Stap 1: bepaal de functie van je veranda
Alles begint met je eigen wensen en verlangens. Je wil een veranda, dat staat vast, maar welke functie zal deze ruimte precies krijgen? Verlang je naar meer licht? Wil je meer nabijheid bij de tuin? Heb je extra woonruimte nodig? Zal de veranda dienen als extra salon of komt er leefkeuken? De functie van de veranda heeft een weerslag op heel wat andere aspecten zoals de oriëntatie, de vorm, het binnenklimaat en de afwerking binnen. Het spreekt voor zich dat het klimaat heel anders geregeld moet worden in een veranda met zwembad dan een orangerie met knusse zithoek.
Stap 2: kies de juiste locatie
Waar precies de veranda komt is meer dan een esthetische keuze. De oriëntatie is ontzettend belangrijk. Een woninguitbreiding met glaspartij aan de zuid- of westkant is prettig bij winteravonden, maar tijdens de zomer wordt het broeierig heet. Denk er dan aan dat je zonwering moet voorzien. Kies je voor een orangerie aan de noordkant dan kan je genieten van bijzonder licht, maar heb je nauwelijks zoninval. Resultaat: de ruimte heeft zeker verwarming nodig tijdens koude wintermaanden. Tijdens de zomermaanden zal het er net heerlijk koel zijn. Een oostelijke oriëntatie waarbij enkel 's ochtends rechtstreeks de zon binnenvalt is aangenaam voor bijvoorbeeld een veranda met leefkeuken.
Stap 3: selecteer het materiaal
Profielen en beglazing, dat zijn de twee basisonderdelen van een veranda. De profielen bepalen heel erg de uitstraling van je tuinkamer, maar ze hebben ook heel wat implicaties op onderhoud, isolatie en prijs. PVC, hout, staal en aluminium … elke materiaal heeft zijn specifieke voor- en nadelen.
Ook qua beglazing zijn de mogelijkheden groot. Zo kies je voor het dak best zonwerend gelaagd glas, voor de verticale panelen is het aangenaam wanneer het glas weinig reflectie heeft. Verder is er ook nog hoogredementsglas, zelfreinigend glas …
Stap 4: definieer de stijl
Hou je van strak en minimaal? Of val je net voor de charme van een romantische orangerie? De vorm, afwerking en materiaalkeuze bepalen het uitzicht van je veranda. Modern of landelijk: alles kan. De stijl van je huidige woning zal waarschijnlijk de look van je tuinkamer bepalen. Anderzijds kan het ook knap zijn een constructie in een contrasterende stijl te kiezen.
Stap 5: denk na over het onderhoud
Veel kruishoutverdelingen of grote onderbroken raampartijen? Bedenk dat die eerste klassieke optie moeilijker is om schoon te maken dan grote raamoppervlakken. Idem dito met een hoge en complexe dakconstructie.
Stap 6: vergeet het binnenklimaat niet
De tijd dat veranda's 's winters tochtige kille kamers waren is voorbij. Profielen en beglazing scoren vandaag hoog wat isolatie betreft. Extra verwarming of airco zijn geen must meer. Wel belangrijk is een goede ventilatie en een degelijke zonwering zodat je het binnenklimaat onder controle kan houden. Zonwerend glas en een degelijke buitenzonwering zijn geen overbodige luxe voor veranda's georiënteerd op het zuiden.
Stap 7: check de ondergrond
Kijk vooraf goed na of de ondergrond wel geschikt is om een veranda te plaatsen. De ondergrond moet stevig en stabiel genoeg zijn om de constructie te dragen. Is dat niet het geval dan zullen de funderingen aan extra eisen moeten voldoen. Controleer ook altijd grondig of er geen gas- water- of elektriciteitsleidingen in de weg zitten. Zo kom je voor geen onaangename verrassingen te staan tijdens de werken.
Stap 8: kijk na of een bouwvergunning nodig is
Een veranda is een uitbreiding van de woning en daarvoor is vaak een bouwvergunning nodig. In sommige gevallen volstaat enkel een melding. De meldingsplicht geldt bij uitbreidingen van niet meer dan veertig vierkante meter. De hoogte van het bouwsel mag niet hoger dan vier meter zijn. Een veranda in de zijtuin moet minstens drie meter van de perceelsgrens blijven, in de achtertuin is dat twee meter. Om zeker te zijn, klop je best vooraf aan bij de dienst stedenbouw van de gemeente.
Stap 9: ken je budget
Hoeveel mag de veranda kosten? Voor elk budget bestaat er wel een geschikt exemplaar. Je hebt zelf een aantal factoren in de hand die het budget kunnen drukken. Zo verschillen de materialen voor de profielen onderling sterk qua prijs. Veel details en tierlantijnen zullen de prijs de hoogte injagen. Vergeet ook niet om de afwerking en extra's in je budget op te nemen. Misschien wil je ook nog geïntegreerde sfeerverlichting of domotica om zonwering en ventilatie te bedienen. Kortom bespreek je mogelijkheden goed met de verandabouwer. Hij kan goed inschatten wat er met je budget mogelijk is.
Bron: Compleet wonen veranda's 2016-2017 | Foto Seby veranda's | Tekst Anneleen Peeters