Dutch Design Week 2019: dit wil je niet missen

Aanstaande zaterdag (19 oktober) begint de Dutch Design Week in Eindhoven weer! Designliefhebbend binnen- én buitenland trekt dan richting de lichtstad. Eindhoven heeft zijn bijnaam overigens niét te danken aan Philips, maar aan de luciferindustrie die hier wereldwijd ‘licht’ exporteerde naar het buitenland – weer een fabeltje de wereld uit. Designexperts Max en Guido van StudentDesign laten hun ‘designlicht’ schijnen over wat je gezien móet hebben.

Dutch Design Week 2019 | vtwonen blog StudentDesign | Sjoerd Eickmans
Fotografie Sjoerd Eickmans
Dutch Design Week 2019 | vtwonen blog StudentDesign | Maartje Diepstraten by Barts Boekje
Fotografie Maartje Diepstraten by Barts Boekje
Dutch Design Week 2019 | vtwonen blog StudentDesign | Maartje Diepstraten by Barts Boekje
Fotografie Maartje Diepstraten by Barts Boekje

Designdistricten

Als je met het openbaar vervoer richting Eindhoven trekt, krijg je in het eerste weekend (19 en 20 oktober) te maken met bussen die rijden tussen Den Bosch/Tilburg en Eindhoven. Geen zorgen, de bussen zijn reuze snel en geven je het gevoel dat je op schoolreisje gaat.

Aldaar aangekomen is het handig om te weten dat Eindhoven bestaat uit vijf ‘dorpen’ die decennia geleden aan elkaar zijn vervlochten tot één grote stad. De designevenementen zijn wijdverspreid en de organisatie heeft daar iets op gevonden: gratis taxi’s! Die helpen je droog – in de regenachtige oktobermaand geen overbodige luxe – te verplaatsen tussen de verschillende districten.

Dutch Design Week 2019 | vtwonen blog StudentDesign | Fotografie Bart van Overbeeke rechten aan BrabantBrandBox
Fotografie Bart van Overbeeke rechten aan BrabantBrandBox

Strijp S

Een plek die je absoluut niet mag overslaan is Strijp S – in en rondom voormalig fabrieksterrein van Philips. Jaarlijks bevindt zich op het plein een indrukwekkende installatie, dit jaar het BioBaseCamp, een project dat een enorme stellage van het bouwen met bomen toont – om de CO2-uitstoot te verminderen bij nieuwe (bouw)projecten. In het naastgelegen Klokgebouw zijn de nieuwste (technologische) snufjes te vinden van bijvoorbeeld de TU Delft en vind je een aantal grote merken, zoals Ahrend, terug. Een tip van ons: meld je aan voor een (gratis) trendtour. Dan leer je niet alleen (nog) méér over een aantal bijzondere projecten, maar er wordt ook een toekomstbeeld geschetst, waarna jij tijdens een avondje uit kan opscheppen dat je ‘helemaal bij’ bent als het aankomt op de trends.

Naast het Klokgebouw bevindt zich het Veemgebouw, waar jaarlijks de designprijzen worden uitgereikt – een veelzijdige presentatie waar de beste duurzame materialen, fietsen en verlichting naast elkaar gepresenteerd worden. Onder de genomineerden: kleden vervaardigd van gerecyclede Adidas sneakers (Simone Post), grafisch vuurwerk voor Lowlands (Hansje van Halem) en architectonische hoogstandjes zoals de nieuwe LocHal in Tilburg (een oude spoorhal die nu dienst doet als bibliotheek). Voor een korte (design)pauze kan je de lekkerste gerechten verorberen in een foodhall-setting bij Vershal het Veem.

