De mooiste designitems, gemaakt met een 3D printer

Alles maken wat in je hoofd opkomt? Het kan met een 3D printer. 3D printen is niet alleen een leuk technisch foefje, het kan ook een handige tool zijn bij het creëren van unieke interieuritems. Max en Guido van StudentDesign zetten in dit blog een aantal geprinte ontwerpen op een rij.

vtwonen blog studentdesign | 3D printen sierlijk gevormde stoel wit

Wat is 3D printen?

Een korte introductie is op zijn plaats, 3D printen is immers vrij nieuw. Simpel gezegd maakt de techniek gebruik van een robotarm die door een computer bestuurd wordt. Deze ‘print’ een warme vloeistof (vaak plastic) op een ondergrond. Door dit laagje voor laagje op te bouwen ontstaat er een object. Doordat de robot alle kanten op beweegt zijn de mogelijkheden oneindig! Dat 3D printen een oplossing kan bieden in interieurs laten we zien met de volgende ontwerpen.

Klikstoel

Laten we beginnen met een ontwerp voor de kleine portemonnee. Will Cook (Nieuw Zeeland) heeft als student niet veel te besteden. Dolgraag zou hij een Vitra stoel hebben, maar hij kan alleen een goedkopere – en kwalitatief minder goede – variant betalen. Vaak zijn hoogwaardige meubels prijziger vanwege de materiaalkeuze en complexiteit van de fabricage. Dé manier om daar iets aan te doen is volgens Will 3D printen. Hierdoor wordt een hoge kwaliteit verkregen tegen relatief lage kosten. Voor zijn ‘Click’ stoel heeft Will veel modellen gemaakt om ervoor te zorgen dat de verbindingen goed klikken. Zo kun je als je gaat verhuizen de stoel eenvoudig uit elkaar klikken. Mooi om te zien hoe Will met dit ontwerp een probleem oplost en design voor meer mensen bereikbaar maakt.

vtwonen blog studentdesign | 3D printen vier organisch gevormde vazen
vtwonen blog studentdesign | 3D printevtwonen blog studentdesign | 3D printen stoelen kliksysteem

Sierlijke prints

Vroeger bouwden de Romeinen de meest fantastische bouwwerken, maar de ornamenten van het verleden worden steeds meer verdreven door ‘minimalistische’ bouwwerken. De belangrijkste reden is dat deze vormen moeilijk zijn om te produceren. Intensief handwerk wordt vervangen door machines en daardoor verdwijnt er steeds meer individualiteit. Erg jammer en daarom aanleiding voor Simon Gehring (Duitsland) om ornamenten terug te brengen in het interieur. Zijn stoel is een regelrecht kunststuk en combineert een lichte – boomachtige – structuur met visuele pracht. Het toffe is dat je de printer (weliswaar een grote) ’s avonds aanzet en ’s ochtends wakker wordt met een nieuwe stoel. Snel, goedkoop én oneindig veel mogelijkheden dus!

Geprinte vaas

Niet zo’n fan van plastic producten? Geen nood. Met een 3D printer kun je met meer materialen printen, zoals keramiek. Erin Hunt (Amerika) werkt voor dit project samen met Kelly Devitt. Erin is een expert met keramiek, Kelly een rekenwonder. Door hun krachten te bundelen hebben ze een serie vazen gecreëerd die, dankzij wiskundige variabelen, elke keer nét iets anders zijn. Een unica geproduceerd door robots, heel gaaf! Zodra de vazen kurkdroog zijn kunnen ze de oven in en komen ze er door verschillende glazuren in prachtige kleuren uit!

vtwonen blog studentdesign | 3D printen witte vaas met draaipatroon

Cadeautje van StudentDesign: een 3D vaas!

3D door SD

We eindigen de blog met een eigen ontwerp. Max, één helft van het duo achter StudentDesign, liet zich voor dit ontwerp inspireren door een slagroomtoef. Guido, de andere helft van StudentDesign, vindt het meer iets weg hebben van wokkelchips. Het idee erachter is eenvoudig: Max bedacht dat iedereen thuis genoeg basic glazen flesjes heeft, waarschijnlijk zelfs té veel. Dit holle ontwerp kun je daar omheen schuiven waardoor het geheel ineens designwaardig wordt. Wil jij deze vaas óók hebben, dan kun je het printbestand hier downloaden. Cadeautje van ons. De handige Harry print het zelf, maar je kunt ook naar een printshop om het te laten doen. Pluk maar alvast een bosje bloemen!

StudentDesign

Guido & Max StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

nog meer: bloggers