bloggersFloors moestuin

Tover jouw stukje gras om tot moestuin

 
beeld vtwonen
 
Leestijd 3 minuten

Van iedere achtertuin kun je een moestuin maken, maar iedere achtertuin is anders. Mijn moestuin begon ik tussen de bomen in het bos. De bodem was helemaal bedekt met een laag klimop van zo'n 30 cm hoog, wat er inmiddels al een jaar of 20 lag. Je kunt je vast inbeelden hoe diep deze wortels dan in de grond zitten. Het heeft dan ook veel tijd gekost om alles weg te halen.

Het jaar erna heb ik de moestuin nog een stuk groter gemaakt door een stuk grasveld te gebruiken. Gras is wat minder moeilijk om een moestuin van te maken. De meeste tuinen zullen dan ook van grasveld tot moestuin omgetoverd worden. Ik laat je hieronder zien hoe ik dat deed.

Dit heb je nodig

Je gaat van start, maar wat heb je eigenlijk nodig?

Lees verder onder de advertentie
  • Touw

  • Een goede schep en schop

  • Een hakbijl – voor eventuele grote wortels

  • Een goede kruiwagen

  • Handschoenen

  • Laarzen

  • Geduld

First things first

Voordat je zomaar begint met afgraven, is het goed om te bedenken hoe groot jij je moestuin wilt hebben. Is dit 10 m2 of juist 80 m2? Zet dan de vorm van jouw moestuin uit door middel van stokken of een touw. Zo kun je goed zien of je rondom voldoende looppad overhoudt of juist de grootte wel goed genoeg vindt. Te weinig uitgraven is minder erg dan te veel natuurlijk. Bekijk dus van tevoren goed wat je allemaal weg wilt halen.

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

Van gras naar kale vlakte

Begin het eerste rijtje met het verwijderen van de bovenste laag gras, waar ook de wortels bij zitten. Deze laag is ongeveer een 8 tot 10 cm dik en heet een grasplag. Deze plag leg je op z'n kop (met de graskant naar beneden) naast de rij neer waar je bent begonnen met graven (zie foto's). Bekijk goed wat jouw grondsamenstelling is. Is dat net zoals bij mij veel zand, dan is het verstandig om zeker 2 volle scheppen uit de geul te verwijderen, en af te voeren met de kruiwagen. Dit alles herhaal je tot je de eerste rij klaar hebt.

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Compost

Start dan aan de tweede rij. De plag waar je dan mee begint, gooi je dit keer met de graspollen naar beneden in de geul die je ervoor gegraven hebt. Het is zonde om deze grasplaggen weg te gooien, want het zet zich namelijk om tot een soort compost en is later weer een goede voeding voor de bodem. Herhaal dit tot je bij de allerlaatste rij aangekomen bent. Dan merk je dat je geen plag meer hebt om af te graven en in de geul te gooien. Neem dan de plaggen van de eerste rij en zo maak je alles netjes dicht. Ik heb, samen met mijn vriend, 6 dagen gedaan over ca. 40 m2. We waren ongeveer 4 uur per dag bezig. Neem er dus even de tijd voor.

beeld vtwonen

Voedingsbodem

Nadat je flink wat grond hebt afgevoerd is het verstandig er wat voedzame grond aan toe te voegen. Het voordeel is dat je dit maar één keer hoeft te doen. Het jaar erna hoef je enkel nog wat voeding aan de grond toe te voegen, zoals compost. De soort grond die je er in het eerste jaar aan toevoegt, is afhankelijk van de samenstelling van jouw grond. Een basis van tuinaarde en compost doet al wonderen en zorgt ervoor dat de grond luchtig en voedzaam is voor het eerste jaar.

Lees verder onder de advertentie

Over Floors Moestuin

Floor heeft een passie voor moestuinieren. Twee keer per maand neemt ze je mee haar moestuin in, waar ze groente en fruit kweekt. Ze deelt handige tips en laat je zien hoe makkelijk het is om in je eigen achtertuin een moestuin te starten. Wat is er fijner dan supervers koken met eigen groenten uit de tuin? Je kunt haar ook volgen op haar eigen blog Floors Moestuin voor nog veel meer inspiratie, recepten, tips en leuke verhalen.

Bron: tekst en fotografie Floor Korte