4 redenen om voor een metalen trap te kiezen

Een metalen trap oogt hedendaags en is heel onderhoudsvriendelijk, en dat is meteen de reden waarom je hem steeds meer ziet opduiken in nieuwbouwwoningen. Stoer, elegant en indien slim gecombineerd helemaal niet kil: de troeven van metaal voor jou op een rij gezet.

trap metaal zwart

1. Metaal is ideaal voor maatwerk

Metaal is slank maar sterk. Het kan veel dunner vervaardigd worden dan andere materialen, zonder dat het daarbij zijn draagkracht verliest. Dat maakt het dus bijzonder geschikt voor maatwerk. Laat je fantasie gerust de vrije loop, want met metaal is nagenoeg alles mogelijk: van een robuuste trap met een opvallende balustrade, tot een fijn ontwerp met dunne treden of van sierlijke art deco-accenten in de leuning. Wie kiest voor een strakke moderne uitstraling, gaat best voor een open of zwevende trap in metaal om het licht optimaal te laten binnenvallen. Met metaal ben je er zeker van dat zelfs een lichte trap onverwoestbaar is.

2. Metaal is compact

Een metalen trap kan veel compacter worden uitgevoerd dan een houten trap en toch over dezelfde draagkracht beschikken. Dit is vooral interessant voor wie het geen optie is dat een trap een stempel drukt op de rest van het interieur. Populair zijn open of zwevende metalen trappen, waardoor het ontwerp er nog strakker gaat uitzien en het binnenvallende daglicht vrij spel krijgt.

3. Metaal is goedkoper dan hout

Beschik je over een beperkt budget? Dan is een metalen trap vaak de beste keuze. Metaal is in aanschaf een pak goedkoper dan goed kwaliteitshout. Bovendien vergt een metalen trap minder basismateriaal dan een houten of betonnen exemplaar en kan hij door uw trappenmaker gemakkelijk ter plaatse gebracht worden en gemonteerd: een serieuze besparing op de plaatsingen installatiekosten. Maar, word niet té enthousiast van budgetvriendelijkheid! Als je jezelf helemaal laat gaan met speciale afwerkingen en in het oog springende details, dan zal de totale kostprijs snel de hoogte in gejaagd worden!

4. Metaal is heel onderhoudsvriendelijk

Een metalen trap is heel gemakkelijk schoon te houden. De trap wordt in het atelier van de trappenmaker namelijk voorzien van een speciale coating die het metaal beschermt tegen water en andere invloeden zodat het niet kan gaan oxideren of roesten. Daarnaast is metaal prima bestand tegen kleine inkepingen en beschadigingen. Zit je toch met een vlek? Dan is die makkelijk weg te werken met een zachte spons en een sopje van water met een scheutje ammoniak. Vingerafdrukken op een metalen trap met een hoge glanswaarde veeg je zo weer weg met een gewone stofdoek.

Bron: Compleet wonen trappen 2016-2017 | Foto Grillaert | Tekst Martine Wauters

nog meer: Compleet wonen