8 x inspiratie voor je trap in elke stijl

De beste voorbeelden van trappen vind je bij mensen thuis. We verzamelen 8 interessante oplossingen om een hoogteverschil op te lossen. Ongeacht de stijl, zal de creativiteit in deze projecten je vast inspireren.

trap rond

trap muur wit klassiek tijdloos

Eén met de muur

Opvallend onopvallend zou je dit voorbeeld kunnen noemen. De balustrade is massief en gaat volledig op in de muur. Muren en balustrade zijn in de traphal hetzelfde afgewerkt en kregen dezelfde kleur. Dat zorgt voor rust en harmonie en zo krijgt de prachtige kroonluchter de aandacht die hij verdient.

trap open en discreet

Discreet en open

In deze loft gelegen in een voormalige nylonfabriek past een meer industriële stijl perfect. De bewoners zijn interieurarchitecten die hun eigen ontwerpbureau Kove runnen. De trap is hier discreet aanwezig met open treden, een witte balustrade. Let op de treden: deze zijn ook van beton, net zoals de vloer. Zo gaat de trap nog meer op in deze leefruimte. Beton is zwaar, maar wist je dat je met een betoncementpleister net zo goed die betonlook kunt verwezenlijken? De mogelijkheden zijn uitgebreid!

trap elegant

Elegante oplossing

Dit kan een inspirerende oplossing zijn voor een bel-etagewoning. Een slimme vide is een manier om de benedenruimte toch te betrekken bij het woongedeelte op de eerste verdieping. Vanuit de keuken kijk je naar buiten en beneden en heb je altijd zicht op wie er langs de trap naar boven komt. De betonnen trap breng je halverwege ook naar het terras. Je verliest met deze smalle trap en gang niet zoveel woonruimte en toch benut je het ruimtelijk gevoel volledig.

trap kleur

Gevoel voor kleur

Is je trap saai en doorsnee? Dit voorbeeld toont dat je met wat creativiteit en verf de meest banale trap een upgrade kunt geven. De plint loopt hier trapsgewijs mee en kreeg een lichtere tint oker. Zo vormt deze een speels accent. Roze en oker zijn een bijzondere combinatie die de traphal een heel nieuwe uitstraling geven. Een traphal is een prima plek om te experimenteren met kleur en decoratie. Net omdat je er enkel doorloopt, mag het best eens wat meer zijn. Je hoeft er niet continu op te kijken zoals bijvoorbeeld in een keuken of woonkamer.

trap luchtig en licht

Licht en luchtig

Dit huis is smal en telt heel wat verdiepingen en niveauverschillen. Basiskleur in het interieur is wit, de witte metalen trappen met een haast transparante borstwering verbinden visueel alle niveaus. Alles blijft zo licht en luchtig. Het zijn de meubels en accessoires die voor kleur zorgen. Opvallend: de trappen staan telkens tegen de voorgevel. Zo vormen ze een speels element dat telkens voor verschillende raamopeningen verschijnt en weer verdwijnt.

klassiek trap wit

Klassiek & toch actueel

In dit herenhuis uit de 18de eeuw stond nog een knappe, houten trap. De bewoners besloten deze te behouden en te renoveren. De trap werd helemaal wit geverfd, van treden tot balustrade. Zo krijgt de klassieke trap toch een eigentijdse, geüpdatete look. Dankzij de vele ramen werd het een heldere en lichte traphal.

trap multifunctioneel bruin

Multifunctioneel

Wat anders een verloren ruimte zou betekenen onder het schuin aflopende plafond werd een fijne, praktische hoek. Naast de gewone houten trap werd een gelijkaardige maar hogere en diepere trap voorzien. Deze doet prima dienst als zitbank of als uitstalplaats voor boeken en platen. De constructie werd bekleed met parket zodat de twee niveaus mooi met elkaar verbonden zijn.

trap tijdloos

Tijdloos mooi

Ga je voor een aparte traphal of integreer je deze mee in de woonruimte? Het hangt allemaal af van de stijl en opzet van je woning. Hier kozen de bewoners voor een traditionele traphal en dito trap. Mat bewerkt eikenhout en de zwart-wit tegels zorgen hier voor een tijdloos, klassiek resultaat dat niet snel zal vervelen.

Bron: Compleet wonen trappen | Foto hoofdbeeld Hi-Macs – foto 2 StyleXclusief © Sarah Van Hove – foto 3 Kove-Nylonfabrik © Luc Roymans – foto 4 Vens Vanbelle © Luc Roymans – foto 5 © Levis – foto 6 Hansi © Luc Roymans foto 7 AtelierCarbon © Stefanie De Neve – foto 8 Vens Vanbelle © Luc Roymans – foto 9 ABC © Sarah Van Hove | Tekst Anneleen Peeters

nog meer: Compleet wonen