Metalen trappen: welke stijl kies je?

Kiezen voor metaal is stap één, stap twee is de uitvoering kiezen. Want welk soort metaal vind je mooi? Ga je voor een doorleefd gegalvaniseerd exemplaar of liever voor een strak gelakt? En wil je liefst een combinatie met een ander materiaal?

trap metaal zwart

Rvs of inox

Om roestvrij staal (vaak afgekort als ‘rvs’) te bekomen, ondergaat het metaal een traag polijstproces voor een optimale kwaliteit. Rvs is zowel te verkrijgen in een glanzende als matte uitvoering. Voor trapleuningen en andere afwerkingen is vooral de matte variant, met zijn zijdezachte glans, populair. Maar ongeacht de uitvoering kies je met rvs steeds voor een strakke, moderne look.

Welke kenmerken heeft het?

Dankzij dat trage polijstproces is een trap uit rvs bijzonder duurzaam en zal hij niet snel sporen van slijtage vertonen.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Aan inox hangt een hoog prijskaartje. Daarom kiezen veel mensen om slechts enkele elementen uit inox te laten vervaardigen, zoals bijvoorbeeld alleen de leuning.

Aluminium

Een aluminium trap staat mooi in een moderne loft of in een hedendaags interieur met een industriële toets. Aluminium oogt iets ruwer dan inox. De lasnaden en andere details zijn beter zichtbaar en het materiaal laat zich minder goed opblinken.

Welke kenmerken heeft het?

Het lichte gewicht van aluminium is ongetwijfeld een groot voordeel. Hierdoor kan de plaatsing steeds vlot en makkelijk verlopen. Bovendien kan aluminium ‘geanodiseerd’ worden, met andere woorden voorzien worden van een oxidelaag, zodat de slijtvastheid verhoogt en het beschermd is tegen corrosie. Geanodiseerd aluminium valt wel in een hogere prijsklasse.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Aangezien aluminium goedkoper is dan inox, worden deze twee metalen vaak in combinatie met elkaar toegepast. De laatste jaren zijn er echter ook trappen te vinden die volledig uit aluminium bestaan.

Gegalvaniseerd metaal

Metaal dat gegalvaniseerd wordt, krijgt een doorleefde ruwe look, wat bijvoorbeeld prachtig kan staan in een eerder industrieel aandoende loft. Die bijzondere uitstraling wordt verkregen door het metaal onder te dompelen in een galvanisatiebad. Na die behandeling zal het laswerk duidelijk zichtbaar worden.

Welke kenmerken heeft het?

Dankzij het galvanisatieproces is het metaal van de trap minder gevoelig voor corrosie en beter bestand tegen krassen.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Een gegalvaniseerde trap is niet voor iedereen de beste keuze. Het ruwe materiaal is bijvoorbeeld niet echt kindvriendelijk. Aan de scherpe hoeken en randen zouden ze zich lelijk kunnen bezeren. Heb je geen kleintjes in huis en ben je grote fan van de industriële stijl? Dan is deze trap wel een geschikte keuze.

Gelakt metaal

Metaal dat gelakt wordt in een passende kleur zorgt voor evenwicht en rust in je interieur. Het heeft een mooi afgewerkte look, en hij ziet er netjes uit.

Welke kenmerken heeft het?

Naast het feit dat de lak uw trap heel esthetisch kan doen ogen, zal hij het metaal ook zo goed mogelijk beschermen. Metaal kan nat- of drooggelakt worden. Natlakken gebeurt in een afgesloten ruimte waarin de trap wordt bespoten met tweecomponentenlak. Dit is de meest voordelige bewerking, maar je bent beperkt tot een klein kleurengamma. Bij drooglakken kan je uit veel meer kleuren kiezen. Hierbij wordt de trap gepoederlakt en in een oven geschoven. De warmte zorgt ervoor dat het poeder een gladde verflaag wordt die tien keer dikker is dan de laklaag bij natlakken. Poederlakken is duurzamer, maar er hangt wel een hoger prijskaartje aan vast.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Ge(poeder)lakte trappen zijn erg in trek in hedendaagse interieurs. Vaak worden de trap en de leuning in één en dezelfde kleur gelakt voor een harmonieus resultaat.

Imitatieroest

Roest is iets dat we normaal gesproken niet willen terugvinden op onze metalen trap, maar toch kan het ook een esthetische rol vervullen. Net als gegalvaniseerd metaal kan het een trap een charmante, verweerde uitstraling geven.

Welke kenmerken heeft het?

Het gaat hier natuurlijk niet om echte roest, maar om imitatieroest dat in een laagje bovenop het metaal wordt aangebracht. Het gaat dus slechts om het effect. Want wees gerust, de stevigheid van uw trap zal er niet onder lijden.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Voor buitentoepassingen is imitatieroest een echte topper. Maar ook in een industrieel getinte loft misstaat een trap met roesteffect niet.

Metaal onderhouden

Een metalen trap is dankzij zijn beschermende voorbehandeling een droom om te onderhouden. Voor het meeste vuil volstaan een zachte spons en wat water met een scheutje ammoniak. Doffe vlekken verwijder je best met zilverpoets en écht hardnekkig vuil laat zich het gemakkelijkst verwijderen met een speciale roestvrijstaalreiniger.

Bron: Compleet wonen trappen | Foto Genico | Tekst Martine Wauters

nog meer: Compleet wonen