Start to brushlettering: het verschil tussen fineliners en brushstiften

Handletteren is veel meer dan schrijven met een stiftje, het gamma aan verschillende soorten pennen werd de laatste jaren alleen groter. Velen kennen het verschil niet tussen fineliners en brushstiften. Wat doen die pennen juist, en wanneer gebruik je wat? Ik zet alles op een rijtje wat betreft brushlettering. Zo kan je binnenkort zelf aan de slag! 

Penseelstiften

Brushpennen, je heb hebt ze in alle vormen en maten, maar nog het meest in verschillende kleuren. Eigenlijk zijn het stiften met de punt van een penseel. Ieder merk heeft zowat zijn eigen kenmerken. De Ecoline brushpennen zijn geschikt om erg groot te werken en hebben een grote stevige punt, de pennen van Kuretake of Edding zijn er dan weer voor het fijnere werk.

Dikke en dunne lijnen

Bij brushlettering geldt dezelfde regel als bij het handletteren. Een lijn omlaag wordt een dikke lijn, een lijn omhoog een dunne lijn. En laat die brushpennen daar nu net zo geschikt voor zijn. Na wat bibberen en een goede portie geduld heb je het helemaal in de hand.

Oefenen, oefenen, oefenen, je moet deze periode gewoon even door voor je aan de letters begint! Het grootste voordeel: je moet geen vlakken meer gaan inkleuren, zodra je een lijn naar beneden hebt gezet met je brushpen is die meteen klaar.

Als het over brushlettering gaat moet je trouwens even Carla Kamphuis in de gaten houden. Deze queen van het brushletteren heeft tal van boeken geschreven met hippe tips en tricks!

Tip

Begin met korte woorden. De uitdaging om meteen “studentenuitwisselingsprogramma” op je blad te toveren is misschien nét iets te overdreven. Denk aan een leuk woord of een korte quote zoals : “Oh happy day”, “stay calm”, “keep smiling”, “born to be loved” etc, … .

Afwerking

Nadat je de quote met brushpen op papier hebt getoverd kan je overgaan tot de afwerking. Gebruik de fineliners om je letters te omlijnen, dit mag best ruw zijn, mooi tussen de lijntjes blijven is hier niet noodzakelijk. Vervolgens gebruik ik mijn witte Gelly Rolls om een kleine touch aan te brengen in het kleurvlak. Hier kies ik voor puntjes.

Laat je quote deel uitmaken van je interieur, hang hem aan je prikbord of op de ijskast, het geeft je woning meteen een speels en jong karakter!

Over Cynthia van Studio Vertess

Fotografe by day, handlettering queen by night. Cynthia Vertessen van Studio Vertess volgde een opleiding Beeldende Kunsten en behaalde een master in de televisieregie en audiovisuele kunsten. Dat er een creatief brein verscholen zit in Cynthia hoeven we je dus niet te vertellen. Op haar website vind je een groot aanbod aan workshops terug. Voor vtwonen schrijft ze over de leukste handlettering-creaties en hoe jij daar zelf mee aan de slag kan.

Tekst en foto’s: Cynthia Vertessen

nog meer: bloggers