Verbeelding en referenties in design

Voor het ontwerpen van een product komt het nodige kijken. Kleuren, vormen en materiaalgebruik worden hartstochtelijk afgewogen. Maar hoe goed het ontwerp ook in elkaar steekt uiteindelijk is het van belang wat iemand, jij, ervan vindt. Want als het jou niet aanspreekt, dan houdt het op.

vtwonen | studentdesign | blauwe fauteuil gestapelde kussens

Pasta design

Vandaag vertellen wij, Max & Guido van StudentDesign, daarom over een aantal ontwerpen die uitgaan van ‘referenties’. Denk aan een muzieknummer dat terug doet denken aan een oude liefde en de geur van verse pasta aan zomers in zonnig Italië. Nu we het daar tóch over hebben – Italië – het land van Toscaanse heuvels, azuurblauwe zeeën, Ciao Bella & nog één espresso dan. Gianmaria Della Ratta – afstudeerder van de DesignAcademy in Eindhoven – die we ook al spotten tijdens de afgelopen DutchDesignWeek, dook in zijn Italiaanse roots. Hoe clichématig ook, die pasta waaraan we eerder refereerden: dat is nou eenmaal op en top Italiaans. Althans, dat vinden wij – maar voor de Italianen betekent het tegelijkertijd ook een stagnering van hun cultuur; het eten van vroeger is het eten van nu. Gianmaria vraagt zich af: als pasta een symbool is van Italië, hoe kan design dan worden toegepast om er een nieuwe draai aan te geven. Zodoende combineert Gianmaria pasta met hedendaagse technologie, 3D printers. Dit resulteert in een aantal meubels, afgeleide van de extrusietechnieken voor pasta van weleer. Je herkent in zijn vrolijke ontwerpen onder meer Farfalle, Fusilli en Tagliatelle.

vtwonen | studentdesign | pasta meubels
vtwonen | studentdesign | pasta stoel

Meubels uit een sprookje

Soms staat een ontwerp ook een vrije interpretatie toe. Waar de pastameubelen direct te herleiden zijn naar de oorsprong van het idee is dat voor het ontwerp van Linnea Blæhr uit Aarhus, Denemarken niet het geval. We weten niet meer precies wanneer we bedachten waar het ons aan deed denken, tóch denken we dat het komt omdat we het ontwerp sprookjesachtig mooi vinden. Voeg de woord ‘sprookje’ samen met de opeenstapeling van kussens en je krijgt het volgende resultaat: Prinses op de Erwt. Voor de mensen die het zich niet meer heugen – een koningin zoekt een prinses voor haar zoon en verzint een list: wie na een nacht slapen op 20 matrassen voelt dat er een erwt onder haar bed ligt moet haast wel een prinses zijn. Een Deens sprookje van Hans Christian An-dersen en Linnea komt ook uit Denemarken, zou één en één in dit geval echt twee zijn? We zullen het nooit weten, maar het design bracht ons verwondering over de herkomst van de inspiratie – het deed ons een sprookje beleven en daarvoor zijn we Linnea dankbaar!

vtwonen | studentdesign | blauwe fauteuil gestapelde kussens
vtwonen | studentdesign | leren fauteuil met gestapelde kussens

Zeemansverlichting

We sluiten het artikel af met twee ontwerpen die veel gelijkenissen kennen: de lampen komen beide uit Scandinavië, spelen met het begrip beweging en hebben iets te maken met de zee. Kijk maar even goed, je kunt de inspiratie voor beiden misschien al herkennen! De Tension Lamp van Zweed Nick Ross wordt onder spanning gebracht door een strak gespannen koord, waardoor de lamp kromtrekt als een hengel als je beethebt (vis!). Wat dit ontwerp extra tof maakt is dat je deze lamp zelf onder spanning brengt nadat je de lamp uitpakt uit de doos. Daardoor is het veel gunstiger te verpakken als één langwerpig pakket, waarna je zelf dus de vorm van een hengel creëert. Vernuftig! Het andere ontwerp is ontworpen door de Deense Eva Fly. Haar lamp wiebelt als de getijden van de oceaan. Haar ‘reddingsboei’ deinst en valt door het verzwaarde element aan de onderkant niet om, geef hem een zwiep en het licht danst als een vuurtoren. Verstopt als cadeautje: de ‘bolhoeden’ zijn afkomstig van de favoriete jeugdserie van Eva, de broertjes Janssen, de detectives uit Kuifje. Dát sluit dan weer mooi aan bij de reddingsboei-lamp, die zoekend zijn licht schijnt over de woeste zee, als een detective die altijd op onderzoek is – mooie optelsom van inspiratie!

vtwonen | studentdesign | hengel lamp van Nick Ross
vtwonen | studentdesign | reddingsboei lamp van Eva Fly

StudentDesign

Guido & Max StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

nog meer: bloggers