De soorten zwembaden onder de loep

Kiezen voor een zwembad in je tuin of woning is één ding, het juiste type zwembad kiezen is nog iets anders. Welk type voor jou perfect is, hangt af van verschillende factoren, zoals budget, keuzevrijheid en de gewenste levensduur. We zetten de belangrijkste types voor jou op een rij.

Zwembad

Opblaas- en opzetbaden

Opblaas- en opzetbaden zijn in feite twee verschillende soorten, maar ze horen allebei thuis bij de goedkope of op zijn minst zeer betaalbare zwembaden. Een opblaaszwembad vind je al voor enkele tientallen euro’s in een speelgoedwinkel of doe-het-zelfzaak. Gemiddeld gaat zo’n zwembad enkele zomers mee, ideaal als ontspanning voor de kinderen op een warme zomerdag. Er bestaan ook stevigere opblaasbaden met een zelfdragende structuur, waar volwassenen – zij het beperkt – in kunnen zwemmen. Sommige kun je zelfs gedeeltelijk ingraven, zodat ze meer de uitstraling hebben van een echt zwembad. Dat laatste geldt overigens ook voor opzetbaden. Zo’n zwembad plaats je al voor enkele duizenden euro’s in de tuin. Het bekendst zijn houten opzetbaden, maar ook andere materialen zijn mogelijk. Hou er ook rekening mee dat je het water in zo’n zwembad niet té hard mag verwarmen, wil je de levensduur van het bad niet gevoelig inkorten.

Geprefabriceerde foliebaden

Een geprefabriceerd foliebad is precies wat het zegt: een zwembad dat op voorhand al gevormd is en aan de binnenzijde wordt afgewerkt met een folie. Die folie of liner wordt in feite gespannen in een voorgevormd frame. Zo’n type zwembad is dan ook nog goed haalbaar voor een doe-het-zelver. De kleur van de folie heeft een belangrijke invloed op de uitstraling van het water. Een blauwe folie zorgt voor de typische blauwe look van een klassiek zwembad, terwijl het water in combinatie met een witte, grijze of donkere folie veel neutraler of natuurlijker oogt. Of waarom niet een folie met een print? Populair op dat vlak zijn mozaïekprints. Ogenschijnlijk beschik je dan over een luxueus mozaïëkbad, maar dan voor amper een tiende van de prijs.

Monoblocks

Een monoblockzwembad is een zwembad dat in één stuk bij je thuis aankomt en zo ook geplaatst kan worden. Ook de inbouwdelen (trap, technische elementen …) zitten al in het zwembad verwerkt. Het is een populair type zwembad, aangezien het een hoge levensduur heeft en toch niet te duur is. De goedkoopste zwembaden vind je al voor minder dan 10.000 euro. Ook hier geldt echter dat hoe hoger de kwaliteit en de afwerking, hoe hoger de prijs. Nog een voordeel van een monoblockzwembad is dat je al op voorhand perfect weet hoe het eruit zal zien. De keuzevrijheid is immers beperkt tot de vormen en formaten die de fabrikanten aanbieden.

RVS zwembaden

Verkies je een stoere, industriële, luxueuze uitstraling? Dan is een zwembad van rvs of inox ongetwijfeld iets voor jou. Rvs is bestand tegen hoge watertemperaturen, geeft het water een prachtige kleur en zorgt dankzij zijn gladde oppervlak voor een betere bescherming tegen algen en micro-organismen. Of het metaal dan geen hinder gaat ondervinden van het water? Neen, want tussen het rvs en het zwembadwater bevindt zich nog een extra beschermlaag, zodat er geen rechtstreeks contact is. Zwembaden uit rvs bestaan zowel in monoblockversie – waarbij het zwembad in het atelier al gelast wordt in zijn definitieve vorm – als in versies waarbij de verschillende panelen bij je thuis aan elkaar gelast worden. Aan zo’n luxueuze uitstraling hangt natuurlijk wel een stevig prijskaartje vast. Voor minder dan 40.000 euro hoef je je geen illusies te maken.

Bouwkundige zwembaden

Bouwkundige zwembaden worden algemeen beschouwd als de meest kwalitatieve zwembaden van de markt. De basis is een volwaardige bouwkundige constructie waarbij het beton ter plaatse wordt gestort of gegoten. Die werkwijze staat garant voor een zwembad waar je je leven lang van kunt genieten, want gewapend beton gaat decennialang mee, zelfs in de guurste weersomstandigheden. Bovendien ben je niet gebonden aan vooraf vastgelegde vormen en formaten. Wil je een trap op een andere plek dan gewoonlijk of wil je een bijzondere vorm? Het kan allemaal.

Bron: Compleet wonen zwembaden 2016-2017 | Foto LPW – PSG Studio | Tekst Bert De Pau

nog meer: Compleet wonen