Wabi-sabi aquarels van Iya Gallery

Instagram is de perfecte plek om je inspiratie een boost te geven, maar het allerleukste is dat je de mogelijkheid krijgt om te connecteren met creatievelingen van over de hele wereld. Zo botste ik enkele jaren geleden op het wondermooie profiel van Emilie Van Camp. In de lijn van haar minimalistische landschapsfotografie richtte ze ‘Iya Gallery’ op, waar ze prachtige prints aanbiedt van haar Japans geïnspireerde aquarels.

Uitgepuurde schoonheid

Emilie werd geboren in België, maar volgde de liefde en woont intussen al 8 jaar in de UK, eerst in de Schotse Highlands, en momenteel gesetteld in Londen. Haar werk evolueerde de afgelopen jaren van fotografie naar schilderkunst. Natuur, landschap, water, lucht, … vormen een rode draad doorheen haar werk. Gaande van uitgepuurde Schotse sneeuwlandschappen tot minimalistische Londense stadsbeelden. Wanneer ze naar Japan reist, lijkt het alsof het land en de Japanse cultuur haar niet meer loslaten. “Voor mij is Japan schoonheid, respect, precisie, zuiverheid, toewijding, … Het voelt als thuis.” Naast prachtige en sfeervolle reisbeelden, levert deze reis haar de inspiratie voor haar nieuwe reeks waterverfschilderingen.

Zo begon ze begin 2017 te experimenteren met aquarel en lanceerde haar online winkel, IyaGallery, minder dan een jaar later. Tegenwoordig heeft haar prachtig minimalistisch, abstract werk fans over de hele wereld en verschijnt ze regelmatig in stijlvolle huizen op blogs en Instagram.

Wabi-Sabi

Puur, minimalistisch en poëtisch, zo kan je haar aquarels best omschrijven. De essentie van haar werk is sterk geïnspireerd door twee van de belangrijkste kenmerken van de Japanse wabi-sabi-esthetiek: kanso, wat eenvoud betekent, en seijaku, wat rust betekent. De expressieve penseelstreken en rustgevende tinten grijs en blauw spreken voor mij over rivieren en bergtoppen, maar ik weet zeker dat iedereen die ernaar kijkt, er iets anders zal in zien.

Ik haalde twee mooie prints in huis, die een bijzonder plekje kregen in m’n appartement! Ze passen perfect in m’n witte en eenvoudige interieur, en de persoonlijke connectie met Emilie maakt het extra waardevol.

Ga naar Iya Gallery om meer van Emilie’s prachtige werk te zien en blader ook eens door haar Etsy-winkel. Prijzen starten vanaf 17,73 euro. Je kan haar ook volgen op Instagram via @emilievancamp.

Over Dorothee van The Fresh Light

Creatieve duizendpoot Dorothee Dubois is architecte, fotografe en styliste. Ze houdt ervan om het internet af te schuimen naar leuke webshops, en op vlooienmarktjes op zoek te gaan naar originele en unieke stukken. Op haar blog The Fresh Light inspireert ze je met haar prachtige foto’s, gekenmerkt door een minimalistische en frisse stijl. Met passie combineert ze objecten tot uitgepuurde settings voor productshots en foodpics. Voor vtwonen gaat ze op zoek naar de mooiste woonaccessoires.

Tekst en fotografie: Dorothee Dubois

nog meer: bloggers