen om de collage aan de muur te bevestigen, of je ruilt ‘m in voor de klassieke kerstkrans aan de voordeur. Je hoeft er niet per se wanddecoratie van te maken. Zo’n kerstballencollage staat bijvoorbeeld ook heel mooi in de vensterbank, of als toevoeging aan de kersttafel!

nog meer: diy