Compleet wonen

Welke dakvorm voor de veranda?

beeld vtwonen
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Platte daken

Veranda's met platte daken zijn steeds populairder. Net omdat ze er al gauw uitzien als een volwaardige bijbouw van de woning zonder dat je ook echt al die grote bouwwerken achter de rug hebt. De tijd dat een veranda helemaal uit glas bestaat is dan ook voorbij. Alles kan, alles mag.

Een gesloten dak

Een uitbreiding met volledig gesloten dak is in zwang bij liefhebbers van een moderne stijl. Een volledig gesloten dak kan je beter isoleren dan een glazen dak, maar de charme van een veranda, net de overvloedige lichtinval, gaat dan natuurlijk wat verloren.

Lees verder onder de advertentie

Een gesloten dak met lichtkoepel

Wil je een plat dak dat goed geïsoleerd is, maar droom je toch van meer lichtinval? Dan is een dak met geïntegreerde lichtkoepel misschien wel een idee. Lichtkoepels bestaan er in alle maten en vormen: van rond, over piramidevormig tot vierkant. Sommige koepels kan je openen (vaak automatisch met afstandsbediening met of zonder regensensor), anderen zijn gesloten.

Een gesloten dak met lichtstraat

Lees verder onder de advertentie

Een stapje verder is het platte dak met lichtstraat in verwerkt. Met een lichtstraat kan je meteen over een grote afstand licht binnenhalen. De lichtstraat kan verschillende vormen aannemen, van een vlakke strook, een reeks lichtkoepels of een volledige dakconstructie. Een populaire keuze is de combinatie plat dak met een glazen zadel- of schilddak. Zo haal je zonlicht binnen zonder dat het zo hard zou verblinden als bij een volledig glazen dak.

Hellende daken

Om het zonlicht binnen te halen zijn hellende daken optimaal. Schuine daken lenen zich perfect voor meer romantische en landelijke constructies, maar afhankelijk van de uitvoering passen ze net zo goed bij moderne architectuur.

Zadeldak

Lees verder onder de advertentie

Dit is het meest archetypische daktype en ook erg populair in ons land zowel voor woningen als voor veranda's. Een zadeldak bestaat uit twee hellende vlakken die zo tegen elkaar geplaatst worden dat ze in de nok samenkomen. Een variant op het zadeldak is het wolfsdak. Bij dit type krijgen de korte zijden van het dak twee wolfseinden (afgeschuinde vlakken).

Vlinderdak

Bij dit type ontmoeten de hellende zijden van het dak elkaar op het laagste punt. Vooral in de jaren zestig was het vlinderdak populair. Het duikt nog altijd af en toe op, maar is zeker geen veelvoorkomend daktype.

Lees verder onder de advertentie

Piramidedak

Tentdak, paviljoendak, puntdak … het zijn allemaal synoniemen voor het piramidedak. Alle schuine dakvlakken komen samen in een punt in de nok.

Waaierdak

Lees verder onder de advertentie

Om het zonlicht lang alle kanten binnen te halen is het waaierdak een goeie keuze. Dit romantische daktype, ook wel een Victoriaans daktype genoemd, bestaat uit verschillende schuine vlakken die samen een waaier vormen.

Schilddak

Vergis je niet, want een zadeldak en schilddak lijken erg op elkaar. Het verschil zit in het feit dat een schilddak ook schuin afhellende zijkanten heeft. De lange zijden van het dak vormen een trapeziumvorm. Het maakt de constructie extra stevig. Dit type krijgt ook al eens de benamingen noordboomtak en vierhellingsdak.

Lees verder onder de advertentie

Lessenaarsdak

Een hellend vlak dat vanaf de gevel van een woning naar beneden loopt, zo eenvoudig is een lessenaarsdak. Hoe hoger de hellingsgraad, hoe sneller de afwatering, maar helaas ook een hoge prijskaartje.

Combineren mag

Dit overzicht is maar een aanzet. Laat je inspireren en durf buiten de lijnen te kleuren. Waarom niet verschillende daktypes combineren? Een plat dak combineer je met een zadeldak. Een lessenaarsdak krijgt twee dakkappelen. Twee zadeldaken plaats je geschrankt naast elkaar. Bekijk samen met je verandabouwer wat mogelijk is in jouw situatie.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Compleet wonen veranda's 2016-2017 | Foto Superwoonveranda | Tekst Anneleen Peeters