Wat de sfeer van je slaapkamer doet voor je nachtrust

beeld vtwonen Beeld

Hoe zit het met jouw nachtrust? Ik zal je eerlijk vertellen: die van mij is niet altijd even stabiel. Ik heb me daarom verdiept in hoe een fijne slaapomgeving mijn nachtrust kan verbeteren. Wat doet een bepaalde kleur of sfeer met de kwaliteit van je slaap? Ik zocht het voor je uit. [in samenwerking met Swiss Sense]

Lees verder onder de advertentie

Voldoende slaap

Gemiddeld heeft een mens tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht nodig. Toch geldt dit lang niet voor iedereen; hoeveel slaap je precies nodig hebt verschilt echt per persoon. Wil je weten wat jouw persoonlijke slaapbehoefte is? Meet dan gedurende twee weken het aantal uren dat je slaapt per nacht. Doe dit wel in een periode waarin je geen tot weinig verplichtingen hebt, bijvoorbeeld tijdens je vakantie. Ook goed om te weten: de eerste uren die je slaapt zijn het meest waardevol omdat je dan het diepst slaapt en je lichaam het beste herstelt.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Een fijne slaapomgeving

Wat ik persoonlijk erg belangrijk vind is de sfeer in mijn slaapkamer. Een fijne slaapomgeving zorgt logischerwijs ook voor een betere nachtrust. Het begint natuurlijk bij een goed bed waarbij het matras en het hoofdkussen de hoofdrol spelen.Wanneer je eenmaal hebt geïnvesteerd in een goede boxspring, wil je echt niets anders meer. Ik spreek uit ervaring! Hier vind je voor het kiezen van de juiste boxspring. Daarnaast creëer je een fijne slaapomgeving door lekker beddengoed, voldoende ventilatie, geen verwarming aan ’s nachts en het zoveel mogelijk elimineren van licht en geluid. Zelf ben ik gek op beddengoed in linnen, het is luchtig en voelt heerlijk aan op je huid. En die kreukels? Die mogen er zijn, linnen beddengoed hoeft helemaal niet strak gestreken te zijn. De kreukels geven juist een natuurlijk en stoer effect. En wat betreft verlichting: kies voor zacht en warm licht in de slaapkamer. Lampen met een lage wattage, een kap of een dimmer zijn hierbij ideaal.

Kleur in de slaapkamer

Welke kleuren je in de slaapkamer gebruikt is natuurlijk ook heel bepalend voor de sfeer. Alles wit want dat zorgt voor rust? Daar is niets aan gelogen. Toch hoeft het echt niet te betekenen dat kleur in de slaapkamer zorgt voor een onrustige sfeer. Ik voel me juist erg prettig bij veel kleur in mijn slaapkamer. Voor mij is het belangrijk dat de kleuren in mijn slaapkamer warmte en geborgenheid uitstralen. Daarom koos ik eerder voor oker en nu voor warme aardetinten. Waar het uiteindelijk om draait is dat je kiest voor kleuren die jou persoonlijk een goed gevoel geven. Of ze je nu rust, warmte, veiligheid of juist energie geven. In deze blogpost in samenwerking met Swiss Sense liet ik al zien wat warme en koude kleuren doen met een slaapkamer.

Scherm uit

Voordat je gaat slapen nog even scrollen door social media, tv kijken of een spelletje doen op je tablet? We doen het allemaal weleens of misschien wel elke avond. Toch is het zoveel slimmer om een uur voordat je gaat slapen alle schermen uit te doen. Zo krijgt jouw brein de tijd om bij te komen van alle indrukken – en dit merk je uiteindelijk ook in jouw nachtrust. Het is veel beter om voor het slapen eerst nog een half uurtje te lezen bijvoorbeeld. Sinds kort probeer ik dit zelf ook toe te passen. Ik ga op tijd naar bed met een kop thee en een boek, soms steek ik er een kaarsje bij aan. Ook het eerste uur van je dag kun je beter doorbrengen zonder schermen. Geef jezelf de rust om op te starten zonder direct een grote hoeveelheid aan indrukken binnen te krijgen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Een dagboek bijhouden

Ben je eenpiekeraar? Schrijf je gedachten en zorgen van je af in een dagboek (ofnotitieboekje), zo maak je je hoofd leeg en kun je makkelijker inslapen. Ook inde ochtend is het fijn om je gedachten, dromen of plannen van je af teschrijven. Een fijne manier om bewust stil te staan bij de dag en bij jezelf.

Sweet dreams!

Lees verder onder de advertentie

Bron: Test en fotografie: Marij Hessel