Een glazen trap: pro’s & contra’s

Als je houdt van lichtheid en transparantie in je interieur en dat zo consequent mogelijk wilt doortrekken, dan kies je best voor een glazen trap. Niet goedkoop, wel een heel bijzondere blikvanger! Wij zetten de pro’s & contra’s op een rijtje!

trap glas

Pro: glas is sterker dan je denkt

Een glazen trap bestaat nooit volledig uit glas. Hij wordt altijd ondersteund door een stevige metalen constructie waarin de glazen treden worden bevestigd. Bovendien bestaan deze treden uiteraard niet uit gewoon glas. Gelaagd glas, waarbij twee of meerdere dikke glasplaten met elkaar verbonden worden door middel van een filmfolie, is de standaard. Deze speciale laag zorgt ervoor dat het glas niet zo snel zal breken. Mocht het dan toch eens gebeuren, dan barst het glas niet in scherven uiteen, maar blijven de scherven aan de onscheurbare filmlaag kleven. Leuk extraatje: deze filmlaag is in verschillende lagen te verkrijgen! Zo kan je je trap zelfs een opvallend kleurtje geven!

Pro: glas geeft het licht vrij spel

Als je niet wil dat je trap ook maar iets van licht tegenhoudt en je een maximaal open gevoel in je interieur wil houden, dan zijn glazen treden wat je zoekt. Bovendien is glas een uitstekend materiaal om met mooie lichteffecten te spelen. Als je bijvoorbeeld lichtstrips onder matte, glazen treden plaatst, lijkt het alsof de treden zelf oplichten: een bijzonder mooi, bijna poëtisch effect!

Contra: glas zorgt voor doorkijk

De transparantie van een glazen trap kan dan wel een voordeel zijn voor het licht, aan de andere kant wil dat ook zeggen dat hij voor doorkijk zorgt vanonder naar boven toe. Met een rokje aan over een glazen bordes of loopbrug lopen, kan voor gênante situaties zorgen. Daarom is het verstandig om hier voor mat glas te kiezen. Zo krijgen gluurders geen kans.

Contra: glas is duur

We kunnen er niet omheen: als het om een trap gaat is glas een duur materiaal. Wie over een beperkt budget beschikt, maar toch een licht trapontwerp wenst dat voldoende licht doorlaat, kan ook voor geperforeerd metaal kiezen. Dit is opvallend goedkoper.

Contra: glas is een gevoelig materiaal

Gelaagd of niet, glas blijft glas. Wanneer je een zwaar voorwerp op de treden laat vallen of met naaldhakken de trap oploopt, kan dat onherroepelijke schade toebrengen aan je mooie trap. Toch een klein voordeel: als het nodig is, kun je een glazen trede wel makkelijk laten vervangen.

Bron: Compleet wonen trappen 2016-2017 | Foto Genico | Tekst Martine Wauters

nog meer: Compleet wonen