Compleet wonen

8 werkbladen voor jouw keuken

beeld vtwonen
Leestijd 6 minuten
Lees verder onder de advertentie

1. Natuursteen

Natuursteen is een tijdloos natuurlijk product. Natuursteen geeft je keuken een klassevolle uitstraling. Er zijn natuurlijk eindeloos veel soorten: graniet, marmer, arduin, leisteen, blauwe hardsteen … Ook de behandeling en oppervlaktebewerkingen (bijv. polijsten, verzoeten,
boucharderen) van het materiaal bepalen de look en het onderhoud. Natuursteen past perfect in een hypermoderne als een meer klassieke keuken. De randafwerkingen (gefrijnd, papegaaienbek …) zullen mee de uitstraling bepalen.

Onderhoud?

Veel hangt af van de steensoort en de oppervlaktebehandeling. Onderhoudsvriendelijke steensoorten zijn graniet, leisteen, basalt en blauwe hardsteen. Laat deze bladen polijsten en schoonmaken met een vochtige doek is voldoende. De zuur- en krasbestendigheid hangt af van het
soort steen. Het is een kwestie van u goed informeren bij de keukenbouwer.

Lees verder onder de advertentie

Budget

Het kostenplaatje varieert van de soort steen en afwerking.

Tip

Lees verder onder de advertentie

Je houdt van natuursteen maar bent toch bang voor het onderhoud? Je kan beide twee materialen ook combineren. De spoelzone kun je bijvoorbeeld uitwerken in roestvrijstaal terwijl de rest van het tablet uitgevoerd is in marmer.

beeld vtwonen

2. Keramiek

De keramische tegel kent iedereen. Wel, je kunt keramiek ook inzetten als werkbladoppervlak. Keramiek heeft de allure van natuursteen. Het materiaal is kleurvast, hygiënisch, hard en vlekbestendig. Nog een pluspunt: de spoelbak kan je naadloos integreren in het werkvlak. Bovendien is keramiek hittebestendig: je kunt er zonder problemen een hete kookpot op kwijt.

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud?

Net omdat het materiaal zo sterk is, is het erg onderhoudsvriendelijk. Wel opletten met zuren, chemische producten en harde schuursponsjes. Een scherp hard voorwerp dat met de punt op het werkblad valt kan het beschadigen: de keramiek kan dan schilferen.

Budget?

Lees verder onder de advertentie

Keramiek is goedkoper dan natuursteen, maar wel duurder dan een werkblad van kunststof.

beeld vtwonen

3. Composiet

Onder deze noemer valt opnieuw een waaier aan mogelijkheden te ontdekken. Composiet is altijd een samenstelling van verschillende materialen. Kunstharsen worden gemengd en samengeperst met graniet- en/of kwartskorrels zodat er een natuursteen- of kwartscomposiet ontstaat. Elk merk heeft zijn eigen samenstelling en recept. Zulke composieten zijn intussen ook verkrijgbaar met marmerlook. Een composiet is dus een dankbaar sterker en gemakkelijker te bewerken alternatief voor natuursteen. Oppervlaktematerialen Hi-Macs en Corian zijn eigenlijk ook composieten, maar geen steencomposiet. Deze materialen vallen onder de noemer oppervlaktematerialen en bestaan uit mineralen gemengd met acrylharsen. Dit levert een hygiënisch en gemakkelijk te bewerken materiaal op dat je perfect naadloos kunt plaatsen.

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud?

De grote troef van steencomposiet is dat het niet poreus is. Het materiaal is vlek-, kras- en zuurbestendig. Sommige steencomposieten zijn zo sterk dat je er zelfs een hete pot op kwijt kan. Informeer je vooraf, want soms kan het net een thermische shok veroorzaken en een kring nalaten door een reactie van het polyesterhars.

Budget?

Lees verder onder de advertentie

De prijs hangt af van de verhouding tussen de hoeveelheid natuursteen en kunstmatige harsen. Hoe meer natuursteen of natuurlijke mineralen de composiet bevat hoe langer het mee gaat.

beeld vtwonen

4. Laminaat

Laminaat bestaat uit een toplaag van kunststof op een dragend materiaal zoals vezelplaat. De kleuren en motieven voor de toplaag zijn eindeloos. Het voordeel is dat laminaat ook gebruikt wordt voor de kastfronten waardoor je zo voor je hele keuken hetzelfde materiaal kunt kiezen. Keukens uit de doe-het-zelf of Ikea zijn vaak gemaakt van laminaat, maar ook spelers uit het hogere segment gaan ermee aan de slag. Er zijn grote kwaliteitsverschillen.

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud?

Hittebestendig is laminaat niet, maar het is wel gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Wat water en zeep, meer is niet nodig.

Budget?

Lees verder onder de advertentie

Er zijn grote verschillen in prijs en kwaliteit, maar doorgaans kan je dit beschouwen als de budgetvriendelijke optie.

beeld vtwonen

5. Beton

Beton heeft een warme uitstraling en is tegelijk toch stoer. Het materiaal leeft: je ziet er de gietlijnen in en met het gebruik krijgt het ook patina. Een werkblad van massief beton wordt op maat gegoten en is in de massa gekleurd. Het is een materiaal dat een leven lang meegaat. De bladen hebben meestal een dikte van minstens vijf centimeter. Zoals je al vermoedde, zijn zulke bladen erg zwaar. Als alternatief kan je ook kiezen voor een aanrecht bekleed met een dunne laag speciale cement- of betonpleister. Zo kan je in een keer ook de muren en spatwand laten bekleden.

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud? 

Beton is poreus, met andere woorden: erg vlekgevoelig. Olie en citroensap zullen vlekken achterlaten als je ze niet snel overvloedig met water afspoelt. Daarom verzadig je best het werkvlak met harde olie of was. Daarna kan je het schoonmaken met water en natuurzeep. Gebruik nooit bleekmiddel. Een andere optie is een beschermingslaag van transparante kunststof. Zo wordt het materiaal vlekbestendig maar gaat het natuurlijke gevoel wat verloren. De beschermingslaag zal slijten en moet na verloop van tijd herhaald worden.

Budget?

Een massief betonnen blad gieten is arbeidsintensief, wat de prijs de hoogte in jaagt.

beeld vtwonen

6. Hout

Vroeger was een aanrecht bijna standaard van hout. Intussen zijn er zoveel andere alternatieven dat deze keuze iets minder populair is geworden. Hout is een natuurproduct en bezorgt je keuken een unieke look, maar het is niet vocht- en hittebestendig. Je kan kiezen voor een werkblad van massief hout of van gelijmde stroken. Wengé, beuk en eik zijn veel gekozen houtsoorten.

Onderhoud? 

De ene houtsoort is al harder en dus krasvrijer dan de andere, maar krassen zal je nooit kunnen vermijden. Hout vraagt om een regelmatige behandeling met vernis of olie om het dagelijks onderhoud te vergemakkelijken. Het voordeel van massief hout is wel dat je met een fijn schuurpapier een vlek kan verwijderen.

Budget?

Elke houtsoort heeft zijn eigen prijs. Een goedkopere houtsoort is vaak ook van een lagere kwaliteit …

beeld vtwonen

7. Roestvrij staal

De droom van elke hobbykok die wil koken als een chef: een aanrecht bekleed met roestvrijstaal. Of voor al wie simpelweg houdt van een industriële look. Het materiaal is hygiënisch, hitte- en zuurbestendig. Verder leent rvs zich perfect voor maatwerk. Je kan voor een heel dun of net heel dik werkblad gaan.

Onderhoud?

Goed om weten is dat gepolijst rvs sneller vuil wordt en gevoeliger is voor krassen dan de geborstelde variant. Krassen komen er uiteindelijk sowieso maar dat hoort bij het materiaal. Na verloop van tijd krijg je zo een doorleefd patina.

Budget? 

Rvs is gegeerd, maar helaas duur. Wat maakt dat het voor vele mensen een verre droom zal blijven.

beeld vtwonen

8. Glas

Voor wie houdt van strak, glamoureus en onderhoudsvriendelijk ziet vast iets in gehard veiligheidsglas als werkblad. Je kunt kiezen tussen helder of gekleurd glas, mat of gepolijst. Glas is een koel materiaal. Voor een juiste balans kies je verder best voor warme kleuren en materialen.

Onderhoud?

Het onderhoud van elke dag is eenvoudig: met een vochtige doek haal je vlekken weg. Gehard glas is hittebestendig en mits de juiste afwerking ook bestand tegen zuren. Krassen zul je echter niet kunnen vermijden.

Budget?

Hoe ingewikkelder de opstelling, hoe duurder.

Bron: Compleet wonen keukens & badkamers editie 2016-2017 | Foto artikelbeeld Eggo – Foto 1 Hullebusch – Foto 2 Snaidero – Foto 3 Consentione Dekton – Foto 4 Kvik – Foto 5 Kitchen Concepts – Marie Houttequiet – Foto 6 Ikea – Foto 7 Bulthaup – Foto 8 Valcucine | Tekst Anneleen Peeters