Dutch Design Week 2019 | vtwonen blog StudentDesign | Stijn Bollaert
Fotografie Bollaert

Dutch Design Week 2019 | vtwonen blog StudentDesign | Ronald Smits
Fotografie Ronald Smits

Centrum

In het midden van Eindhoven vind je veel designwerk. Zo kan je voor de nieuwste fashion – met dit jaar het thema ‘the end is near’ – terecht bij Modebelofte in het Warehouse of Innovation (de V&D). Of breng een bezoek aan de Kazerne of het TAC voor veel social design waaronder een tentoonstelling uit Hong Kong over dementie. Ook kun je terécht bij VDMA waar je een project vindt van Dave Hakkens: Precious Plastic. Dave en zijn team bedachten een 3D-print machine, eentje die je waar ook ter wereld zelf in elkaar kan zetten. Zo kan je lokaal (in bijvoorbeeld Bolivia) van gebruikt plastic relatief eenvoudig weer nieuwe prachtige producten maken. Dutch Invertuals, een telkens veranderend collectief designers, ontwerpt bij het centraal station voor het tienjarig jubileum vanuit eenzelfde startpunt: een cirkel. Dat klinkt allicht simpel, maar de ‘cirkelvormige’ resultaten zijn verbluffend en wonderschoon!

Dutch Design Week 2019 | vtwonen blog StudentDesign | Max Kneefel
Fotografie Max Kneefel

Ontwerpers van de toekomst: Campina

Een bezoek aan de Design Academy Eindhoven kan natuurlijk niet ontbreken – veel Dutch Designers deden de Eindhovense academie aan; van Maarten Baas tot Piet Hein Eek. Bij een bezoek word je dan ook overspoeld met de meest waanzinnige ontwerpen van de ontwerpers van de toekomst. Van oudsher vond de zogeheten ‘Graduation Show’ altijd in het centraal gelegen schoolgebouw de Witte Dame plaats, maar het event is sinds vorig jaar verplaatst naar de voormalige Campina fabriek – dat al een bezoekje op zich waard is.

Dutch Design Week 2019 | vtwonen blog StudentDesign | Sjoerd Eickmans
Fotografie Sjoerd Eickmans

Dutch Design Week 2019 | vtwonen blog StudentDesign | Pierre Castignola
Fotografie Pierre Castignola
Dutch Design Week 2019 | vtwonen blog StudentDesign | Angeline Swinkels
Fotografie Angeline Swinkels

Afsluiter: Sectie C

Sluit je bezoek aan de Dutch Design Week feestelijk af bij Sectie C – een broedplaats van kleine ateliers en werkplaatsen die de deuren openen en waar ambacht hoog staat aangeschreven. ’s Avonds verspreiden vuurkorven warmte en licht over het terrein en kun je onder het genot van drankjes luisteren naar sprekers tijdens onder meer de YA! expositie, waar je meegenomen wordt in het leven van een designer. Verder is er ook ruimte voor nieuwe manieren van wonen, zoals in een tiny house van bijvoorbeeld het Wikkelhouse, dat kartonnen (duurzame) huizen maakt!

Mocht je overdag Sectie C aandoen dan vergeef je het jezelf nooit als je niet geproefd hebt van de meest kunstige en kleurrijke creaties van Jasper, de ‘Creative Chef’(€ 30 voor een driegangenmenu). Wil je de dag erop weer genieten van allerlei design (en eten), dan kun je ook terecht bij Atelier Diner van Eylien Lommen. Zij serveert lunch & diner voor het jaar 2050 – spannend wat tegen die tijd op de menukaart staat – een voorproefje dus!

vtwonen blog StudentDesign | Fotografie Eindhoven City
Fotografie Eindhoven City

Max en Guido nemen je mee

Hou Instagram in de gaten, de komende dagen delen Max en Guido hun indrukken vanop de Dutch Design Week.

vtwonen blog StudentDesign | Maartje Diepstraten by Barts Boekje
Fotografie Maartje Diepstraten by Barts Boekje
vtwonen blog StudentDesign | Maartje Diepstraten by Barts Boekje
Fotografie Maartje Diepstraten by Barts Boekje

StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.be laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Neem een kijkje op hun Instagram of website!

Tekst StudentDesign | Fotografie, zie beelden

nog meer: bloggers