Kies de juiste overkapping voor een zwembad

Vind je het ook zo jammer dat het zwemseizoen in onze contreien zo kort van duur is? Dan kan een overkapping misschien wel soelaas brengen. Ook wanneer het geen perfecte zomerdag is, kan je op die manier comfortabel zwemmen zonder aan vrijheidsgevoel in te boeten. Weet je niet goed welke overkapping te kiezen? Lees dan zeker even dit.

zwembad overkapping

Vast vs. uitschuifbaar

Een eerste belangrijke knoop die je moet doorhakken wanneer je een overkapping wilt (laten) plaatsen: ga je voor een vaste of een uitschuifbare overkapping? De meeste mensen gaan voor de tweede optie, want dan kunnen ze de overkapping openschuiven bij mooi weer en weer dichtschuiven bij minder weer. Het staat je echter ook vrij om te kiezen voor een overkapping die altijd een gesloten geheel vormt. In dat geval kun je bij het water via een of meerdere deuren in de overkapping.

Manueel vs. geautomatiseerd

Sommige overkappingen moet je handmatig open en dicht schuiven, bij andere kan je dat met een druk op de knop doen. Net zoals bij andere geautomatiseerde constructies (bijvoorbeeld poorten) zit het grootste verschil hem in de prijs. Voor de automatisering moet je toch enkele honderden euro’s extra neertellen. Daartegenover staat dan wel dat zo’n geautomatiseerde overkapping gebruiksvriendelijker is dan een manueel open en dicht te schuiven overkapping. Blijf je twijfelen? Kies dan in eerste instantie voor de handmatige versie. In de meeste gevallen kun je de overkapping later nog laten automatiseren.

Hoog vs. laag

Een hoge overkapping is niet noodzakelijk beter dan een lage overkapping, of omgekeerd. De keuze hangt vooral af van hoe je de overkapping wilt gebruiken. Wil je onder de overkapping een ‘binnenruimte’ creëren met loopruimte naast het zwembad en plaats voor meubilair? Dan ligt een hoge overkapping voor de hand. Dient de overkapping echter enkel als een dak boven je hoofd om comfortabel onder te zwemmen? Dan volstaat een laag model. Een derde optie, een vlakke overkapping, hangt zo laag boven het water dat je er in gesloten toestand niet onder kunt zwemmen. Zo’n vlakke overkapping is dan eerder een alternatief voor de klassieke afdekkingen.

Bron: Compleet wonen zwembaden | Foto Willems Verandas | Bert De Pau

nog meer: Compleet wonen