Kies de juiste oven voor je keuken

Je ovenkeuze zal afhangen van je budget, de plaats waarover je beschikt en voor je kookgewoontes- en wensen. Let op de volgende tips bij de aankoop van een nieuwe oven.

keuken ovens

Vind je gezond en smaakvol eten erg belangrijk?

Dan is een stoomoven iets voor jou. Vitamines, mineralen, maar ook de kleur en eigen smaak van de ingrediënten blijven bij stomen grotendeels behouden. Zeker als je een gezin hebt, is zo’n stoomoven interessant, want stomen kan natuurlijk ook nog altijd met een stoommandje op het fornuis. Moet het echt snel gaan wanneer je stoomt? Dan kies je beter voor een (duurdere) hogedrukstoomoven waarbij de gaartijd halveert.

Bak je regelmatig brood, cakes en taarten?

Dan heb je baat bij een degelijke heteluchtoven. Je kiest best ook voor een voldoende groot formaat.

Kook je eigenlijk niet veel en niet graag?

Dan is een combi-oven met microgolfoven een prima optie. Vind je een compacte oven te klein, dan kun je deze ook combineren met een compacte combi-microgolf ernaast. Zo heb je toch voldoende oven om pakweg een heleboel warme hapjes te bereiden wanneer je gasten hebt. Bovendien is een kleinere oven sneller voorverwarmd.

Hou je van no-nonsense bediening?

Of laat je liever de oven het werk doen? Heel wat ovens beschikken over uitgebreide kookprogramma’s waarmee je het perfecte gebraad kunt maken.

Geen plaats of budget voor een apart stoomtoestel?

Maar wil je toch mee met de gezondheidstrend? Dan is de combi-stoomoven de oplossing. Dit type oven wordt steeds populairder en geavanceerder. Bijna alle merken pakken uit met een nieuw model. De combinatie van garen met stoom en warme lucht biedt heel wat culinaire voordelen. Toevoeging van stoom tijdens het bakken zorgt voor een sappiger en smaakvoller resultaat.

Hou je van gastronomisch?

Wil je graag uitpakken met de laatste gastronomische snufjes en nieuwigheden? Dan is de vacuümlade en sous-vide koken misschien wel iets voor jou.

Bron: Compleet wonen keuken & badkamers editie 2016-2017 | Foto Marie Houttequiet | Tekst Anneleen Peeters

nog meer: Compleet wonen