Het stappenplan voor de juiste keuze van je nieuwe trap

Je bent op zoek naar een nieuwe trap? Een uitdagende zoektocht. Stap voor stap, begeleiden we je graag in je zoektocht. Deze vijf vragen moet je jezelf stellen.

trap stappenplan

1. Wat is constructief mogelijk?

Wie een nieuwbouw neerzet, heeft meer vrijheid om de grootte en vorm van zijn trap te bepalen. In een bestaande woning ligt dat helaas iets anders. Technisch beperkingen zullen je keuze bepalen. Niet alle trapmodellen zijn in alle ruimtes geschikt. Doorslaggevende factoren bij het ontwerp zijn: de verdeling van de kamers, de aard van de vloeren en de hoogte van de verdiepingen en de bestaande trapopening. Een architect kan perfect in kaart brengen wat kan en wat niet.

2. Wat is het budget?

Net als bij de aankoop van een huis of auto ben je voor de aankoop van je trap wellicht gebonden aan een bepaald budget. Het is verstandig om dit op voorhand duidelijk vast te leggen. In elke prijsklasse is wel een trap te vinden. De vorm, de materialen en de afwerking bepalen het prijskaartje. Zo is een trap uit beukenhout goedkoper dan een model uit eik, maar zal hij ook sneller verouderen. En natuurlijk is maatwerk duurder dan een prefabtrap. Houd er wel rekening mee dat een trap intensief gebruikt wordt. Bovendien moet het allemaal veilig zijn. Kies dus beter voor kwaliteit. Noem een trap gerust een investering.

3. Welke stijl past bij jouw interieur?

Het mooiste resultaat bekom je met een trap die volledig aansluit bij je interieur. Kies materialen, kleur en stijl van de trap in functie van je interieur. Hou je van modern en licht? Dan is een glazen trap misschien wel iets voor jou. Heb je een loft? Dan past een metalen trap met industriële look perfect. Twijfel je over het resultaat? Veel trappenmakers beschikken over 3D software waarmee ze je een realistische preview kunnen geven en verschillende opties uittesten.

4. Met welke trappenmaker ga je in zee?

Heb je intussen een idee van stijl en materiaal? Dan kan je op zoek gaan naar een trappenmaker. Ga je voor een standaardtrap, dan kun je terecht bij verschillende trappenmakers – of doe-het-zelfzaken voor wie zelf aan de slag wil – langsgaan tot je de ideale trap gevonden heeft. Voor een trap op maat kun je terecht bij een vakman. Deze komt bij je thuis de ruimte opmeten, maakt een ontwerp en overlegt alle details alvorens hij tot productie overgaat. Het voordeel: je bent bij elke stap van het proces betrokken en de trap zal helemaal op jouw wensen en interieur afgestemd zijn.

5. En heb je al aan later gedacht?

Ooit al gehoord van een meegroeiwoning? Dat zijn huizen waarbij rekening wordt gehouden met toekomstige levensfases. Zulke woningen kun je gemakkelijk aanpassen aan de noden van de bewoners. Trappen zijn voor mensen die wat slechter te been zijn een heus obstakel, maar ook voor kleine kinderen kunnen ze moeilijk begaanbaar zijn. Houd hier zeker rekening mee en kies een comfortabele trap (niet te stijl of te smal) en opteer een trap waarbij het mogelijk is een trappenlift te installeren. Zulke details komen de waarde van je huis ten goede.

Bron: Compleet wonen trappen 2016-2017 | Tekst Anneleen Peeters | Foto Trappen Verschaeve – Caroline Monbailliu

nog meer: Compleet wonen