bloggersOh Marie

Wooncliché met een goed verhaal: de gistfles

 
beeld vtwonen
 
Leestijd 3 minuten
beeld vtwonen

Sinds de uitvinding van de glasblaastechniek bestaan er al gistflessen. Ze werden bij het maken van wijn gebruikt voor de vergisting van de druiven. In heel unieke gevallen zie ik ze bij de kringloop nog weleens staan met een mand eromheen, die dient om de fles te beschermen. Eronder zit die gigantische, meestal groene glazen fles. Met, zoals in mijn geval, de aangekoekte druivendrab er nog in.

Warme herinneringen

Ik heb warme herinneringen aan de gistfles. Herinneringen die stammen uit de tijd dat ik nog thuis woonde en ik en mijn vrienden nog volop in een geekfase zaten (toen geek zijn nog best uncool was, inderdaad). Mijn vrienden namen die geekery nog een stukje serieuzer dan ik en runden lange tijd zeer goed bezochte Live Action Role Playing games, waarbij er hele scenes uit oude tijden nagespeeld werden. Om die middeleeuwse ervaring nog een beetje echter te maken besloten ze, in de keuken van hun studentenhuis, zelf mede (honingwijn) te maken. Ik herinner me die keuken nog heel goed omdat het de enige keuken in een studentenhuis was met een afwasmachine. Die niet aangesloten was. Daar had namelijk niemand zin in. Enfin.

Lees verder onder de advertentie

Ontplofte gistfles

Mede maak je door honing en water te laten vergisten in een gistfles. Bovenop de fles zit normaal gesproken een ventiel, waardoor de gassen die bij het gistingsproces vrijkomen naar buiten kunnen ontsnappen. Ik weet nog steeds niet hoe ze het hebben gedaan, maar om een lang verhaal kort te maken: de fles is min of meer ontploft. Ik geloof dat ze daarna maar zijn overgestapt op Aldi-wijn. Het levert tot op de dag vandaag nog steeds veel plezier op als we herinneringen ophalen aan die keuken en die gistfles.

Vintage exemplaren

Ondanks die goede herinnering (ik hoefde de ravage immers niet op te ruimen) heb ik gistflessen lange tijd in de kringloop (en reguliere winkels) links laten liggen. Ik vond ze te groot, te lomp en te cliché. Gistflessen lijken namelijk door hun populariteit in allerlei kleurschakeringen en nieuw gefabriceerd op iedere hoek van de straat verkrijgbaar. Op Marktplaats worden er echter ook grote vintage gistflessen aangeboden voor een euro of 20 tot 30. (Meer betalen mag natuurlijk altijd, dan zal vooral de verkoper je dankbaar zijn.)

Flessengroen

Het keerpunt tussen mij en de gistfles kwam volgens mij toen ik zag hoe mooi dat flessengroen het eigenlijk doet in een interieur. Je hoeft niet eens per se iets in de fles te zetten, ik vind hem zonder bloemen ook al erg mooi. Zet meerdere grote flessen bij elkaar, bijvoorbeeld op de vensterbank (als je gezegend bent met een ruim bemeten vensterbank). Het licht kan er dan zo mooi doorheen schijnen. Of zet er één op de eettafel, zoals ik deed, met of zonder een paar mooie bloemen of takken erin. En je kan natuurlijk ook, als het ontploffingsverhaal je niet heeft afgeschrikt, een wijnmaakhobby beginnen!

Lees verder onder de advertentie

Over Marlous van Oh Marie

Marlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.be/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, dé tegendraadse blog voor de creatieve geest. Op haar blog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder