In 10 stappen naar je droomzwembad

Een zwembad vinden dat helemaal aan je wensen voldoet, is geen sinecure. Het aantal verschillende mogelijkheden is immers immens. Wanneer je de volgende aandachtspunten één voor één onder de loep neemt, wordt de keuze al veel eenvoudiger!

Zwembad

Stap 1: type zwembad

De eerste keuze is er al meteen een belangrijke: het type zwembad. De uiteindelijke beslissing kan van verschillende factoren afhangen, zoals de beschikbare ruimte, het aantal dagen of weken dat je wil wachten tot het zwembad klaar is, het budget dat je ter beschikking hebt … Sommige mensen willen bijvoorbeeld enkel een zwembad voor hun kinderen dat ook maar moet meegaan tot de kinderen het huis uit zijn. In dat geval kan een relatief goedkoop opzetbad al voldoende zijn. Anderen willen dan weer zo snel mogelijk in het water springen, maar dat ook decennialang kunnen blijven doen. Dan zijn kwalitatieve monoblocks of geprefabriceerde foliebaden een aanrader. En als het qua afwerking net dat tikkeltje meer mag zijn, dan ga je ongetwijfeld voor een bouwkundig zwembad, al dan niet bekleed met een fraaie natuursteen of mozaïekbetegeling.

Stap 2: de vormgeving

In België kiezen de meeste mensen voor een eenvoudig rechthoekig zwembad, onder meer omdat dat de efficiëntste vorm is met het oog op de afdekking. Dat laatste is dan weer een absolute must wegens het klimaat in onze contreien. Toch zijn er ook varianten mogelijk, zoals een klein, ondiep instapgedeelte dat een L vormt met het grotere zwembadgedeelte. Of een vierkante of ronde instapzone in het verlengde van de zwemzone. Ronde zwembaden, zeshoekige zwembaden of zwembaden in fantasievorm zijn in onze streek minder courant, maar kunnen in principe wel. Hoe een zwembad eruitziet, hangt ook deels af van het type zwembad dat je kiest. Bij voorgevormde opzetbaden, foliebaden en monoblocks ben je beperkt tot de vormen en formaten die de fabrikant aanbiedt; een bouwkundig zwembad kun je volledig op maat laten uitwerken.

Stap 3: overloop of onderloop

Zwembadwater circuleert voortdurend, want zo blijft het gemakkelijker helder. Een deel van het water verlaat het zwembad richting de filtermanden en wordt vervangen door nieuw of ververst water. Het water kan het zwembad op twee manieren verlaten: een overloop en een onderloop. Bij een overloop stroomt het water over de boordsteen in een open voeg onder de vloer, bij een onderloop stroomt het water onder de zwembadrand. Er bestaan zelfs gecombineerde systemen, waarbij het zwembad in geopende toestand over een overloop beschikt, maar in afgedekte toestand naar een onderloop overschakelt. Traditionele skimmers, waarbij het water door enkele openingen in de wand stroomt, zijn ook een optie. Qua uitstraling zijn alle opties de afgelopen jaren sterk naar elkaar toe gegroeid. Enkele jaren geleden was er een groot verschil tussen het wateroppervlak en de zwembadrand bij skimmerbaden nog onvermijdelijk, maar vandaag bieden bepaalde skimmerzwembaden een even hoge waterstand als bijvoorbeeld overloopbaden.

Stap 4: ligging & oriëntatie

We hebben al niet het warmste en zonnigste klimaat van Europa, dus wanneer de zon schijnt, moet je daar als zwembadeigenaar optimaal van kunnen profiteren. Dat lukt uiteraard niet wanneer je het zwembad voorziet op een plaats in de tuin die een groot deel van de dag in de schaduw ligt. Ligt de zonnigste plek van uw tuin toevallig op een plaats waar veel inkijk van buren of voorbijgangers mogelijk is? Hou hier dan rekening mee bij de beplanting of bouw een muurtje aan één zijde van het zwembad. Het voorgaande vervalt uiteraard allemaal wanneer het zwembad niet buiten maar binnen ligt. Van een binnenzwembad kun je het hele jaar door genieten, zelfs wanneer het regent of vriest.

