bloggersKristel

Passionele terrasbloeier: de passiebloem

 
beeld vtwonen
 
Leestijd 4 minuten

Mooier dan de Terrasplant van het Jaar 2019 worden ze niet: de passiebloem (Passiflora) is een ongeëvenaarde beauty met doorbloei-skills. Exotisch, maar zeer geschikt voor onze tuin vindt onze tuinblogger Kristel.

Lees verder onder de advertentie

Onwerkelijk mooi

De eerste keer dat ik een passiebloem zag, herinner ik me nog goed. Ik was nog maar een klein meisje en zoals elk basisschoolkind had ik weinig interesse voor planten. Totdat ik bij mijn oma in de tuin een prachtexemplaar ontdekte. De groene ranken slingerden tegen een paal van de serre met behulp van pijpenkrullen omhoog. Zo'n vijf minuten hing ik verbouwereerd met mijn neus in de plant om de sprookjesachtige bloemen van dichtbij te bekijken. "Dat is een Passiflora", hoorde ik op de achtergrond mijn oma zeggen. "Wow, ze lijken wel nep", reageerde de dromerige negenjarige ik.

Meeldraden & franjes

Het feit dat een exotische bloemsoort als deze in België kan groeien en bloeien, is waarschijnlijk hetgeen wat de verwondering oproept, bij mij en heel veel andere mensen. De bloemen zijn dan ook indrukwekkend, op het buitenaardse af. Er zijn veel verschillende soorten en variëteiten, maar over het algemeen kan je wel stellen dat de grote bloemen de vorm van een ster hebben, met eyecatchers van meeldraden en een heleboel franje rondom. De klassieke variant met blauwe franjes vind ik persoonlijk het mooist: superexotisch – en natuurlijk komt hier ook een beetje jeugdsentiment om de hoek kijken.

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Terrasplant van het Jaar

Ik was dan ook blij verrast dat de passiebloem door Bloemenbureau Holland is uitgeroepen tot Terrasplant van het Jaar 2019. We gaan hem nog vaak terugzien deze zomer, daarom vind ik het belangrijk dat mensen weten hoe je deze exotisch plant zo goed mogelijk kunt houden. Want hoewel deze planten best in ons land kunnen groeien, liggen de roots in Peru en Brazilië, waar het toch net wat warmer is dan hier. Er zijn twee manieren om de passiebloem te houden.

beeld vtwonen

Manier 1: als vaste borderplant

Allereerst is het goed om te weten met welk soort passiebloem je te maken hebt. Er zijn namelijk soorten bij die tamelijk winterhard zijn, zoals Passiflora caerulea (de klassieke blauwe uit oma's tuin) en de witte variant hierop, 'Constance Elliott', maar er zijn ook variëteiten die geen schijn van kans maken tegen onze winters. De bovengenoemden kunnen tot min twaalf trotseren, een temperatuur die we hier in de afgelopen vijf jaar niet gehaald hebben. Mocht het onverhoopt toch Siberisch koud worden dan kan je de plant beschermen door de grond rond de kluit af te dekken met een dikke laag stro. Dit is in de eerste jaren sowieso aan te bevelen, want de plant moet dan nog wennen aan onze winters. Wat het blad doet is een verrassing: afhankelijk van de temperaturen blijft het wel of niet aan de plant hangen.

Lees verder onder de advertentie

Manier 2: als terrasplant in pot

Kies je voor een pot die ruim genoeg is, dan kan een Passiflora lang en veel sierwaarde leveren op je terras. Bij het tuincentrum vind je in de zomermaanden veel soorten die prachtige kleuren bloemen hebben. Meestal gaat het om soorten die 's winters geen vorst kunnen verdragen en daarom in een kas, serre of in een lichte plek in huis moeten overwinteren. Sowieso is de plant in pot, ook als het om een winterharde passiebloem gaat, gevoeliger voor vorst. Binnen overwinteren is dan altijd een goed idee. De planten vragen in de winter nauwelijks water en kunnen vanaf mei weer naar buiten.

beeld vtwonen

Standplaats & verzorging

Geef je Passiflora een plekje in de zon, het liefst tegen een warme zuidmuur. Hiertegen zal hij overvloedig bloeien van juni tot november! De tuingrond moet vruchtbaar zijn en goed doorlatend: meng zo nodig nog wat compost door de bodem en zand om de afwatering te verbeteren. Tijdens de groei hebben de ranken van de klimplant wat begeleiding nodig, plaats hem dus bij voorkeur tegen een klimplantenrek.

Lees verder onder de advertentie

Kristel blogt over tuinieren

beeld vtwonen

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi's van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto's: mooiwatbloemendoen.nl

Lees verder onder de advertentie