Hotspot: het WerkWarenhuis in Den Bosch

Net buiten het centrum van Den Bosch bevindt zich een wel heel bijzonder adresje: Van Aken in het WerkWarenhuis. In deze creatieve broedplaats kan je heerlijk eten. Ook worden hier prachtige producten met een verhaal ontworpen.Pop-up Design fietsroute Den BoschRoze interieur WerkWarenhuis in Den Bosch

Pop-up Design fietsroute

Afgelopen weekend heb ik samen met mijn moeder deelgenomen aan de Pop-up Design fietsroute: van Social Design in ’s-Hertogenbosch naar makers in Heusden (Nederland). Tijdens deze dag namen we deel aan een rondleiding in het prachtige WerkWarenhuis, fietsten we door het Brabantse landschap en maakten we kennis met de makers van een aantal ateliers in het pittoreske Heusden.

Het WerkWarenhuis sprong er wat mij betreft zowel qua design als verhaal erachter bovenuit. Het lijkt mij dan ook bijzonder leuk voor je om hierover wat meer te vertellen.

Werkwarenhuis in Den BoschRoze interieur in het Werkwarenhuis in Den Bosch

Het WerkWarenhuis: van niets iets maken

Petra Janssen van ontwerpbureau Studio Boot is een van de initiatiefnemers van het WerkWarenhuis. Bijzondere interieurs van Studio Boot heb je wellicht al in eerdere blogs van mij voorbij hebben zien komen. Zo hebben ze onder andere ook Café BUURT en Mariapaviljoen ingericht.

Studio Boot heeft een deel van deze in Den Bosch gelegen oude veevoederfabriek omgetoverd tot roze culturele hotspot. Wij mochten ook alvast even binnenkijken bij fase 2: een oud deel van de fabriek, dat later nog opgeknapt gaat worden op basis van het ontwerp van Piet Hein Eek Architectuur (Eek en Dekkers) en Studio Boot. Natuurlijk mogen designmeubels van Social Label hierin niet ontbreken.

Design met betekenis

Niet alleen het interieur van het WerkWarenhuis is bijzonder, maar vooral ook het gedachtegoed. Volgens het WerkWarenhuis is design meer dan alleen maar mooie dingen. Het is tweeledig, het verhaal erachter bepaalt juist ook mede het design.

Bij het WerkWarenhuis worden betekenisvolle designproducten gemaakt door verschillende ontwerpers, waaronder Piet Hein Eek en Roderick Vos. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de makers, staan centraal in dit ontwerp. De ontwerpers krijgen de taak om een ontwerp op maat te maken om de talenten te benutten van de makers, zodat ze kunnen groeien, het vakmanschap kunnen leren en gewaardeerd werk krijgen. Via de producten vertelt Social Label het verhaal en genereert samen met de deelnemende werkplaatsen nieuwe kansen voor kwetsbare groepen.

VEEG bezem

VEEG-bezem

Een mooi voorbeeld vind ik het design VEEG van ontwerper Dick van Hoff: een bezem gemaakt van gerecyclede fietsframes. In dit design komen alle handelingen aan bod die benodigd zijn voor het behalen van een lasdiploma. Als je dus een duurzame VEEG-bezem koopt, help je ook iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een lasdiploma. De producten zijn in de winkel van Het WerkWarenhuis en online te koop.

Caravan in het Werkwarenhuis

Het WerkWarenhuis: restaurant Van Aken

Je zult het bijna niet geloven, maar naast het bijzondere interieur en achterliggende verhaal is ook het eten om over naar huis te schrijven. Wij hebben buiten in het zonnetje genoten van een ontzettend lekkere en uitgebreide barbecue. Zowel voor vegetariërs als vis- en vleesliefhebbers is de keuze reuze en alles is om je vingers bij af te likken. Bij minder mooi weer kun je natuurlijk gewoon binnen, aan een social design tafel van Piet Hein Eek, genieten van allerlei culinaire gerechten. Het menu verandert wekelijks, check hiervoor de website.

WAAR?

Van Aken in het WerkWarenhuis
Tramkade 24
‘s-Hertogenbosch
werkwarenhuis.nl

REMADE with love

REMADE with loveAnne heeft een passie voor interieur (industrieel, Scandinavisch en botanisch) en reizen en deelt deze passies op haar blog REMADE with love waarmee ze afgelopen jaar de vtwonen-award heeft gewonnen. Naast alle interieurideeën die ze in haar nieuwbouwhuis toepast, houdt ze ook ontzettend van reizen en nieuwe plekjes ontdekken. In je eigen stad weet je vast wel die leuke adresjes in die kleine (zij)straatjes te zitten, maar weet je die ook te vinden als je een stedentrip maakt naar een andere stad? Anne deelt met liefde deze adresjes met jullie op haar blog en nu ook op vtwonen.be/remadewithlove.

Bron: tekst & fotografie Anne Heijmans van remadewithlove.nl

nog meer: bloggers