Zo personaliseer je je kopje koffie

Blogger Cynthia wilde al een tijdje aan de slag met keramiek en inkt. Onlangs vond ze een stel leuke kopjes die erg geschikt waren om er een persoonlijke touch aan toe te voegen.

Soorten keramiek

Het voordeel van ruwe keramiek is dat je eerst met potlood kan schetsen. Als het niet honderd procent is wat je voor ogen had, gewoon even gommen en je kunt weer van vooraf aan beginnen. Bij een geglazuurde versie heb je dit voordeel niet en moet het meteen juist zijn. Al kun je je porseleinstiften vaak afvegen zolang ze niet ingebakken zijn.

Geen inspiratie om er een leuke tekening of tekst op te zetten? Denk even welke thema’s in aantocht kunnen zijn. Valentijnsdag, carnaval of de lente bijvoorbeeld. Uiteraard is een leuke quote of een kopje met een naam ook altijd een goede keuze.

Vetvrij kopje

Voor het kopje #wild koos ik voor handettering, een letteropbouw met contrast tussen dikke en dunne lijnen. Belangrijk: zorg dat de kopje vetvrij is voor je aan het tekenen slaat, geen vettige vingers dus. Net zoals bij handettering op papier werk je ook op een kopje letter per letter, en schrijf je het woord niet in één keer door. Neem je tijd en zorg voor een comfortabele zithouding. Daarmee wordt bedoeld: beide voeten op de grond en een rechte rug. Om het schrijven op de bolle vorm te vergemakkelijken, kan je het kopje laten steunen op een tafel. Zo voorkom je dat je pols gaat uitschuiven.

Valentijnsdag

Met Valentijnsdag in het vooruitzicht koos ik voor het tekenen van simpele hartjes in verschillende variaties: omlijnde, ingekleurde en gestippelde exemplaren. Ik koos voor de porselein brushpennen van het merk Edding. Ze hebben een soepele punt waar je zowel fijn als dik mee kan tekenen. En niet onbelangrijk, ze bestaan in héél véél verschillende kleuren!

Afbakken

Eens je de kopjes afgewerkt zijn kan het afbakken beginnen. Zo blijft de inkt permanent zitten en is ze vaatwasbestendig. Gebruiksaanwijzingen kunnen wat verschillen van inkt tot inkt.Na het tekenen is het belangrijk de inkt eerst een kwartiertje te laten drogen. Ondertussen kan je de oven al voorverwarmen op 160 graden. Laat je tekening vervolgens 25 tot 30 minuten inbranden en daarna mogen de kopjes in de oven afkoelen. Enkel nog een kopje koffie zetten en de gezelligheid kan beginnen.

Studio Vertess

Fotografe by day, handlettering queen by night. Cynthia Vertessen van Studio Vertess volgde een opleiding Beeldende Kunsten en behaalde een master in de televisieregie en audiovisuele kunsten. Dat er een creatief brein verscholen zit in Cynthia hoeven we je dus niet te vertellen. Op haar website vind je een groot aanbod aan workshops terug. Voor vtwonen schrijft ze over de leukste handlettering-creaties en hoe jij daar zelf mee aan de slag kan.

nog meer: bloggers