Voorjaarsvazen om de winter mee door te komen

De klap was zó hard dat zelfs mijn Lief ervan wakker werd. Gewapend met een zaklantaarn en een adrenalinepeil waar je ‘u’ tegen zegt, slopen we de trap af, op zoek naar de dief.

De dief

De dief bleek een topzwaar geworden hyacint te zijn die iets te ver op de rand van een kast stond. Stond, want hij was met bloempot en al van die hoge kast op de grond gekletterd.

Goede plantknuffelbedoelingen

Na die nacht ging ik op zoek naar een manier om bloembollen dusdanig traag te laten groeien dat ik wel van de bloemen kon genieten, maar dat ze niet zo hoog groeiden dat ze met katrollen, stokken en draden overeind gehouden hoefden te worden. Ik was nog jong en zeer naïef en in mijn wereld hadden planten en bloembollen water nodig. Heel veel water.

Algauw bleek dat die bollen topzwaar werden omdat ik ze in al mijn goede plantknuffelbedoelingen veel te veel water gaf. Bloembollen groeien ook zonder dat ze tot hun nek in het water staan, net zoals bloembollen in de tuin. Dat is een open deur, maar als je net op jezelf woont, moet je dat nog ontdekken. Ik leerde dat je een bloembol weinig tot geen water hoeft te geven. Dat hij dan alsnog uitkomt, maar op een compacte manier zodat hij je niet potentieel ’s nachts de stuipen op het lijf jaagt.

Vintage vazen vol voorjaarsbloemen

Omdat ik altijd wel een reden heb (of zoek) om naar de kringloop te gaan, besloot ik eens iets te doen met vintage vaasjes en verschillende bloembollen. Het voorjaar is nog ver weg, maar om die reden (en zeker na de leegte die de naar zolder verbannen kerstversiering achterlaat) is het extra leuk om voorjaarsbloemen naar binnen te halen. Daarbij zijn die bloembollen een welkome herinnering aan het feit dat de winter echt echt écht weer een keer voorbij gaat zijn.

Vaasjes, bakjes en schaaltjes

Ik verzamelde bij de kringloop vintage vaasjes: exemplaren speciaal voor bloembollen (zoals de roze en brede witte op het onderste plankje), maar ook glazen bakjes, vaasjes en schaaltjes die ofwel laag en breed zijn of hoog en smal, zoals de vaas bovenaan met de glazen bolletjes (dit begint verwarrend te worden). Belangrijkste is dat een bloembol stevig op of in de vaas kan staan en dat je de bloemen kunt blijven zien zodra ze tevoorschijn komen. Een bol in een stevige vaas zoals de gele (een kringloopgelukje van Kosta Boda) kan zelfs best op een randje staan. Zolang je je dus maar een beetje inhoudt met water geven.

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.be/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers