vtwonen

Kookplaten: gas of inductie?

Wie zich vandaag een kookplaat aanschaft, zal zich vooral de vraag stellen: ga ik voor inductie of gas? Het traditioneel elektrisch vuur (met metalen branders of de vlakke vitrokeramische plaat) is qua gebruiksgemak, zuinigheid en performantie overklast door deze twee andere opties.

keuken koken kookplaten gas inductie

Waarom een gaskookplaat?

  • Je houdt ervan te koken zoals een echte chefkok. In een oogopslag zie je hoe hard of zacht het vuur staat. De vlam reageert onmiddellijk op je bevelen.
  • Sommigen vinden een gaskookplaat een esthetische meerwaarde in de keuken.
  • Een gaskookplaat schoonmaken vraagt meer energie, maar fabrikanten pakken steeds vaker uit met gas-op-glas- of gas-onderglasmodellen waarbij de branders zich op een vlakke keramische ondergrond bevinden die je wel eenvoudig kunt reinigen.
  • Veel modellen beschikken intussen over een mechanische ontsteking. Een thermokoppelbeveiliging zorgt ervoor dat gas niet kan ontsnappen. Veiligheid gegarandeerd dus.
  • Gas is goedkoper als energiebron dan elektriciteit. Koken op gas is daarom nog altijd iets goedkoper dan koken op inductie.

Waarom een inductiekookplaat?

  • Deze kookplaat werkt op elektrische stroom. Wanneer je een metalen pot of pan op het oppervlak zet, creëren de inductiespoelen onder de kookzones een magnetisch veld. Daardoor wordt enkel de bodem van je pot verhit.
  • Je kunt erg nauwkeurig de temperatuur instellen, nog nauwkeuriger dan bij gas. Koken op inductie gaat zelfs sneller dan op gas.
  • Koken op inductie is in principe zuiniger dan koken op gas, net omdat enkel de bodem opwarmt en er zo minder warmte verloren gaat. Het rendement is beter.
  • De kookplaat is erg onderhoudsvriendelijk. Er kan ook niets aan-of inbranden op de plaat. Het is ook veilig: haal je de pot van de plaat dan warmt de plaat niet meer ook al laat je de kookplaat aanstaan. Een overhittingsbeveiliging (de temperatuur wordt beperkt tot 300 °C) voorkomt dat olie kan ontvlammen.
  • Bang dat je je kookpottenset moet vervangen? Doe de test: blijft een magneet kleven aan de onderkant van je pot, dan is deze geschikt voor inductie.
  • De kookzones van de inductiekookplaten worden groter en meer flexibel. Op zulke platen kun je je pot of pan, groot of klein, eender waar kwijt.

Bron: Compleet wonen keuken & badkamers editie 2016-2017 | Foto Neff | Tekst Anneleen Peeters

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties