Compleet wonen

5 argumenten om voor een zwemvijver te kiezen

beeld vtwonen
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

1. Natuurlijke look

Zwemvijvers onderscheiden zich van klassieke zwembaden dankzij hun natuurlijke uitstraling. De uitstraling van het water verandert mee met de seizoenen, terwijl het water van een zwembad er het hele jaar door hetzelfde uitziet. Daarbovenop trekken de zwemvijver en de filterplanten kleine dieren aan, zodat er geleidelijk aan een biologische biotoop ontstaat in je tuin. Een zwemvijver verveelt dus nooit. Ook niet in de winter, want dan kun je vanuit de warme woonkamer nog altijd genieten van het uitzicht op een sfeervolle waterpartij waar bijvoorbeeld vogels hun dorst komen lessen.

2. Grote keuzevrijheid

Er bestaan verschillende soorten zwemvijvers. De klassieke zwemvijver is daarvan de bekendste. Die is opgebouwd uit losse betonelementen die waterdicht gemaakt zijn met een isolerende folie, doorgaans zwarte EPDM. Dankzij de isolerende capaciteiten van die folie is er tijdens de zomermaanden nauwelijks verwarming nodig om het water op temperatuur te houden. EPDM is bovendien elastisch en goed UV-bestendig. Een andere optie is een biologisch zwembad. Qua opbouw kun je een biologisch zwembad vergelijken met een klassiek zwembad. De filtering van het water gebeurt echter op dezelfde manier als bij een klassieke zwemvijver, namelijk op louter natuurlijke basis. Qua vormgeving zijn er eveneens veel mogelijkheden. De meeste mensen kiezen voor een eenvoudig rechthoekig zwemgedeelte, maar een vrije vorm kan evengoed. Die laatste keuze zal de zwemvijver alleen maar nóg natuurlijker laten ogen.

3. Weinig onderhoud

"Een zwemvijver onderhoudt zichzelf", hoor je ervaringsdeskundigen weleens zeggen. Helemaal onderhoudsvrij is een zwemvijver natuurlijk niet, maar het scheelt toch niet veel. Zo gebeurt de filtering van het water op een natuurlijke manier. Een zwemvijver bestaat doorgaans uit twee zones: de zwemzone en de filterzone. In de filterzone bevinden zich onder meer filterplanten, die zuurstof afgeven aan het water. Dat tot groot jolijt van de zuurstofminnende bacteriën in het water. Als bedanking voor zo'n rijkelijke maaltijd breken zij het afval in het water snel af. Om dat proces nog te vereenvoudigen, ligt er op de bodem van de filterzone een filtersubstraat. Het enige dat je wel nog zelf moet doen, is de bodem regelmatig stofzuigen, de filterplanten jaarlijks snoeien en de hardheid van het water controleren.

Lees verder onder de advertentie

4. Milieuvriendelijk

Een zwemvijver ziet er niet alleen natuurlijk uit, hij heeft ook een zeer milieuvriendelijk karakter. Doordat er bijvoorbeeld geen chemicaliën of andere schadelijke stoffen gebruikt worden om het water kraakhelder te houden, ondervindt de rest van de tuin er geen hinder van. Om het milieuvriendelijke verhaal helemaal compleet te maken, kies je voor de andere elementen bij voorkeur ook voor een ecologisch verantwoorde uitvoering. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ecologische verwarmingsbron om de temperatuur van het water heerlijk aangenaam te houden, of spaarzame ledverlichting om ook 's avonds ten volle van deze waterpartij te kunnen genieten.

5. Voor iedereen haalbaar

Een belangrijke troef van een zwemvijver is dat het voor vrijwel elk budget mogelijk is. Veel hangt af van de uitvoering die je kiest. Kies je voor een klassieke zwemvijver met stapelblokken en EPDM, dan kan dit al vanaf enkele duizenden euro's. Kies je echter voor een volwaardige, bouwkundige constructie, dan loopt de prijs hoger op. Ook de afwerking speelt een rol. EPDM of een gekleurde folie zijn de goedkoopste opties; voor een bekleding met bijvoorbeeld natuursteen moet je wat dieper in de buidel tasten. Kortom: je maakt het zo goedkoop of duur als je zelf wil. Daarbij komt ook nog het feit dat door al de gebruikte ecologisch verantwoorde technieken (verwarming, biofilter …) de verbruikskosten erg laag zijn.

Bron: Compleet wonen zwembaden | Foto JDS Pools | Bert De Pau

Lees verder onder de advertentie