Tips voor een handige keuken: de 5 kookzones

Een geslaagde keukenopstelling hangt af van de optimale ligging van de vijf kookzones die overeenkomen met deze vijf functies: spoelen, koken, voorbereiden, opbergen en bevoorraden. Vooral de spoelzone, kookzone en voorbereidingszone moeten dicht bij elkaar liggen. Je wil immers niet nodeloos heen en weer lopen. De indeling en het gebruik moeten natuurlijk aanvoelen. Zo bespaar je letterlijk tijd en is koken een pak aangenamer.

Keuken kookzones indeling

1. Kookzone

Het hart van de keuken situeert zich rond de kookplaat of het fornuis. ook de oven en microgolfoven behoort tot deze zone.

2. Spoelzone

Vaatwasser en spoelbak liggen best dicht bij elkaar.

3. Voorbereidingszone

Alles wat je nodig hebt voor het voorbereiden van de maaltijd, van snijplank over keukenrobot tot open verpakkingen. Hiervoor heb je voldoende werkvlak nodig tussen spoel- en kookzone.

4. Opbergzone

Een deel van de opbergruimte gaat naar spullen om te kunnen koken, servies en glazen. Het is handig als deze zone zich dicht bij de vaatwasser bevindt.

5. Voorraadzone

Hieronder vallen alle kasten en lades die je nodig hebt voor verbruiksgoederen. Denk aan pasta, bloem, suiker, etc. Ook koelkast en diepvriezer horen hier thuis.

Bron: Compleet Wonen Keukens & Badkamers 2016 – 2017 | Beeld Santos | Tekst Anneleen Peeters

nog meer: Compleet wonen