Design voor op je verlanglijstje

Sinterklaas en zijn pietengezelschap zijn weer in het land. Als je je verlanglijstje nog niet met wortel en al in je schoen gestopt hebt, laat je dan vooral inspireren door de cadeautips van Max en Guido van StudentDesign.

vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje

’t Heerlijk avondje is gekomen

Waar je vroeger dagenlang speelgoedgidsen doorbladerde op zoek naar cadeautjes is daar nu volwassen ‘speelgoed’ voor in de plaats gekomen: het jaarlijkse kookboek, een paar handschoenen en de chocoladeletter. Maar hé, als volwassene ben je niks anders dan een kind in een groot lijf. Reden genoeg dus om het dit jaar groots te vieren. In deze blog volop inspiratie voor een mooie pakjesavond. 

Rommel de bommel

Ontwerpster Katharina Bergmann uit buurland Duitsland kan zich kapot ergeren aan snoeren. Die worden altijd maar weggemoffeld in een hoekje en zijn enkel functioneel voor de stroomvoorziening. Als flatteus een woord zou zijn dat snoeren beschrijft, dan is daar Katharina die deze mening torpedeert – en wij geven haar groot gelijk. Dus wat nou als je het snoer integreert in het ontwerp, dan kan het écht iets bijdragen aan een design. Het snoer van deze hanglamp kan zodoende eenvoudig worden opgerold (als bij een diabolo) en zo hang je de lamp op de gewenste hoogte op. Hangt ie dan toch nog nét te laag, dan wentel je de lamp eenmaal om zijn as: klaar is kees!

vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Katharina Bergman lamp
vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Katharina Bergman lamp
vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Katharina Bergman
vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Katharina Bergman lamp

Wie zoet is, krijgt lekkers

En dan nog zo’n ontwerp waar je de kindervreugde in terugziet. Deze stoel is ontworpen door Max Simon uit New York en is geïnspireerd op, wie kent het nog, Meccano! Max dacht simpel: als je te groot geworden bent om met Meccano te spelen, dan ‘blaas’ je het toch gewoon op. En zo geschiedde. Alle onderdelen zijn vervijfvoudigd in schaal en als een bouwpakket kun je daarom de stoel eenvoudig in elkaar ‘puzzelen’. Ook de moeren zijn uitvergroot en in de toekomst is Max van plan meerdere stukken uit te brengen, waardoor je allerlei kleuren en onderdelen met elkaar kunt combineren. Wij denken meteen aan geel-roze tafels of blauw-rode bankstellen, snoepjes voor volwassenen!

vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Katharina Bergman stoel bouwpakket
vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Max Simon stoel bouwpakket close-up
vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Max Simon
vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Max Simon stoel hoek

Jongens, heb je ’t al vernomen?

Is de ‘speelse’ inslag niet helemaal waar jij je een jaar lang zoet mee houdt, dan is het ontwerp van Tomi Laukanen uit Finland net iets voor jou. De meeste elektronica in ons huishouden oogt nogal kil en wegwijs word je ook niet van de oneindigheid aan knoppen op die apparaten. Het ontwerp Moody is daarom een simpele vervanging van je geluidsinstallatie, eentje die bovendien ontworpen is als deelgenoot van de omgeving. Het design is zo ontworpen dat meerdere soorten houtfineer mogelijk zijn (essen of berken bijvoorbeeld) en het wordt gecomplementeerd met textiel. Wij zien de toepassing van hout in elektronische apparaten nauwelijks terug, terwijl de aanblik van dit ontwerp júist huiselijk en warm aandoet. Laat die plaatjes op dit ontwerp maar draaien!

vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Tomi Laukkanen groene muziekspelers boxen bovenaanzicht
vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Tomi Laukkanen groene muziekspelers paarse achtergrond
vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Tomi Laukkanen
vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Tomi Laukkanen groene muziekspelers boxen close-up

Zachtjes gaan de paardenvoetjes

Speelgoedbeesten kennen we in allerlei kleuren, gedaantes en formaten – maar na een poos gaat de exotische tijger toch een tikkeltje vervelen en grijpt het kind weer naar de blokkendoos (tegenwoordig beter bekend als: een mobieltje). Benedikt Trojer uit Italië bedacht een vorm van ‘kruising’ tussen diersoorten. De modulaire houten dieren hebben elk een hoofd, romp en ledematen. Door magneten die bevestigd zijn aan de houten onderdelen zijn ze onderling los te koppelen en kun je vele verschillende dieren maken. Buiten het feit dat de puzzelbeesten helpen bij logisch nadenken en ze het ruimtelijk inzicht bijspijkeren van je kind is het ontwerp ook nog eens een inspiratiebron voor creativiteit.

vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Benedikt Trojer olifant hout
vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Benedikt Trojer dieren hout
vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Benedikt Trojer
vtwonen blog | blog StudentDesign design voor op je verlanglijstje Benedikt Trojer olifant hout speelgoed

StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.be laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

Tekst StudentDesign | Fotografie StudentDesign

nog meer: bloggers