Een nieuwe veranda: 4x kiezen voor aluminium

Je wil een nieuwe veranda, nu moeten er enkele keuzes gemaakt worden. Een van de belangrijkste dilemma’s is ongetwijfeld de keuze van de profielen. Ze bepalen mee de look, prijs en kwaliteit. Wij geven 4 redenen om voor aluminium te kiezen.

veranda aluminum

Uitstraling

We associëren dit materiaal met strakke, moderne constructies. Aluminium heeft een koele uitstraling, zo wil het vooroordeel. Toch is er meer mogelijk. Er bestaan profielen die de warme look van hout benaderen of net heel slanke profielen met steellook voor de liefhebbers van een romantische orangerie, maar zich geen stalen profielen kunnen permitteren. Bovendien is aluminium beschikbaar in het hele gamma RAL-kleuren. Kort samengevat, de opties zijn legio, de stijlen divers.

Eigenschappen

  •  Aluminium is een licht, stevig en flexibel metaal. Het materiaal laat zich gemakkelijk bewerken en heeft een hoge mechanische weerstand (de mate waarin het materiaal weerstand biedt tegen natuurlijk en onnatuurlijke bewegingen).
  • Aluminium is een metaal en dus gevoelig voor koudebruggen. Een koudebrug is een zwakke plek in de thermische isolatie waarlangs de warme lucht kan ontsnappen en koude lucht kan binnendringen. Toch hoef je je geen zorgen te maken over koudebruggen bij aluminium profielen. Aluminium schrijnwerk is de dag vandaag zo kwalitatief dat van koudebruggen geen sprake zijn. De twee- of driekamerprofielen hebben een isolerende kern die voor een thermische onderbreking zorgt.
  • Aluminium wordt rechtstreeks ontgonnen uit Bauxiet, een productieproces dat veel energie vraagt. Intussen verloopt dit steeds energiezuiniger waardoor je je geen zorgen moet maken over de impact op het milieu. Zeker als je weet dat de nieuwste generatie profielen een hoge isolatiewaarde hebben. Ook fijn om weten: aluminium is een materiaal dat volledig gerecycleerd kan worden.

Onderhoud

Hier scoren aluminium profielen erg hoog. De beschermde laklaag hoef je niet regelmatig te vervangen. De beschermende coating heeft bovendien een gesloten structuur waardoor vuil zich nauwelijks vasthecht. Twee keer per jaar de profielen schoonmaken volstaat.

 Budget

Op zich is aluminium als materiaal niet de goedkoopste, zelfs pvc en gegalvaniseerd staal zijn goedkoper. Aan de andere kant is aluminium op lange termijn wel enorm duurzaam. Wisselende weersomstandigheden hebben geen vat op aluminium. Het metaal zet nauwelijks uit bij hoge en lage temperaturen. Kortom, aan het einde van de rit krijg je wel meer waar voor je geld.

Compleet wonen veranda’s 2016-2017 | Foto Reynaers Aluminium | Tekst Anneleen Peeters

nog meer: Compleet wonen