Doodle art met een streepje herfst

De herfst is ondertussen officieel van start gegaan. Rondom ons zien we prachtige gekleurde bomen, we kunnen eindelijk die gezellige truien opnieuw dragen en zijn klaar voor lange boswandelingen bij die laatste streepjes zon. Niets beter om je te laten inspireren door al het moois dat er rondom je te zien is.

Doodle? Wat is dat juist?

Er is niets leuker dan die druilerige dag op te vullen met warme chocomelk en een creatieve noot. En die creatieve noot kan een doodle zijn bijvoorbeeld. Maar wat zijn die doodles nu juist? Doodelen komt van het werkwoord droedelen. Het is een manier van tekenen waarbij je gedachteloos je blad vult met patronen of kleine tekeningetjes, denk maar aan vierkantjes, bolletjes, bloemen, streepjes of pijltjes. Met de tijd is het geëvolueerd naar kleine en simpele tekeningetjes die iedereen kan maken. Gebruik gewoon je creativiteit, of kijk wat Pinterest voor leuks te bieden heeft.

Zoek hierin je eigen stijl: sommige mensen houden van ronde of sierlijke vormen, anderen geven dan weer de voorkeur aan geometrie. Hoe je het ook draait of keert, als je wil doodelen is “elke vorm van versieren” the way to go!

How to doodle

Gebruik je blad als canvas, ik bleef telkens enkele centimeters van de rand om zo een mooie compositie te creëren. Vervolgens is het makkelijk om te bepalen welke tekst je wil neerpennen. Eerst maak ik een schets in potlood, zo krijg je een overzicht van het totale werk voor alles vereeuwigd wordt met fineliners.

als je wil doodelen is “elke vorm van versieren” the way to go!

De doodles gebruik ik vooral om mijn tekst kracht bij te zetten en het geheel van een speelse touch binnen het thema te voorzien. Voor herfsttekeningen koos ik ervoor af te wisselen tussen fineliners van de dikte 1.0 en 0.3. Het zorgt ervoor dat je meer variatie creëert binnen je tekening dan wanneer je uitsluitend alles in dezelfde lijndikte afwerkt.

Variatie brengen met brushmarkers

Brushmarkers zijn super geschikt om een subtiele touch van kleur toe te voegen. Ik gebruik ze om een deel van de achtergrond in te kleuren. Je moet gewoon durven, voeg eens wat penstreken toe op je papier en zet er een leuke tekst bij! Je zal versteld staan van het resultaat.

Tips en tricks

  • Alles ziet er zo veel leuker leuker uit met stipjes, streepjes en krulletjes.
  • Zorg voor herhaling, je mag gerust die paddenstoel meer dan 1 keer tekenen.
  • Gebruik kleur en zorg voor afwisseling door het gebruik van dikke en dunne fineliners – geef extra aandacht aan kleine details, alles ziet er plots veel leuker uit.

Over Cynthia van Studio Vertess

Fotografe by day, handlettering queen by night. Cynthia Vertessen van Studio Vertess volgde een opleiding Beeldende Kunsten en behaalde een master in de televisieregie en audiovisuele kunsten. Dat er een creatief brein verscholen zit in Cynthia hoeven we je dus niet te vertellen. Op haar website vind je een groot aanbod aan workshops terug. Voor vtwonen schrijft ze over de leukste handlettering-creaties en hoe jij daar zelf mee aan de slag kan.

Tekst en foto’s: Cynthia Vertessen

nog meer: bloggers