Van prototype naar design bij jou thuis

De weg van ontwerpidee naar prototype naar een meubel dat in de winkel staat is voor een beginnend ontwerper vaak lang. Guido en Max van StudentDesign laten een aantal designprojecten zien die deze weg met succes aflegden.

vtwonen | blog StudentDesignvtwonen | blog StudentDesign Elliot Bastianon design voor in huis

Van idee naar winkelschap

Dagelijks krijgen we de vraag of de ontwerpen die op ons platform StudentDesign te zien zijn ook ergens te koop zijn. Jammer genoeg moeten we daar vaak negatief op antwoorden en dat is erg jammer! Of het nu gaat om stoelen, lampen, keramiek of koelkasten, wij zijn van mening dat veel van die ideeën een plekje in de wereld verdienen. Vandaag delen wij een aantal van de ontwerpconcepten die het wél geschopt hebben tot de winkelschappen.

vtwonen | blog StudentDesign design bij jou thuis
vtwonen | blog StudentDesign design bij jou thuis close up in de kast
vtwonen | blog StudentDesign design bij jou thuis close up van het systeem

Kast Paralelle

Wat als je architectuur vertaalt naar een meubel? Vanuit dit uitgangspunt ontwierp de Duitse ontwerper Lukas Schulz zijn kast Parallele. De kast heeft een geraamte van dwarsvloeren en wanden. Door de combinatie van eikenhout en het gepoedercoate rooster ontstaat er een stellage waarin de staalplaten, als verdiepingen, geplaatst kunnen worden. Je kunt zelf bepalen op welke hoogte je ze positioneert – zo ontstaat er een flexibel meubel dat voor ieder een unieke uitvoering kan zijn. Leuke toevoeging is ook dat de wanden gebruikt worden als draagconstructie (net zoals bij gebouwen). Hang er bijvoorbeeld een paraplu aan te drogen of speld er wat vakantiekiekjes aan vast.

vtwonen | blog StudentDesignvtwonen | blog StudentDesign slaapbank Umu Monewment
vtwonen | blog StudentDesignvtwonen | blog StudentDesign slaapbank Umu Monewment bed

Slaapbank Umu

Als vrienden komen dineren kent gezelligheid vaak geen tijd en tikt de klok behoorlijk door. Voor je het weet heeft iedereen iets te diep in het glaasje gekeken en om nu nog dat stuk naar huis te rijden is, 1, onverantwoord en, 2, zó ongezellig. De Deense Mette Caspersen en Oliver Ejlersen ontwierpen een ogenschijnlijk simpele zetel Umu, maar niets is minder waar. Binnen een minuut (zelfs als je gedronken hebt!) heb je het omgetoverd tot een comfortabel bed voor je gasten. Wij zouden er zeker weleens een nachtje (of nachtjes) op willen dromen. Het leuke bovendien aan het ontwerp is dat elk stuk, zowel als zetel of bed, een functie kent – die goede toepassing van multifunctionaliteit zie je vaker terug bij Scandinavisch ontwerp.

vtwonen | blog StudentDesignvtwonen | blog StudentDesign Elliot Bastianon banken
vtwonen | blog StudentDesignvtwonen | blog StudentDesign Elliot Bastianon geel stoel
vtwonen | blog StudentDesignvtwonen | blog StudentDesign Elliot Bastianon geel stoel close up design voor in huis

Zitmeubels Mochi

We sluiten af met een Australisch ontwerp van Elliot Bastianon. Uit zijn fascinatie voor contrasten komt het idee om een hard materiaal (essenhout) te combineren met een zacht materiaal (de stoffering). Elliot ontwierp uiteindelijk een stoel, die de naam Mochi kreeg, waarbij hij de belijning en repetitie als leidraad gebruikte. Door de toevoeging van het zachte zitvlak genest in de leuning gaat ons hart sneller kloppen: een sterk staaltje en prachtige samenkomst van materialen in zitmeubilair. De serie zitproducten kon Elliot later – toen zijn ontwerp opgenomen werd in de productcollectie van het designlabel DesignByThem – uitbreiden met een zetel en een flexwerkplek. Een designersdroom die uitkwam!

StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

Tekst StudentDesign | Fotografie StudentDesign

nog meer: bloggers