Vast vs. uitschuifbaar
Een eerste belangrijke knoop die je moet doorhakken wanneer je een overkapping wilt (laten) plaatsen: ga je voor een vaste of een uitschuifbare overkapping? De meeste mensen gaan voor de tweede optie, want dan kunnen ze de overkapping openschuiven bij mooi weer en weer dichtschuiven bij minder weer. Het staat je echter ook vrij om te kiezen voor een overkapping die altijd een gesloten geheel vormt. In dat geval kun je bij het water via een of meerdere deuren in de overkapping.
Manueel vs. geautomatiseerd
Sommige overkappingen moet je handmatig open en dicht schuiven, bij andere kan je dat met een druk op de knop doen. Net zoals bij andere geautomatiseerde constructies (bijvoorbeeld poorten) zit het grootste verschil hem in de prijs. Voor de automatisering moet je toch enkele honderden euro's extra neertellen. Daartegenover staat dan wel dat zo'n geautomatiseerde overkapping gebruiksvriendelijker is dan een manueel open en dicht te schuiven overkapping. Blijf je twijfelen? Kies dan in eerste instantie voor de handmatige versie. In de meeste gevallen kun je de overkapping later nog laten automatiseren.
Hoog vs. laag
Een hoge overkapping is niet noodzakelijk beter dan een lage overkapping, of omgekeerd. De keuze hangt vooral af van hoe je de overkapping wilt gebruiken. Wil je onder de overkapping een 'binnenruimte' creëren met loopruimte naast het zwembad en plaats voor meubilair? Dan ligt een hoge overkapping voor de hand. Dient de overkapping echter enkel als een dak boven je hoofd om comfortabel onder te zwemmen? Dan volstaat een laag model. Een derde optie, een vlakke overkapping, hangt zo laag boven het water dat je er in gesloten toestand niet onder kunt zwemmen. Zo'n vlakke overkapping is dan eerder een alternatief voor de klassieke afdekkingen.
Bron: Compleet wonen zwembaden | Foto Willems Verandas | Bert De Pau