Langer zwemmen? Neem een overkapping!

Wanneer het geen perfecte zomerdag is, kun je met een overkapping comfortabel zwemmen zonder aan vrijheidsgevoel in te boeten. Wij zetten alle troeven op een rijtje.

zwembad overkapping

Troef 1: langer zwemmen

Het argument bij uitstek waarom mensen voor een overkapping kiezen, is de verlenging van het zwemseizoen. Onder een gesloten overkapping ben je beschermd tegen regen en wind. Bovendien is het er warmer dan in de buitenlucht. De luchttemperatuur kan er gemakkelijk een kleine 10 °C wamer zijn dan buiten, de watertemperatuur 1 à 2 °C. Wil je ook bij vriestemperaturen zwemmen, dan is een volwaardig binnenzwembad een betere optie, maar een overkapping stelt je wel in staat om enkele maanden langer dan normaal in de tuin te zwemmen.

Troef 2: goedkoper dan een binnenzwembad

Als een binnenzwembad een beter alternatief is om het hele jaar door te kunnen zwemmen, waarom dan toch kiezen voor een overkapping? Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste: het is goedkoper. Bij een binnenzwembad komt er vaak een grondige verbouwing van je huis bij of moet je er een extra vleugel voor voorzien indien het om een nieuwbouwwoning gaat. Bij een overkapping hoef je enkel met de kosten van de constructie rekening te houden. Bovendien kan je het in verschillende fases aanpakken: eerst het zwembad aanleggen en later, wanneer er weer wat extra budget is, een overkapping laten plaatsen.

Troef 3: meer vrijheidsgevoel dan een binnenbad

Een tweede reden waarom je een overkapping zou kunnen verkiezen boven een binnenzwembad: het vrijheidsgevoel. Een overkapping – toch zeker de wanden ervan – is in de meeste gevallen doorzichtig, zodat je echt het gevoel hebt in je tuin te zwemmen. Dat gevoel vergroot nog wanneer je de overkapping openschuift en je de stralen van de zomerzon rechtstreeks op uw lichaam voelt neerdalen.

Troef 4: weinig onderhoud

Voor wie geen fan is van een overdosis aan onderhoud, hoeft een overkapping geen struikelblok te zijn. Meer nog: doordat de overkapping het zwembad beschermt tegen bladeren, gras en ander tuinafval, blijft het water automatisch schoner en moet je dus minder chemicaliën gebruiken om het water helder te houden. En de overkapping zelf? Gewoon af en toe eens afwassen met water en zeep of schoonmaken met een hogedrukdreiniger volstaat.

Troef 5: veilig voor kinderen

Voor ouders en grootouders is het hun grootste nachtmerrie: een (klein)kind dat in het water sukkelt terwijl ze eventjes aan hun aandacht ontsnapt zijn. Heb je niet de kans om de hele tijd in de buurt te blijven? Sluit de overkapping dan telkens goed af. Zo kunnen ze niet bij het water.

zwembad

Troef 6: keuze te over

Overkappingen bestaan in verschillende vormen en formaten. Voor iedereen is er dus wel een juist type te vinden. Wil je bijvoorbeeld een vaste overkapping die heel de tijd gesloten is, of liever een uitschuifbare overkapping? Wil je graag nog wat extra loopruimte onder een hoge overkapping of volstaat een laag model? Keuze genoeg!

Bron: Compleet wonen zwembaden | Foto 1 Axess Europe – Foto 2 Abrisud | Tekst Bert De Pau

nog meer: Compleet wonen