Japanse lentepracht dicht bij huis

Wat is er mooier dan de eerste lentebloesems die de start van lente aankondigen? April is dé maand van de kersenbloesem. De ‘sakura’ of kersenbloesem wordt in Japan uitvoerig gevierd en staat er symbool voor het leven: mooi maar vergankelijk. Door heel Japan trekken mensen er rond deze tijd op uit om te picknicken onder de sierkers. Maar je hoeft het niet zo ver te zoeken. Ook dichter bij huis kan je genieten van de lentepracht.

Japanse Tuin

Iets buiten het centrum van Hasselt bevindt zich de ‘Japanse Tuin’. Het is met een oppervlakte van 2,5 hectare de grootste Japanse tuin in Europa. De tuin is het resultaat van de vriendschapsband die Hasselt met de stad Itami onderhoudt. In 1992 werd het park, een ontwerp van Inoue Takuyuki, ingehuldigd. Momenteel staan de kerselaars er volop in bloei, een uitzicht wat je echt niet mag missen. De sierkers bloeit heel erg kort en wordt in Japan gezien als symbool voor de vergankelijkheid van schoonheid.

De hele maand april organiseert de Japanse Tuin events, zoals workshops, tai-chi initiaties, rondleidingen, maar je kan er ook gewoon tot rust te komen tussen de kersenbloesems, gaan wandelen of picknicken.

Thee-ceremonie

Als je je helemaal wil onderdompelen in de Japanse cultuur kan je er op zondag 14 april een traditionele theedemonstratie bijwonen. Een wonderlijk ritueel dat kunst en traditie verenigt. Theemeester Staf Daems legt de principes van de thee-ceremonie uit en voert vervolgens zelf een demonstratie uit. Op het einde kun je zelf van een heerlijk kopje matcha-thee genieten, uitkijkend over het prachtige sakura-decor.

Over Dorothee van The Fresh Light

Creatieve duizendpoot Dorothee Dubois is architecte, fotografe en styliste. Ze houdt ervan om het internet af te schuimen naar leuke webshops en op vlooienmarktjes op zoek te gaan naar originele en unieke stukken. Op haar blog The Fresh Light inspireert ze je met haar prachtige foto’s, gekenmerkt door een minimalistische en frisse stijl. Met passie combineert ze objecten tot uitgepuurde settings voor productshots en foodpics. Voor vtwonen gaat ze op zoek naar de mooiste woonaccessoires.

Meer info via visithasselt.be of JapanseTuinHasseltBE/

Tekst en fotografie: Dorothee Dubois (www.thefreshlight.com) | Foto’s uit het boek ‘But First Tea’ van Jessica Van Humbeeck, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts.

nog meer: bloggers