Stylen met droogbloemen, zo doe je dat
Het hele jaar genieten van de bloemen uit je tuin? Dat kan door ze te drogen. Tuinblogger Kristel Engelen laat in dit blog zien hoe je kunt stylen met droogbloemen.
Droogbloemen 2.0
Never nooit dat ik meega met déze trend, riep ik twee jaar geleden iets te hard toen ik de eerste droogbloemen op zag duiken. Want waar ik de hangplanten, geraniums én zitkuil uit het jarenzeventiginterieur (en -exterieur) al in mijn hart had gesloten, kreeg ik bij droogbloemen toch een flashback naar grootmoeders ietwat stoffige interieur. Maar dat was allemaal vóórdat ik de verfijnde versie van het droogboeket had gezien. Hierbij werden knisperende bloemen onder een stolp of fles gecombineerd tot perfecte miniboeketjes. Of zoals Rachelle van Huiswaarts dat doet: elke bloem een eigen podium geven. Achter glas, onder een stop of tegen de muur, het kan allemaal, droogbloemen hebben immers geen verzorging nodig.
Pluktijd begint in mei
Na IJsheiligen, half mei, is de kans op nachtvorst bijna ondenkbaar. Dit is hét moment om de tuin in de gaten te houden, want één voor één schieten de vaste planten in bloei. Wees vooral niet bang om te plukken, want voor de meeste planten is het plukken juist een impuls om meer bloemen aan te gaan maken. Bovendien heb je op deze manier veel langer plezier van bloemen die in je tuin slechts een aantal weken bloeien. Eenmaal gedroogd raken ze niet meer uitgebloeid. Probeer vooral verschillende bloemen te drogen: zie je ze tijdens het droogproces langzaam wegkwijnen, dan valt er volgende maand wel weer wat anders te plukken.
Welke bloemen kun je drogen?
In feite kun je alle bloemen drogen, alleen zullen ze niet allemaal even mooi blijven. Witte bloemen zijn zelden een succes, die worden namelijk bruin tijdens het droogproces. Rozen, hortensia’s, lavendel en grassenpluimen doen het altijd goed. Ook mooi zijn de bloemen die Rachelle achter glas bewaart: rhodante (roze bloemetjes), lagurus ovatus (een eenjarige grassoort met pluimen als konijnenstraatjes, erg leuk!), Nigella, lavendel, distel en een Allium-achtige. Heb je zoveel moois niet in je eigen tuin staan, dan kun je natuurlijk ook bloemen uit een boeket drogen. Of een pluktuin bezoeken waar je zelf bloemen uit kunt plukken en per stengel afrekent.
Maak een bloemenslinger
Het laten drogen is al een feest op zich. Zo droog je bloemen: je hangt de bloemen ondersteboven aan een lange slinger op, bijvoorbeeld in bosjes per soort bij elkaar. Op deze manier kun je steeds wat bloemen toevoegen en de gedroogde bloemen weghalen wanneer ze ‘klaar’ zijn. Idealiter kies je voor een donkere plek, zo blijft de originele kleur van de bloemen het best behouden. Het duurt een paar weken voordat de bloemen helemaal gedroogd zijn. Wanneer ze knisperen, zijn ze klaar om in je interieur te verwerken.
“Bloemen drogen is een feest.”
Muurbloempjes
De droogbloemen vormen samen met de denimblauwe kleur vande muur een kloppend geheel. Aan de muur vast getapet zijn: tarwearen,gedroogde Papaver, Lagurus ovatus, Nigella en gedroogde berenklauw. Die laatste vindje met name langs in de bosrand en langs slootkanten. Pluk hem pas in deherfst, als de stengels zijn ingedroogd, anders kun je er lelijke brandwondenaan over houden.
Kristel Engelen
Beukennootjes rapen en sprinkhanen vangen in het hoge gras; de liefde voor groen zat er al vroeg in bij Kristel Engelen. Voor haar werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights deelt met vtwonen lezers. Ook thuis experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken en snijbloemen (en kinderknutsels). Meer lezen over de tuin? Hier vind je alle blogs van Kristel.
Bron: Tekst Kristel Engelen | Fotografie Rachelle Colman van Huiswaarts