Thuiswerken in stijl: zo doe je dat volgens StudentDesign

Wanneer ‘Working nine to five’ uit de radio schalt, zingen wij luidkeels mee. Of het nummer van Dolly Parton tegenwoordig nog relevant is, is nog maar de vraag nu zoveel mensen flexwerken en hun eigen schema bepalen. Dat vragen Max & Guido van het platform StudentDesign zich af.

Elke werkplek een designtintje

Hoe en waar je ook werkt, je hebt altijd een aantal dingen nodig: een stoel, een tafel en stroomtoevoer voor je apparaten. Vandaag delen Max en Guido van StudentDesign een aantal ontwerpen die elke werkplek een design tintje geven.

Zittend in beweging

We beginnen met een Japans ontwerp van ontwerper Yasunori Morinaga die talloze uren zittend spendeert. Over de ergonomie van de meeste stoelen geen kwaad woord, maar tóch merkte hij dat hij iets miste na de zoveelste dag zittend doorgebracht te hebben. Voor zijn ‘Moove’ stoel – de naam spreekt boekdelen – bedacht Yasunori daarom een actievere bureaustoel. Door het zitvlak te splitsen kunnen beide onderdelen afzonderlijk van elkaar bewegen. Door te bewegen – al is het maar een beetje – activeer je (de emotionele kant van) de hersenen, die dit omzetten in energie en focus, waarmee je creativiteit bevordert. Yasunori opteerde voor plywood dat een warme uitstraling aan het geheel geeft en bovendien prettig is om schoon te maken (en houden!). Op zo’n stoel rijden we graag door onze werkplek heen, dus met die beweging zit het wel snor!

Moove stoel van Yasunori Morinaga
Bureau van Inesa Malafej

Bureau-gracht

Een doorn in het oog van menig werknemer in een kantoortuin is het aanzicht van rommelige bureaus. Sommige mensen hebben graag veel persoonlijke spullen op hun bureau liggen. Voor de sloddervossen én opruimtypes is het ontwerp van Inesa Malafej uit Estland een absolute uitkomst. Vanuit het idee dat spullen voor het grijpen moeten liggen heeft zij om het tafelblad een soort gracht bevestigd. Je schuift je ’troep’ in één beweging de gracht in, terwijl je er nog steeds makkelijk bij kunt. Daarnaast kun je het bureau makkelijk personaliseren door bijvoorbeeld foto’s en to-do lijstjes tegen de rand te zetten. In de fijne lades berg je snel je laptop op of orden je je schrijfwaar. Zeg maar dag tegen rommelige werkplekken!

Lichtsignaal

Parijzenaar Alexandre Picciotto weet dat veel mensen in openbare ruimtes werken en wilde deze ervaring verbeteren. Wie in een openbare ruimte werkt is afhankelijk van wifi. Helaas laat de snelheid hiervan vaak te wensen over, omdat we met steeds meer mensen van deze netwerken gebruikmaken. Alexandre gebruikt daarom ‘li-fi’, een variant waarbij de snelheid van het internetsignaal 100 keer sneller is omdat deze plaatselijk werkt. Genoeg technische termen – laten we het hebben over zijn ontwerp. Alexandre ontwikkelde een lamp die tegelijkertijd dient als oplaadpunt én voorzien is van een li-fi signaal. Wanneer je je in de lichtstraal van de lamp bevindt, ontvang je het signaal. Met WiFi bereik je weliswaar een grotere zone, maar daardoor is het signaal ook zwakker. Kortom, Netflix was nog nooit zo snel gestreamd werken ging nog nooit zo snel!

Li-Fi lamp van Alexandre Picciotto
Kleed van Nicolas Verschaeve en Juliette le Goff

Muur van stof

We sluiten af met een ontwerp dat speelt met de invulling van (kantoor)ruimtes. Dit ontwerp van het Franse duo Nicolas Verschaeve & Juliette le Goff verbindt en scheidt ruimtes in een oogwenk. De designers hebben gekozen voor textiel als materiaal, waardoor de items doen denken aan zachte muren. Mensen kunnen zich afzonderen zonder in een ommuurde ruimte te zitten. Zo creëer je eenvoudig intieme hoeken in een open ruimte. Door zijn speelse manier van openen – je trekt aan de textielstroken die gaan ronddraaien – ontstaan er verschillende grafische voor- en achterkanten. De ontwerpen hebben ontzettend toffe kleurcombinaties, waarbij de verschillende kleuren allerlei functies hebben. Zo bevordert oranje de creativiteit: het zou daarom een uitkomst bieden tijdens brainstormsessies. Kies vervolgens voor blauw als je weer volop de concentratie induikt, want deze kleur werkt rustgevend.

Met deze mooie en functionele voorwerpen draai jij de komende tijd je handen niet meer om voor targets en deadlines.

StudentDesign

Guido & Max StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

nog meer: bloggers