De pro’s en contra’s van een binnenzwembad op een rij

Een zwembad vraagt een behoorlijk budget. Logisch dus dat je er zo veel mogelijk van wil genieten. Tijdens een typische Belgische zomer is dat niet evident. Tenzij je voor een binnenzwembad opteert. Dat kun je het hele jaar door gebruiken, ongeacht het weer of de buitentemperatuur. Welke troeven heeft een binnenzwembad nog? En zijn er ook nadelen ten opzichte van een buitenbad? We vatten het graag voor je samen.

zwembad binnenzwembad

+ Een heel jaar zwemmen

Gemiddeld kent België volgens het KMI jaarlijks tussen de 25 en 40 zomerdagen. Dat zijn dagen waarop het minstens 25 °C warm is. Die temperatuur zegt nog niks over de vraag of het dan zonnig, bewolkt of regenachtig is. Kortom: het aantal dagen waarop je in ons land echt aangenaam buiten kunt zwemmen, is beperkt. Binnen hoef je daar echter geen rekening mee te houden. Het doet er niet toe of er buiten een dik pak sneeuw ligt of dat er een heuse zuidwesterstorm aan het toeslaan is met hevige rukwinden en pittige regenbuien: binnen is het – mits de juiste verwarming en isolatie – altijd even warm en droog.

– Duurder

Als we louter het zwembad zelf bekijken, dan is er uiteraard geen prijsverschil tussen een buitenzwembad of een binnenzwembad. De constructies zijn immers dezelfde. Wat echter wel doorweegt op het prijskaartje, zijn enkele noodzakelijke extra investeringen om aangenaam binnen zwemmen mogelijk te maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de huidige woning niet geschikt is voor de plaatsing van een binnenzwembad en moet je er een extra vleugel aan laten bijbouwen. Daarbovenop komen ook nog enkele technische ingrepen om het binnenklimaat het hele jaar door optimaal te houden, zoals temperatuurisolatie van de muren, wanden en plafond, akoestische installatie, verwarming, luchtontvochtiging … Als je buiten kiest voor een poolhouse of overdekt terras, loopt de totaalprijs weliswaar ook op, maar dat zijn optionele kosten die niet essentieel zijn voor de werking van het bad. Binnen kun je het zwembad immers ook aanvullen met allerlei extra’s, zoals een bar, een sauna, een stoomcabine …

+ Geen tuinafval in het water

Wanneer jijzelf en anderen vanaf het gazon in het zwembad springen, komt er onvermijdelijk gras in het water terecht. Ook vallende bladeren kunnen de kraakheldere uitstraling van je zwembad tijdelijk verstoren. Bij een binnenzwembad heb je daar geen last van. Als je vlak naast de zwembadruimte ook nog een kleed- en doucheruimte voorziet, kunnen ook vuile voeten van binnenshuis het water niet verontreinigen.

– Minder vrijheidsgevoel

Voor wie het op een zonovergoten zomerdag zalig vindt om in volle zon een verfrissende duik te nemen, klinkt een binnenzwembad iets minder aantrekkelijk. Van slecht weer heb je geen last, maar daartegenover staat dat je niet volop van het zomerse buitengevoel kunt genieten. Soms kan dat verschil nog meevallen, bijvoorbeeld als de zwembadruimte een elektrisch gestuurd glazen dak heeft of wanneer je minstens één van de buitenwanden volledig open kunt schuiven.

+ Meer privacy

Een tuin kan veel inkijk bieden. Om nieuwsgierige blikken te vermijden, kan je een muurtje langs één of meerdere zijdes van het zwembad laten bouwen of de beplanting strategisch plaatsen. Binnen is dat niet van tel. Je zit in de geborgenheid van je eigen woning, zodat je er net zoveel privacy hebt als in bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer.

+ Minder omgevingsgeluid

Voor velen is het een droom: een vrijstaande woning ergens in ‘the middle of nowhere’, met zover je kan kijken een groen landschap. Slechts weinigen is echter die luxe gegund. In een wat meer stedelijke omgeving kunnen voorbijrijdende auto’s, overvliegende vliegtuigen of een trein in de verte voor meer omgevingsgeluid zorgen dan je lief is. Kies je voor een binnenzwembad, dan heb je daar echter geen last van. Op voorwaarde natuurlijk dat de ruimte waarin het zwembad ligt kwalitatief geïsoleerd is.

Bron: Compleet wonen zwembaden 2016-2017 | Foto Bob Monteyne – Lenzer Photographers | Tekst Bert De Pau

nog meer: Compleet wonen