StudentDesign over de liefde tussen design en muziek

Wat hebben design en muziek met elkaar gemeen en wat gebeurt er als je ze samenbrengt? Max en Guido van StudentDesign schallen vandaag een ode aan muziek over de spreekwoordelijke speakers door een podium te geven aan een bijzonder designkeyboard. Luister (lees!) je mee?

Verbindende noten

Muziek heeft de kracht ons te verbinden. We kunnen het koppelen aan verschillende gebeurtenissen en emoties. In mindere tijden biedt het steun (‘Tears in Heaven’) en vrolijke bijeenkomsten kunnen niet zonder (iedereen heeft wel een nummer waarop ze móéten dansen!). Muziek als metafoor voor het leven, wij kunnen in ieder geval niet zonder.

Prachtig keyboardontwerp

Dat geldt ook voor Valeria Lambrecht uit Duitsland. Naast haar voorliefde voor muziek houdt Valeria ook van design. Die twee passies komen terug in haar prachtige keyboardontwerp. Voordat we haar ontwerp bespreken nemen we eerst een korte duik in de muziekgeschiedenis van de piano. Rond 1700 werd de piano uitgevonden in Florence en vanaf toen ging het hard: inmiddels bevat ongeveer elk nummer wel een pianodeuntje. Hoezeer pianomuziek ook transformeerde – van Bach & Mozart tot Elton John & Adele – de piano zelf veranderde op het eerste gezicht nauwelijks. Totdat daar halverwege de vorige eeuw opeens het keyboard was: het verplaatsbare, elektrische en plastic equivalent van de piano. Ook het visuele ontwerp van het keyboard is vrijwel niet veranderd, waardoor je het bij een spelletje 30 Seconds erg makkelijk zou kunnen omschrijven.

Minimalistische wandkast of keyboard?

Valeria vroeg zich af waarom we continu ons interieur aanpassen, maar het keyboard nog steeds hetzelfde is. De oplossing is o-zo-simpel: geef het item een fris jasje. Haar herinterpretatie van het keyboard is vormgegeven met fijne koperen accenten en 88 eiken lamellen, hetzelfde aantal toetsen dat een piano heeft. Het keyboard hangt aan de muur, waardoor het in gesloten toestand lijkt op een minimalistische wandkast. Opengeklapt is het keyboard versimpeld en zijn de meeste toetsen weggelaten. Je kunt het keyboard koppelen aan je mobiele telefoon en via een app de instellingen aanpassen. Hartstikke slim en hélemaal van deze tijd!

Duurzame muziek

Het ontwerp is naast de prachtige esthetiek ook nog eens inhoudelijk verbeterd. Bij huidige keyboards worden componenten vaak zo geïnstalleerd dat reparatie lastig is, met gevolg dat het apparaat in zijn geheel moet worden weggegooid wanneer één onderdeel stuk is. Een inventief klipmechanisme zorgt ervoor dat het ontwerp van Valeria demontabel is, waardoor je de behuizing kunt behouden en reparaties kunt uitvoeren met losse onderdelen. Op dit keyboard een eind weg pingelen klinkt ons als muziek in de oren!

StudentDesign

Guido & Max StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

nog meer: bloggers