Ho ho handlettering voor de feestdagen

Haal je kerstspullen en de dennenboom maar boven, want de meest gezellige periode van het jaar komt er weer aan. En wie houdt er nu niet van zelfgemaakte kerstkaartjes, cadeaulabels en kerstballen die je all the way kan versieren? Cynthia van Studio Vertess is al helemaal in kerstsfeer en schreef deze blogpost mét toeters en bellen.

Cadeaulabels

Voor de cadeaulabels is het belangrijk dat je kijkt naar de papiersoort die je gebruikt. Ga minimum voor 275 gram papier, zo voorkom je dat de pen gaat doordrukken op de achterzijde. Zoek een kleurrijk lintje uit om je label te bevestigen aan je geschenk (tip: match deze met de kleuren van je fineliner of met je cadeaupapier!). Welke boodschap wil je brengen? Probeer eens iets anders dan “fijne kerst” denk maar aan: no peeking, cheers, let’s party, handmade, open mij, een knuffel of ho ho ho!

Ga voor een afwisseling in lijndiktes en minimum 275 mm

gram papier

Studio Vertess - blogpost - handlettering feestdagen

Ik kies er steeds voor mijn ontwerp eerst in potlood neer te pennen, dat geeft wat meer gemoedsrust en houdt de stress van perfectie wat op de achtergrond. Ga voor afwisseling in lijndiktes, dat kan je makkelijk verkrijgen door een dikke en een dunne fineliner te gebruiken, bijvoorbeeld een combinatie van 01 en 05.

Kerstkaarten

We zeggen het wel vaker: “dit jaar maak ik mijn kerstkaartjes zelf!” Als jij dit jaar beslist om er eens écht voor te gaan, geef ik jou graag wat extra tips! Focus op je kerstwens en vul op met enkele simpele tekeningen. Je hoeft heus geen kudde rendieren op je blad te toveren of er een aquarel van te maken. Als handettering artist ligt bij mij de nadruk steeds op het schrijven van de woorden. Te veel tekeningen vind ik vaak snel kitch worden, tenzij je het echt goed kan. Dan ga je beter all the way! Om je op weg te helpen kan je hier mijn eigen voorbeeld downloaden.

Kerstballen

Ik had mezelf voorgenomen om dit jaar een boodschap op mijn kerstballen te schrijven. Easy peasy, zo een beetje handetteren. Maar al snel kwam ik enkele obstakels tegen. Die mooie blinkende glazen bollen zijn toch zo knap, tot je er met potlood op wil schrijven. Het zijn dus de matte kerstballen die je moet hebben!

Daarna deed ik onderzoek naar tal van pennen om op de matte kerstbal te gebruiken. De brushpen van edding is super leuk om mee te stempelen! Laat de creatie daarna 24 uur drogen op een glas, zo kan die niet gaan rollen en komt de bal niet in contact met een ander oppervlak.

Ondertussen heb ik me ook een reeks porselein stiften met leuke kleurtjes aangeschaft. Toen ik deze aanbracht, vond ik de inkt nogal dun en doorzichtig. Meerdere lagen aanbrengen was dus noodzakelijk. Na veel testen vond ik uiteindelijk mijn ultieme favoriet, de Sharpie pen! Deze volle en dekkende lijn was het resultaat waar ik naar op zoek was. Laat die feestdagen en gezelligheid maar komen. Mijn boom is er klaar voor!

Over Cynthia van Studio Vertess

Fotografe by day, handlettering queen by night. Cynthia Vertessen van Studio Vertess volgde een opleiding Beeldende Kunsten en behaalde een master in de televisieregie en audiovisuele kunsten. Dat er een creatief brein verscholen zit in Cynthia hoeven we je dus niet te vertellen. Op haar website vind je een groot aanbod aan workshops terug. Voor vtwonen schrijft ze over de leukste handlettering-creaties en hoe jij daar zelf mee aan de slag kan.

Tekst en foto’s: Cynthia Vertessen

nog meer: bloggers