Stap 5: randafwerking

Om een zwembad helemaal top te maken, is ook een mooie afwerking van belang. Een fraaie boordsteen kan je zwembad immers een heel andere uitstraling geven. Natuursteen – zoals blauwe hardsteen, graniet en witsteen – is nog altijd het populairst, maar meer en meer mensen kiezen intussen voor een natuurgetrouwe imitatie in bijvoorbeeld Solid Surface. Anderen opteren dan weer voor de visuele afwezigheid van een boordsteen, zodat het zwembad enkel een waterspiegel in de tuin is. Helemaal geweldig wordt het als de boordsteen aansluit op een mooi terras. Dat kan in hetzelfde materiaal, maar combinaties met bijvoorbeeld hout, klinkers of andere materialen kunnen net zo goed.

Stap 6: afdekking

Of je al dan niet voor een afdekking kiest, is in een land als België eigenlijk een overbodige vraag. Zonder afdekking gaat er te veel van de warmte van het water verloren en kost het je een fortuin aan stookkosten om de temperatuur op peil te brengen en te houden. Bovendien houdt een afdekking gras, bladeren en ander tuinafval uit het water. Dan blijft nog de vraag: welke afdekking? De meest duurzame afdekking is een lamellenafdekking. Qua isolatie en stevigheid scoort die het sterkst. Noppenfolie en dekzeilen zijn goedkoper, maar minder efficiënt.

Stap 7: onderhoud

Een pas aangelegd zwembad ziet er fantastisch uit, maar uiteraard wil je het graag zo lang mogelijk zo houden. Daar is dan ook enig onderhoud voor nodig. Zo is een goede waterkwaliteit essentieel. Om die te garanderen, moeten zowel de zuurtegraad als de hardheid van het water optimaal zijn en de desinfectie moet efficiënt gebeuren. Kwalitatieve filters zijn evenmin overbodige luxe. Dat betekent niet dat je hiervoor voortdurend in de weer moet zijn. Er bestaan tal van geavanceerde, volautomatische systemen die deze taken in jouw plaats doen. Zelfs het af en toe stofzuigen van de zwembadbodem en -wanden kan met behulp van een geautomatiseerde robot. Zo kun je je concentreren op datgene waar een zwembad echt voor dient: puur genieten.

Stap 8: verwarming van het water

In theorie kan je altijd de natuurlijke temperatuur van het water gebruiken – bij biologische zwemvijvers is dat wel vaker het geval – maar een overgrote meerderheid geeft toch de voorkeur aan water met een aangename temperatuur. Om dat te verwezenlijken, bestaan er verschillende verwarmingssystemen. Elektrische verwarmingssystemen bijvoorbeeld zijn gemiddeld goedkoper dan een warmtepomp of zonnepanelen, maar die laatste hebben dan weer lagere verbruikskosten. Wanneer je een zwembad met een lange levensduur kiest, kunnen deze systemen uiteindelijk goedkoper uitvallen, zeker nu de elektriciteitsprijzen alsmaar verder lijken te stijgen.

Stap 9: eventuele extra’s in het water

Een zwembad ligt er in de eerste plaats om er een verfrissende duik in te nemen of er enkele baantjes te trekken, maar er bestaan tal van extra’s om het plezier in het water nog te vergroten. Wat de laatste jaren bijvoorbeeld sterk aan populariteit gewonnen heeft is een onderwaterstrand. Dat is een ligzone op kleine diepte, waar u kunt zonnen en tegelijkertijd het hoofd koel houdt. Andere opties: een borrelbank, een massage- of bubbelzone, decoratieve waterelementen zoals een fontein of waterval, een tegenstroomsysteem, sfeervolle onderwaterverlichting … Je kan hierin zo ver gaan als je zelf wil.

Stap 10: eventuele extra’s naast het water

Een zwembad wordt pas helemaal geweldig als het totaalplaatje klopt, met andere woorden: als de tuin en het zwembad perfect op elkaar afgestemd zijn. De stijlen van deze twee mooi op elkaar afstemmen, kan daarbij helpen. Ook allerlei extra elementen rond het zwembad kunnen het plezier aan het zwembad vergroten. Sfeervolle tuinverlichting bijvoorbeeld, zodat het ook ’s avonds een sfeervol plaatje is. Of buitenmeubilair, van waarop je stijlvol en comfortabel kunt genieten van het mooie weer en het zicht op het zwembad. Of, als kers op de taart, een volledig uitgerust poolhouse met sauna, loungeruimte, buitenkeuken, omkleedruimte, buitendouche…

Compleet wonen zwembaden 2016-2017 | Foto Willy Naessens Swimming Pools – Claude Smekens | Tekst Bert De Pau

nog meer: Compleet wonen